text.skipToContent text.skipToNavigation
Even geduld, we verzamelen alles voor je! Even geduld, we verzamelen alles voor je!
true

HPL platen.

HPL is de afkorting voor High Pressure Laminate, door velen ook wel laminaat of (hard)kunststofplaat genoemd. De opbouw van een HPL bestaat uit een aantal lagen papier. Zo bestaat het uit meerdere lagen kraft papier die geïmpregneerd zijn met kunstharsen. Met decorpapier wordt zowel de kleur en oppervlak bepaalt. Tenslotte zit er nog een beschermlaag op de plaat die weerstand biedt tegen slijtage, hitte, vlekken en stoten. Vervolgens worden alle lagen onder hoge druk en temperatuur samengeperst tot een homogene HPL. Om een HPL te kunnen verlijmen op een drager wordt de rugzijde geschuurd.

Uitgezonderd van Abet en Formica hebben onze leveranciers een koppelingscollectie. Dat wil zeggen dat een deel van hun decorcollectie (in dezelfde structuur) zowel in HPL als gemelamineerd plaatmateriaal leverbaar zijn. Maiburg heeft bijna de gehele koppelingscollecties op voorraad. 

Nog geen klant bij Maiburg? Registreer je hier!

CPL

Naast HPL is er ook CPL, dit staat voor Continuous Pressured Laminate. CPL wordt gemaakt op een doorloop pers (dubbelband) en kan zowel op de rol (dunnere diktes) als per losse plaat worden geproduceerd. Doordat het bij de CPL productie om een continu proces gaat, is de lengtemaat over het algemeen variabel. Dit kan voordelen opleveren in de optimalisatie van een project. In tegenstelling tot HPL wordt CPL onder een lage druk gelamineerd.

HPL toepassingen

HPL is beschikbaar in meerdere decors, kwaliteiten en afwerkingen en samen met de specifieke eigenschappen en de duurzaamheid is HPL zeer breed toepasbaar in interieur en exterieur projecten. Door het gebruik van verschillende dragermaterialen worden deze toepassingen alleen maar verder uitgebreid.

Door de eerder genoemde eigenschappen van HPL wordt het dus toegepast in uiteenlopende projecten zoals bijvoorbeeld; deuren, wanden, balies, entrees, kasten en bureaus. Vanwege de robuustheid van het materiaal kan het ook in meer specifieke toepassingen gebruikt worden zoals bijvoorbeeld tussenschotten bij kleedruimtes, lockerkasten of kluisjes en toilet- of keuken achterwanden.

Binnen een toepassing zijn ook weer meerdere kwaliteiten beschikbaar naast de standaard kwaliteit. Denk hierbij aan HPL digitaal print, HPL metaal, HPL met echt fineer, HPL brandvertragend, HPL bestand tegen chemische invloeden, HPL door-en-door gekleurd, HPL magneet houdend, HPL in extreem matte oppervlakte afwerking en natuurlijk de eerder genoemde volkern. In een project worden regelmatig meerdere kwaliteiten verwerkt.

HPL eigenschappen

  • Standaard kwaliteit
Hieronder vallen de HGS (Horizontal Graded Standaard) en de VGS (Vertical Graded Standaard). De structuur of textuur bepaal mede of een decor horizontaal of verticaal toegepast kan worden.
 
  • Vlekgevoeligheid
Hoe gladder de structuur en hoe donkerder het decor is, des te vlekgevoeliger is het oppervlak.
 
  • Reinigingsvriendelijkheid
Hoe meer gesloten de structuur en hoe lichter het decor is des vriendelijker is het oppervlak te reinigen. HPL is zeer gebruiksvriendelijk en gemakkelijk te reinigen met de meeste normale schoonmaakmiddelen. Gebruik geen schuurmiddelen om HPL schoon te maken, aangezien dit voor krassen kan zorgen.
 
  • Schuurbestendigheid / Slijtvastheid
Bij unidecors is het papier doorgekleurd en is de slijtvastheid dus groter. Bij drukdecors (hout-fantasie en steendecors) is alleen de toplaag van het papier bedrukt en hier is de slijtvastheid dus een stuk geringer. Dit wordt voor een groot deel opgevangen door de HPL drukdecors te voorzien van een transparante overlay.
 
  • Postformkwaliteit
Postforming houdt in dat de harsen waarmee de platen zijn geïmpregneerd onder hitte wat weker worden. Hierdoor worden de platen te buigen, waardoor ze in de ideale vorm gemaakt kunnen worden.

HPL metaal

HPL met echt metaal. Hiermee krijgt jouw plaatmateriaal het mooie authentieke metalen karakter. Perfect voor openbare gebouwen en winkels, de beursbouw en de particuliere woonsector. Let er echter wel op dat HPL met metaal alleen gebruikt kan worden voor verticale toepassingen. In het Maiburg assortiment bieden wij HPL met metaal aan van Duropal (Alu1 en Alu2), Abet (Metalli) en Formica (Deco Metal).

HPL fineer

HPL met echt fineer.

HPL brandvertragend

Wordt ook aangeduid met Type F of FR (Flame Retardant in B of C-S2/S1D0 (merk afhankelijk).

Door-en-door gekleurde HPL

Abet levert Colorpact en Full Color, Duropal levert Solid, Formica levert Colorcore

HPL magneethoudend

Formica levert Magnetic, Abet levert Magnetico en Pfleiderer levert magnethaftend. 

Volkern 

Volkern ookwel Massief of Compact HPL genoemd. 
Merken: Pfleiderer levert ook een door en door witte volkern. Abet levert meerdere door en door gekleurde kernen. Formica levert bruine, zwarte – en witte kern.

HPL in extreem matte oppervlakteafwerking

Abet levert Polaris, Pfleiderer levert Xtreme (XT) en Formica komt met Infiniti

Digitaal print

HPL met een eigen decor, uitvoering of zeefdruk wat eerst op papier wordt geprint. Vervolgens wordt er een HPL gemaakt met een transparante melamine laag. Zowel Pfleiderer, Formica en Abet leveren digitaal bedrukte HPL. Benieuwd naar de mogelijkheden? Neem dan contact op met onze verkoopafdeling! Wij helpen je graag aan de perfecte HPL met jouw eigen decor of uitvoering.


 

Merken HPL

Als veelzijdig leverancier van A-merken op het gebied van onder andere plaatmateriaal heeft Maiburg meerdere merken HPL/CPL in het assortiment. In het voorraadprogramma leveren wij HPL van Abet, Duropal, Econ, Formica, Kaindl en Pfleiderer (Duropal/Thermopal). Pfleiderer, Abet en Formica leveren ook volkern HPL. Deze drie merken leveren plaatmateriaal wat voor interieur als exterieur toepassingen gebruikt kunnen worden. Een voorbeeld hiervan is het exclusieve Pfleiderer Duropal XTerior plaatmateriaal.

Duropal HPL

Duropal levert HPL, Volkern/Compact en CPL.
Meer informatie over de Duropal HPL collectie lees je hier.

Formica HPL

Formica levert HPL, Compact en CPL.
Meer informatie over de HPL Formica collectie lees je hier.

Econ HPL

Abet HPL

Abet levert HPL, Compact en CPL.
Meer informatie over de Abet HPL collectie lees je hier.

Kaindl HPL

Kaindl levert HPL.