text.skipToContent text.skipToNavigation
Even geduld, we verzamelen alles voor je! Even geduld, we verzamelen alles voor je!
true

Schuurmateriaal breedbanden

In de houtverwerkende industrie komen er grofweg gezegd drie soorten onderlagen voor:

  • De eerste en veruit de meest gebruikte, is de papieren breedband.
  • De tweede is de linnen / polyester breedband. Deze wordt eigenlijk alleen gebruikt bij extreme toepassingen. Bijvoorbeeld als een deur is beplakt met de verkeerde kleur HPL. De deur weggooien is zonde. Je kan er daarom voor kiezen om de deur af te schuren zodat je een nieuwe HPL kan plakken.
  • De derde is een combinatie van papier en linnen. Bij deze combinatie heb je de sterkte van het linnen en de trekcapaciteit van het papier. Dit wordt met name gebruikt in de productie van plaatmaterialen (Spaanplaat, MDF etc.).

De 1919 Siawood breedbanden hebben F-papier als drager. F-papier is het meest geschikt voor het maken van breedbanden voor het schuren van massief hout. Want als je met een redelijk grove korrel werkt, wil je toch wel wat materiaal wegnemen. Hierbij is een stabiele drager van wezenlijk belang. In de kwalificatie F-papier zit een minimum en maximum aantal grammen. De 1919 Siawood zit tot en met de korrel 80 tegen het zwaarste aantal grammen aan. Dit betekent dat de band stabieler is dan de banden van andere merken. Hierdoor heeft de band een hogere afname en is de levensduur langer. De open strooiing draagt hieraan bij. De strooiing past zich aan op de grofte waarmee men werkt. In het grove bereik is hij open gestrooid en hoe fijner de band word hoe meer gesloten de 1919 Siawood wordt. Je wil met de fijnere korrels namelijk niet veel meer afnemen, maar juist een mooie finish creëren.

Hoeveel een breedband kan afnemen is voor een deel afhankelijk van de breedbandschuurmachine. Heb je bijvoorbeeld een machine met stalen wals, harde- of zachte rubberen wals en/of schuurslof. Ook is de snelheid van doorvoeren en de snelheid waarmee de band draait van invloed op het eindresultaat. Zorg ervoor dat je altijd met de juiste snelheid schuurt. Doe je dit niet. Dan zul je de banden overbelasten en ontstaat er zoveel warmte dat er brandsporen op de banden zullen verschijnen. Het is dus ook zo dat als je minder gaat afnemen je de levensduur van de banden juist weer positief beïnvloed. Maar let wel op de juiste schuurstappen. Het is echt van belang dat er niet meer dan 1 schuurgrootte word overgeslagen. Mocht er in de breedbandschuurmachine ook een aggregaat zitten met een dwarsband erop dan is het belangrijk dat de daaropvolgende breedband dezelfde korrelgrofte heeft als de dwarsband. Hiermee krijg je het beste en mooiste resultaat. Vaak is het zo. Dat na het schuren met de breedband nog andere schuurbewerkingen aan het werkstuk gedaan moeten worden.

Schuurbanden op maat

Naast een groot assortiment standaard (breed)banden die we op voorraad hebben liggen, kunnen we ook jouw gewenste afmeting, volgens jouw specificaties, op maat maken. Dat doen we in onze eigen bandenmakerij. Mis je dus iets in de voorraad? Bekijk hier wat voor schuurbanden op maat we voor jou kunnen maken. Wij helpen wij vakmensen nog beter vooruit.