text.skipToContent text.skipToNavigation
Even geduld, we verzamelen alles voor je! Even geduld, we verzamelen alles voor je!
true

Multiplex

Multiplex is een verzamelnaam voor plaatmateriaal bestaande uit een oneven aantal fineerlagen, die kruislings, haaks op elkaar verlijmd zijn. Dit maakt multiplex geschikt voor diverse toepassingen, zoals bouw, interieurbouw, jachtbouw, carrosserie, meubel- en verpakkingsindustrie. 

Houtsoorten

In Europa worden veelal Vuren, Grenen, Berken, Beuken, Populieren en Okoumé gebruikt voor multiplex. Uit Zuid-Amerika komen naaldhoutsoorten zoals Elliotie Pine en Radiate Pine. Okoumé komt uit Afrika (Gabon/ Kongo) en in Azië wordt Meranti en Lawan (Louan) geproduceerd. Wij verkopen voornamelijk Berken, Vuren, Grenen, Beuken en Populierenmix, in diverse uitvoeringen. Multiplex is vaak een door-en-door plaat, wat betekent dat alle fineerlagen van dezelfde houtsoort zijn, maar er zijn ook combinatie- of twin-uitvoeringen op de markt. 

Verlijming en duurzaamheid

Multiplex kan verschillende lijmsoorten bevatten voor binnen- en buitentoepassingen. Watervaste WBP-lijm maakt de plaat geschikt voor vochtige ruimtes of buitenshuis, terwijl MR-lijm geschikt is voor binnenshuis in droge ruimtes. Er zijn ook duurzamere opties, zoals Panguaneta’s populieren Pure Glue multiplex, verlijmd met formaldehydevrije lijm, met een zeer lage emissie en geschikt voor duurzame projecten. 

Toepassing en afwerking

De houtsoorten, lijmsoorten en opbouw bepalen de toepassingsmogelijkheden van multiplex. De platen zijn goed te verwerken en kunnen worden gezaagd, verlijmd en overschilderd. De meest voorkomende afmetingen zijn 2440x1220mm, 2500x1250mm, 2070x2800, 3050x1300mm en 3050x1530mm. Multiplex kan gebruikt worden voor zowel constructieve als decoratieve projecten, zoals meubels, kasten en interieurafwerking. 

Kwaliteit en normen

Multiplex kent verschillende kwaliteitsklassen en normen, waaronder CE-markeringen. De oppervlakte-eisen en afwerkingsmogelijkheden zijn gestandaardiseerd, met specifieke classificaties voor loofhout-, en naaldhouttriplex. Er zijn klimaatklassen die aangeven of de plaat geschikt is voor droge- of buitentoepassingen.

Maatwerk

Bij Maiburg bieden we de mogelijkheid om multiplex platen op maat te zagen, wat handig is als je een specifieke maat nodig hebt. Houd rekening met diktetoleranties, die meestal 0,2/0,3mm zijn en kies de plaat die het beste past bij je project en de beoogde toepassing.