text.skipToContent text.skipToNavigation
0 Producten gevonden

OSB plaat

OSB staat voor Oriented Strand Board en bestaat uit verschillende lagen grove houtspaanders. Deze houtspaanders zijn onderling verbonden met lijm. Kenmerken van de plaat zijn dat het erg sterk, licht en duurzaam is. OSB wordt gebruikt voor constructieve en decoratieve toepassingen. Bij constructieve toepassingen gaat het om daken, vloeren en scheidingswanden. Bij decoratieve toepassingen gaat het om vloeren, meubels en wandbekleding. 

Bewerken OSB

OSB kan zeer goed bewerkt worden. Het materiaal is zeer stevig. Wel wordt voorboren aangeraden, maar de plaat zal niet snel gaan splijten bij het schroeven. Wanneer je een OSB plaat wilt uitboren of frezen, dan is dit wel een stuk moelijker. Dit komt doordat de plaat dan eerder gaat versplinteren.

OSB1

De klasse OSB1 is geschikt voor niet constructieve toepassingen in droge ruimtes.

OSB2

De klasse OSB2 is geschikt voor droge ruimtes binnenshuis.

OSB3

De klasse OSB3 is geschikt voor vochtige ruimtes. OSB 3 platen zijn gemaakt van houtsnippers en deze worden vervolgens overgegoten met lijm. Hierdoor ontstaat matten. Uiteindelijk wordt hier paraffine aan toegevoegd. Dit zorgt ervoor dat de vochtwerendheid wordt verhoogd. Er worden daarna 3 matten kruiselings onder hoge druk en temperatuur op elkaar geperst. Hierdoor ontstaat er een plaat die erg sterk en vochtwerend is. De OSB 3 platen kunnen daarom toegepast worden in vochtige ruimtes binnenshuis. Voorbeelden hiervan zijn badkamers en dakconstructies. 

OSB4

De klasse OSB4 is geschikt voor dragende constructies in een vochtig klimaat.

OSB plaat schilderen

Wanneer een OSB plaat geschilderd is, dan zul je de structuren nog goed blijven zien.