text.skipToContent text.skipToNavigation
Even geduld, we verzamelen alles voor je! Even geduld, we verzamelen alles voor je!
true

Multiplex

Multiplex is een verzamelnaam voor plaatmateriaal opgebouwd uit een oneven aantal fineerlagen, die kruislings, haaks op elkaar verlijmd zijn. Dit plaatmateriaal is door zijn opbouw geschikt voor de meest uiteenlopende toepassingen. Het wordt voornamelijk gebruikt in de: bouw, interieurbouw, jachtbouw, carrosserie, meubel, verpakkingsindustrie etc.

• In Europa zijn Vuren, Grenen, Berken, Beuken, Populieren en Okoumé de meest gebruikte houtsoorten voor multiplex.

• Uit Zuid Amerika komen dan nog de naaldhoutsoorten Elliotie Pine en Radiata Pine(Naaldhout Vuren). • Okoumé komt uit Afrika(Gabon/Kongo). Okoumé is tropisch hout.

• In Azië wordt de Merantie – en Lawan(=brabants voor Lauan) geproduceerd. Dit zijn tropische houtsoorten. Voor de fabricage van multiplex worden zowel naald- als loofhoutsoorten gebruikt. Wat wij als Maiburg voornamelijk verkopen is Berken, Vuren, Grenen, Beuken en Populierenmultiplex, in diverse uitvoeringen. Multiplex is meestal een door en door plaat. Dat wilt zeggen dat alle fineerlagen van dezelfde houtsoort zijn. Er zijn echter ook combi of twin uitvoeringen op de markt.

• Combi: twee verschillende houtsoorten om en om. Bijvoorbeeld berken en vuren om en om.

• Twin: de dekfineren in een en dezelfde houtsoort.

Multiplex plaat

De binnenfineren uit een en dezelfde houtsoort. Bijvoorbeeld Ceiba: de buitenste dekfineren is Ceiba, de kern bestaat uit populieren. De houtsoort van de dekfineren is bepalend voor de naamsaanduiding van de multiplex. De draadrichting bij multiplex geeft de lengterichting aan. Loopt de draadrichting parallel aan de lengte van de plaat, is de maat bijvoorbeeld 244x122cm dan spreekt men van langsfineer. Indien de draadrichting parallel loopt aan de korte/breedte van de plaat, spreekt men van dwarsfineer(122x244cm).

De meest voorkomende plaatafmetingen zijn 2440x1220mm, 2500x1250mm, 2070x2800mm, 3050x1300mm en 3050x1530mm.

Multiplex verwerken

Multiplex platen zijn enorm goed te verwerken. Zo kan het bijvoorbeeld goed worden gezaagd, verlijmd en overgeschilderd worden. Je kunt de platen dan ook met de meest voorkomende gereedschappen bewerken. het verlijmen van dit plaatmateriaal kan ook met de meest voorkomende lijmen zoals: contactlijm, houtlijm, PU-lijm (afhankelijk van de toepassing).

Multiplex exterieur

• Fenol Formaldehyde (FF); dit geeft een donkere lijmvoeg en wordt het meest gebruikt voor multiplex exterieur.

Multiplex interieur

• Ureum Formaldehyde (UF); is kleurloos en is lijm die meestal worden ingezet voor multiplex geschikt voor binnentoepassingen (IF20).

• Melamine Formaldehyde (MF); is kleurloos en is lijm die meestal worden ingezet voor multiplex geschikt voor binnentoepassingen (IF20).

Inmiddels hebben wij van onze leverancier Panguaneta ook een populieren multiplex Pure Glue. Dit is een multiplex die verlijmd is met een lijm die formaldehyde vrij is en die daardoor ook een zeer lage emissie heeft.

Verlijming multiplex platen

Er zijn twee verschillende soorten lijm die gebruikt worden bij de verlijming van dit soort platen. Dit zijn MR lijmen en de watervaste lijm WBP. 

  • MR lijm: Interieur verlijming, hierdoor is de plaat alleen geschikt voor binnenshuis in droge ruimtes.
  • Watervaste WBP lijm: Watervaste lijm, hierdoor is de plaat geschikt voor vochtige ruimtes of buitenshuis.

Toepassingsmogelijkheden

De houtsoorten, gebruikte lijm en de opbouw, bepalen grotendeels de toepassingsmogelijkheden. Voor de opbouw van multiplex maakt men gebruik van schil fineren. Na het schilproces worden de fineren gedroogd en geselecteerd op kwaliteit. Hierdoor ontstaan dan de verschillende kwaliteiten dekfineren en binnenfineren. Gebreken in het dekfineer zoals bijvoorbeeld open noesten, kunnen door middel van proppen of kunsthars worden gerepareerd. De verlijming van de lagen fineer geschiedt door thermohardende lijmen die via walsen/rollen 2-zijdig worden aangebracht. De zichtzijden worden gekwalificeerd in letters of cijfers. Bijvoorbeeld: B/BB=ll/lll=2/3 kwaliteit. Na het persen van de platen worden de platen geschuurd, waardoor de dekfineren meestal iets dunner zijn, dan de binnenfineren. Hoe hoger het aantal lagen in een plaat multiplex hoe stabieler de plaat uiteindelijk is. De dikte van de gebruikte fineerlagen kan variëren van 1,4 mm tot 3,5 mm. Lijmen: de gebruikte lijmsoorten voor de productie van multiplex bestaan uit thermohardende lijmen als:

Speciale maat?

Heb je een speciale maat of kan je de maat die je zoekt niet vinden? Maak je geen zorgen, want we kunnen onze platen gemakkelijk op maat zagen. Kijk op onze pagina over plaatbewerkingen voor alle mogelijkheden en om je aanvraag in te dienen.

Diktetoleranties

Bij multiplex heb je meer én een grotere kans op dikteverschillen dan bijvoorbeeld bij spaanplaat of MDF. De toleranties op dikte, lengte en breedte zijn vastgelegd in NEN-EN 315. Voor de diktetoleranties wordt onderscheid gemaakt in de tolerantie tussen de platen onderling en de tolerantie binnen één plaat. Meestal is dit 0,2/0,3mm.

Plaatafmetingen

De meest voorkomende plaatafmetingen zijn 2440x1220mm, 2500x1250mm, 2070x2800mm, 3050x1300mm en 3050x1530mm.

Duurzame multiplex

Alle platen die wij leveren zijn FSC/PEFC gecertificeerd. Al ons multiplex voldoet aan de emissieklasse E1 v.w.b. uitstoot formaldehyde. Standaard brandklasse van dit soort plaatmateriaal is doorgaans DS2-D0. Brandvertragende multiplex is ook leverbaar. Bij ons zelf op voorraad in berken als BS2-D0. Kwaliteiten Multiplex Ce markering is verplicht voor multiplex. In de Ce markering zijn de normen zichtbaar voor de desbetreffende klassen. NEN-EN 636-1: Binnentoepassing. CE 1 NEN-EN 636-2: Beschutte buitentoepassing. CE2 of CE 2+. NEN-EN 636-3: onbeschutte buitentoepassing. Dit is dus de hoogste verlijmingsklasse. CE 3.

OPPERVLAKTE EISEN:

NEN-EN 635-1 (1995) De algemene kwaliteiten van het oppervlak van triplex wordt hierin beschreven (blz 73 e.v.) De klasse indeling spreekt van E, l(A), ll(B), lll(BB), lV(WG). Er worden gedetailleerde eisen gesteld aan het ontbreken of de grootte van kwasten, scheuren, harsgangen, verkleuringen, voegen, doorschuring, lijmdoorslag, enz. E is de hoogste kwaliteit en geeft het mooist denkbare oppervlak. NEN-EN 635-2 EN 635-3 (1995) omschrijven meer specifieke zaken t.a.v. het oppervlak betreffende respectievelijk loofhout- en naaldhouttriplex.

OPPERVLAKTEAFWERKING:

De normen NEN-EN 635-4 (1998) en 635-5(1999) geven een indeling voor toepassing in diverse klimaatcondities en de mogelijke afwerkingen, zoals bijv. geschikt voor dekkend schilderen of blank aflakken, in relatie tot de dekfineer kwaliteit. De platen daarvoor ingedeeld naar geschiktheid voor klimaatklassen.

KLIMAATKLASSEN:

NEN-EN 335 maakt een onderscheid in drie klimaatklassen; Klimaatklasse 1 betekent geschikt voor droog-/binnenklimaat. Enkele weken per jaar mag de relatieve vochtigheid boven de 65% uit komen. Interieurverlijming 1 of IF20(bij pop en ceiba multiplex). Klimaatklasse 2 een afgeleide norm hiervan is NEN-EN 314-2. Ook wel WBP exterieur genoemd. WBP staat voor Water Boiled Proof. Dit betekent geschikt voor toepassing in een licht vochtig binnenklimaat waar enkel weken per jaar de relatieve vochtigheid boven de 85% kan uitkomen. Andere term die men gebruikt is geschikt voor buitentoepassing mits beschut. Bij Populieren en Ceiba multiplex spreekt men van klasse 2 AW100. Klimaatklasse 3 betekent geschikt voor exterieure toepassing met blootstelling aan alle weersomstandigheden, inclusief water of waterdamp maar wel in een ventilerende omgeving, dus geen constante hoge vochtigheid.

Formaldehydevrij verlijmd

We leveren ook populieren Pure Glue multiplex van Panguaneta. Deze platen zijn met formalydevrije lijm is verlijmd. Hierdoor heeft het een zeer lage emissie en is het uitermate geschikt voor duurzame projecten. Naast multiplex bevat het constructief plaatmateriaal assortiment van Maiburg ook platen zoals spaanplaat en MDF