text.skipToContent text.skipToNavigation
Even geduld, we verzamelen alles voor je! Even geduld, we verzamelen alles voor je!
true

HPL plaat

HPL staat voor High Pressure Laminate en wordt ook wel laminaat of kunststofplaat genoemd. Doordat deze bovenlaag is geïmpregneerd in melaminehars krijgt de bovenlaag een hoge weerstand tegen krassen, slijten en gebruik te krijgen.

Eigenschappen HPL platen

• Hoge weerstand tegen krassen, slijten en gebruik

• Norm EN 438

HPL

HPL is samengesteld uit een aantal lagen. Een harde transparante kunsthars bovenlaag (Transparante melamine overlay) met daaronder een in kleur of reproductie bedrukte papieren decorlaag. Deze bovenlaag is geïmpregneerd in melaminehars. Vervolgens worden enkele lagen met fenolhars geïmpregneerd kraftpapier aangebracht. Deze fenolhars zorgt ervoor dat de plaat hard en toch ook flexibel wordt.

Opbouw HPL:

Kraftpapier(Fenol) dikte circa 0,15/0,2mm + papier en melamine overlay. Dikte HPL varieert van circa: 0,7mm Formica; 0,8mm Pfleiderer en Kaindl; 0,9mm Abet.

CPL

CPL staat voor Continous Pressured Laminate. CPL wordt gemaakt op een doorloop pers en wordt dus op rol geproduceerd en daarna evt. op maat gesneden. Vandaar dat in Cpl de lengtemaat over het algemeen variabel is (wel meestal met een minimum lengte van 1950/2000mm). De breedtemaat bij CPL staat meestal vast op 1300mm/1350mm.

HPL plaat op maat

Standaard kwaliteit: dit noemt men HGS (Horizontal Graded Standaard) of VGS (Vertical Graded Standaard). Er zijn dus decors waarvan geadviseerd wordt om deze alleen verticaal te gebruiken. Dit staat bij Formica in de Pocket Directory, bij Abet ook. Bij Pfleiderer kun je dit vinden bij de structuren in het Totaalprogramma. Over het algemeen geldt dat bij matte structuren over het algemeen geadviseerd wordt om deze alleen verticaal toe te passen. De structuur of textuur bepaalt mede of een decor horizontaal of verticaal toegepast kan worden. Over het algemeen geldt hier, dat de krasvastheid stijgt naarmate de structuur groter, grover en het decor lichter is.

• Vlekgevoeligheid: hoe gladder de structuur en hoe donkerder het decor is, des te vlekgevoeliger is het oppervlak.

• Reinigingsvriendelijkheid: hoe meer gesloten de structuur(glanzender) en hoe lichter het decor is des vriendelijker is het oppervlak te reinigen. HPL is zeer gebruiksvriendelijk en gemakkelijk te reinigen met de meeste normale schoonmaakmiddelen. Geen schuurmiddelen gebruiken. Resistent tegen de meeste chemicaliën, oplosmiddelen en desinfecteringsmiddelen.

• Schuurbestendigheid / Slijtvastheid: bij unidecors is het papier doorgekleurd en bij unidecors is de slijtvastheid dus groter. Bij drukdecors (hout-fantasie en steendecors) is alleen de toplaag van het papier bedrukt en hier is de slijtvastheid dus een stuk geringer. Dit wordt voor een groot deel opgevangen door de HPL drukdecors te voorzien van een transparante overlay. De mate van slijtvastheid wordt uitgedrukt in taberwaarde. Dat wil zeggen, bij een x aantal omdraaiingen op een en dezelfde plaats op de HPL gaat men door het decor heen.

• Postformkwaliteit: dit betekent dat de harsen waarmee de platen zijn geïmpregneerd zonder onder hitte wat weker worden waardoor ze te buigen zijn. HGP (Horizontal Graded Postform) en VGP (Vertical Graded Postform). Bij Pfleiderer (Duropal) wordt dit aangeduid door Type P. De Unidecors kleuren volgen het NCS systeem (Natural Color System). Dit is eigenlijk de standaard voor de kleuren in een unidecorcollectie. Ral kleuren worden alleen genoemd als deze een op een passen.

Merken HPL

Wij verkopen in HPL/CPL in de volgende merken:

Pfleiderer (Duropal) levert HPL en Volkern/Compact, CPL (kan ook op rol geleverd worden);

Formica levert HPL, Compact en CPL;

Abet Laminati levert HPL, Compact en CPL;

Kaindl levert alleen CPL.

Productgroepen HPL

HPL individueel, met een eigen decor/uitvoering/zeefdruk. Hier wordt eerst het decor op het papier geprint daarna wordt er een HPL van gemaakt dus inclusief de transparante melamine overleg. Merken: Pfleiderer, Formica en Abet leveren digitaal bedrukte HPL.

Beprinte HPL

Hier wordt het individuele decor, uitvoering, zeefdruk, direct op de HPL geprint en daarna afgewerkt met een UV lak.

HPL metaal

HPL met echt metaal. Merken: Duropal (alleen Alu1 en Alu2), Abet (Metalli) en Formica (Deco Metal)

HPL fineer

HPL met echt fineer. Merken: Formica (Ligna) en Abet (Abet Wood).

HPL brandvertragend

Wordt ook aangeduid met Type F of FR(Flame Retardant in B of C-S2/S1D0(merk afhankelijk).

HPL bestand tegen chemische invloeden

Merken:Bij Formica noemt men dit Chem Top. Bij Abet noemt men dit Labgrade. Duropal levert Microplus. Dit is een HPL met een antibacterieel oppervlak.

HPL kleuren

Door en door gekleurde HPL: dit is een HPL waarvan de kern ingekleurd is. Merken: Abet levert Colorpact en Full Color, Duropal levert Solid, Formica levert Colorcore.

HPL Magneethoudend

Merken: Formica levert Magnetic, Abet levert Magnetico en Pfleiderer levert magnethaftend.

HPL in extreem matte oppervlakteafwerking, fingerproof

Merken: Abet levert Polaris, Pfleiderer levert Xtreme en Formica komt met Infonity.

HPL Volkern

Volkern of Massief HPL of Compact is niets anders dan dikke HPL. In dit geval is Compact dus een dikke HPL opgebouwd uit veel meer lagen kraftpapier geïmpregneerd. Compact is te leveren in standaard bruine of zwarte kern. Merken: Pfleiderer levert ook een door en door witte volkern. Abet levert meerdere door en door gekleurde kernen. Formica levert bruine, zwarte – en witte kern.  

Pfleiderer

• Nominale dikte is 0,8mm. • Dunste dikte in HPL is 0,5mm en dikste dikte is 1,2mm. • Kwaliteit is standaard, dus HGS/VGS. • Alle decors die in de Xpresscollectie zitten zijn standaard postformkwaliteit, dus HGP/VGP.

Solid HPL Duropal

dit is een door en door HPL opgebouwd uit meerdere melamine, geïmpregneerde lagen. Niet elk decor wordt geleverd in Solid. Standaard is dit 4100 x 1300mm in 1,2mm. Solid in 0,8mm is mogelijk in 410x130cm U1026, u1027, U1188, U1200 Solid in 2050-5300x1300mm 0,8mm is mogelijk vanaf 80 m1 Solid in 2800 x 2070mm 1,2mm kan in decors U1026/U1027/U1200 = voorraad. 0,8mm kan ook in 2800x2070mm in U1026/U1027/U1200, echter per 40 pl. Solid 5600x2070x 1,2mm 20 pl per uitvoering in decors U1026, U1027 en U1200

Pfleiderer magneethoudend

Alle decors uit de DST collectie m.u.v. Alu 1 en 2 zijn in magneethoudende HPL te krijgen. Kan per plaat besteld worden in de maat 2800 x 2070mm. Dikte 1,2mm. Alleen in de structuren zit een beperking. Kan alleen in MP en VV. Pfleiderer levert geen magneethoudende backing.

Pfleiderer HPL Xtreme

Dit is een HPL in een extreem mat oppervlak welke te leveren is in een aantal decors. Afmeting 4100x 1300mm per plaat en 3050x1300mm bij afname van 80 m1. Deze HPL is uitgevoerd in een extreem matte structuur die ook nog eens veel minder gevoelig is voor vingerafdrukken. Zeer gemakkelijk schoon te houden ook m.b.t. vettige substanties. Xtreme is postformkwaliteit.

Pfleiderer Micro Plus

HPL met antibacterieel oppervlak. 4100x1300mm. Minimale afname is 24 platen.

Pleiderer Volkern

Kan geleverd worden in 300 decors in de maat 4100x1300mm en 2800x2070/1860mm. 5600x2070mm op aanvraag verkrijgbaar. Pfleiderer volkern kan per plaat besteld worden. Pfleiderer volkern is uitsluitend voor interieurtoepassingen geschikt.

Volkern Pfleiderer

Kan in alle decors uit de DST collectie muv Alu, 4100 x 1300mm, 2800 x 2070mm, 5600 x 2070mm op aanvraag. Let op: alleen in structuren VV, MP, SM, NH, HG en TC. Kern zwart en bruin. Volkern in witte kern kan ook met daarop alle decors uit de DST collectie muv Alu. Volkern wit/witte kern is U102.  

Abet HPL

Nominale dikte is 0,9mm. Abet Volkern voor interieurtoepassing. HPL door en door gekleurd kan geleverd worden in twee uitvoeringen te weten:

Full Color.

Full Color is een HPL waarbij de kern(kraftpapier) is ingekleurd. Dit komt heel dicht in de buurt van de decorkleur. Mogelijke kleuren voor kern: licht grijs, midden grijs, ijswit, ivoorwit, zand, geel, bruin. Let op: kern is wel ingekleurde kraft papieren maar kan, zij het licht, afwijken van het decor papier. Zie collectie Abet. Dikte 1mm. Ook mogelijk in volkern.

ColorPact.

Dit is een ook een door en door gekleurde HPL waarbij de kern en het decor allemaal in melamine geïmpregneerd zijn en daardoor kleurvaster zijn. Overige Abet productgroepen:

Lumiphos:

HPL die oplicht, Fosforescerend. (nooduitgangen)

Diafos:

Lichtdoorlatende HPL. Ook in geschuurde versie te bestellen voor een driedimensionale uitstraling.

Metalli:

HPL met echt metaaloppervlak. Zie collectie.

Magnetico:

HPL magneethoudend. Abet levert geen magnetico backing. Dikte 1,2mm. Dit zijn 4 decors. Zie collectie. Abet levert ook een zwart decor 421 in een matte uitvoering(soft). Dit is geschikt als krijtbord.

Abet Wood:

HPL met echt fineer. Zie collectie. Dikte 1mm.

Abet Walkprint

Dit is een HPL met een slijtvaste toplaag. Geschikt voor extreme toepassingen. Bijvoorbeeld ook voor vloeren. Zie collectie.

Abet Labgrade

HPL die veel beter bestand is tegen chemische invloeden. Toepassing in ziekenhuizen, laboratoria. Zie collectie.

Abet Polaris

HPL in een extreem mat oppervlak, fingerproof en schuur/slijtvast. Toplaag is een acryltoplaag. Zie collectie.   HPL Formica heeft een nominale dikte van 0,7mm. 99% van de decors zijn in HGP of VGP, dus postformkwaliteit te krijgen. Formica levert standaard in FSC Controlled Wood.

Volkern/Compact

De Compact is voor interieurtoepassingen.

Colorcore

Dikte 1,3mm of 1mm color core door en door melamine. Zie collectie. Color Core wordt geleverd in FSC Mix Credit. 1mm is kraft + melaminetoplaag.. 3050 x 1300mm. Standaard kwaliteit, HGS dus.

Decometal

HPL met echt metaal er op.

Ar Plus

HPL decors in hoogglans uitvoering die meer kras – en slijtvast is dan een normale hoogglans structuur.