text.skipToContent text.skipToNavigation

Spaanplaat.

Spaanplaten zijn platen die kleine houtspaanders door middel van kunstharslijm verlijmd worden. Deze houtspaanders zijn van rondhout, zaagsel en resthout. Ongeveer 20-30% van de opbouw is rondhout, 40-50% zaagsels en snippers en 20/30% is gerecycled resthout. De grootte van de houtspaanders ligt tussen OSB en MDF in, waarbij OSB de grootste spaanders heeft en MDF de fijnste. De samenstelling van de houtspaanplaat zorgt ervoor er geen neiging tot rekken of krimpen is. Dit komt doordat de samenstellingen van de plaat geen uitgesproken lengte- of breedterichting en een onder- of bovenzijde hebben. De meest gebruikte afmetingen zijn 2800 x 2070 en 3050 x 1250/1300 millimeter. De diktes variëren van 10 tot en met 38 millimeter.

Maiburg levert zowel kale spaanplaten als gemelamineerde spaanplaten. De kale spaanplaten zijn leverbaar met de standaard verwerking, maar kunnen ook worden gekocht met een watervaste of brandvertragende verlijming. Daarnaast zijn er ook lichtgewicht platen beschikbaar, wanneer het van belang is dat jouw project zo licht mogelijk is, zonder concessies te hoeven doen op de kwaliteit.

Spaanplaat toepassingen

Bij Maiburg worden spaanplaten voornamelijk gekocht voor in de meubelindustrie, aangezien het een makkelijk te bewerken plaat is die niet uitzet of krimpt. Spaanplaat wordt vaak toegepast in meubels zoals kasten en keukens en winkelinrichtingen. De plaat kent veel verwerkingsmogelijkheden en kan bijvoorbeeld eenvoudig worden geschuurd, gezaagd of geverfd. Pas hiervoor wel de juiste voorbereiding en middelen toe. Houd er daarnaast rekening mee dat een standaard spaanplaat zonder verdere afwerking vochtgevoelig is, vocht opzuigt en gaat uitzetten. Behandel de spaanplaat dus goed voordat deze wordt gebruikt in een vochtige ruimte. Kale spaanplaat is daarnaast goed te melamineren in diverse kleuren of te beplakken met HPL. Maiburg levert een ruim aanbod aan gemelamineerde spaanplaten, van platen die direct vanuit de fabriek zijn gemelamineerd. Het is daarnaast ook mogelijk om de spaanplaat te fineren, dit komt echter niet meer zo vaak voor. Tijdens het verwerken van een spaanplaat kan de plaat gaan splinteren. het is daarom belangrijk om de randen van de plaat altijd goed af te werken. Wij raden hiervoor een melamineband, ABS-kantenband of HPL-strook aan.

Spaanplaat vochtwerend

De spaanplaat vochtwerend verlijmd is niet watervast. De spaanplaat zet na contact met water of vocht nog wel uit, echter de uitzetting is minimaal omdat de vochtwerende verlijming de spaandeeltjes bij elkaar houdt. De kleur van de vochtwerende spaanplaat is meestal groen. Dit is een kleurstof die wordt toegebracht om de platen herkenbaar te maken van ander plaatmateriaal.

Spaanplaat brandvertragend

Spaanplaat brandvertragend is spaanplaat waaraan minerale zouten worden toegevoegd waardoor deze meer of minder brandvertragend worden. Om de herkenbaarheid van brandvertragende platen zichtbaar te maken, worden de platen meestal rood ingekleurd. De Europese classificatie die hiervoor gehanteerd wordt is EN 13501.

Spaanplaat gemelamineerd

De spaanplaat gemelamineerd is verkrijgbaar in de merken Alvic, Econ, Kaindl en Pfleiderer. Melamine is een geïmpregneerde papierlaag die aan de buitenkant van de dragerplaat wordt aangebracht. De gemelamineerde spaanplaat kan voor vele doeleinden gebruikt worden. Het wordt voornamelijk voor verticale toepassingen in kasten, keukens en afscheidingen gebruikt. Voor horizontaal gebruik adviseren wij HPL. Deze is in veel gevallen in kleurkoppeling met gemelamineerd plaatmateriaal verkrijgbaar.