text.skipToContent text.skipToNavigation
Even geduld, we verzamelen alles voor je! Even geduld, we verzamelen alles voor je!
true

BESTEED VOLDOENDE AANDACHT AAN BEPERKING VAN FORMALDEHYDE-EMISSIE!

Hoge concentraties formaldehyde kunnen negatieve invloed hebben op de gezondheid.

WAT IS FORMALDEHYDE?

Formaldehyde is een vluchtige organische stof (VOS) die op kamertemperatuur vrijkomt. Het is een kleurloos gas met een prikkelende geur. Planten, dieren en mensen produceren lage formaldehyde niveaus tijdens het stofwisselingsproces. Ook hout bevat van nature een kleine hoeveelheid formaldehyde. Formaldehyde wordt in een breed scala aan producten gebruikt, zoals in verf, schoonmaakmiddelen, lijmen, plaatmateriaal, maar bijvoorbeeld ook in kleding en persoonlijke verzorgingsproducten.

FORMALDEHYDE IN PLAATMATERIAAL: HOE ONGEZOND IS HET?

Plaatmateriaal van hout, zoals spaanplaat, MDF (Medium Density Fiberboard), OSB (Oriented Strand Board) en multiplex, kan formaldehyde bevatten. De hoeveelheid formaldehyde die uit plaatmateriaal vrijkomt, wordt de formaldehyde-emissie genoemd. De formaldehyde-emissie is afhankelijk van een aantal factoren, waaronder: het formaldehydegehalte in de gebruikte lijm, de ouderdom van de plaat en de temperatuur en de relatieve vochtigheid van de ruimte waarin het plaatmateriaal zich bevindt. 

Een te hoge concentratie en langdurige blootstelling aan formaldehyde kan schadelijk zijn voor de gezondheid. Daarom zijn er strenge richtlijnen voor producten met betrekking tot formaldehyde. Hierdoor komt formaldehyde maar in kleine hoeveelheden voor in producten en is het gebruik van deze producten over het algemeen veilig, maar minder is beter.

KIES VOOR PLAATMATERIAAL MET LAGE FORMALDEHYDE-EMISSIE

Voor gebruik binnen kies je bij voorkeur voor plaatmaterialen met weinig formaldehyde. Niet alle plaatmaterialen bevatten namelijk evenveel formaldehyde. De formaldehyde-emissie van plaatmateriaal wordt aangegeven met een emissienorm. In Europa zijn de volgende emissienormen voor plaatmateriaal van toepassing: 

  • E1: 0,1 ppm formaldehyde
  • E0: 0,05 ppm formaldehyde
  • E05: 0,01 ppm formaldehyde 

Formaldehydevrij plaatmateriaal heeft een emissienorm van E0 of E05. Dit betekent dat er geen of zeer weinig formaldehyde uit het plaatmateriaal kan vrijkomen. 

NB. 100% formaldehydevrij plaatmateriaal (van hout) is niet mogelijk omdat hout van nature formaldehyde bevat.  

CERTIFICERINGEN

Naast de emissienorm kunnen ook certificeringen een goede indicatie geven van de formaldehyde-emissie van plaatmateriaal. Enkele belangrijke certificeringen zijn: 

  • CARB P2: deze certificering stelt strenge eisen aan de formaldehyde-emissie van plaatmateriaal.
  • FSC: deze certificering garandeert dat het plaatmateriaal is gemaakt van duurzaam hout. Hout dat van nature formaldehyde bevat, kan nog steeds FSC-gecertificeerd zijn. 

Door te kiezen voor plaatmateriaal met een lage formaldehyde-emissie kun je de blootstelling aan deze schadelijke stof verminderen. Bekijk voor meer informatie de speciale informatiepagina 'Formaldehyde emissienormen en certificeringen'. Hulp nodig bij het maken van de juiste keuze? Wij helpen je graag! 

TIPS

GEEF DE VOORKEUR AAN FORMALDEHYDEVRIJ VERLIJMDE PLATEN
Als dit niet mogelijk is, kies dan voor spaanplaat, OSB, MDF of multiplex met een lage formaldehyde-uitstoot.

EEN BESCHERMLAAG BEPERKT HOEVEELHEID EMISSIE
De formaldehyde-uitstoot van plaatmateriaal kan aanzienlijk worden beperkt door het aanbrengen van bijvoorbeeld een laag lak of HPL. Meubelspaanplaat is vrijwel altijd al voorzien van een afwerking in de vorm van houtfineer of melamine. Door deze afwerklaag is de afgifte van formaldehyde lager dan die van niet-afgewerkt plaatmateriaal.

VENTILEER VOLDOENDE
Een belangrijk advies is ook om te zorgen voor een goede ventilatie en verluchting. Op deze manier worden eventuele formaldehyde-emissies uit de platen verwijderd naar de buitenlucht. Een goede ventilatie gebeurt 24 op 24u, gebruik daarvoor ventilatieroosters of zet ramen op een kiertje. style="background-color:#82bc41">

Honext

HONEXT® is een circulair, CO²-negatief en brandvertragend plaatmateriaal dat perfect past in een duurzame en veilige wereld. Het materiaal onderscheidt zich van andere vezelpanelen door de mate van duurzaamheid en onderbouwing van de product claims door allerlei erkende metingen en certificeringen.  

Maiburg PET-viltpanelen

De Maiburg Maigreen® PET-viltpanelen kunnen worden gebruikt voor plafond- of wandbekleding, scheidingswanden, kasten en ander meubilaire bekleding. Toepassing kan een decoratief doel hebben om een ruimte of meubelstuk meer karakter te geven en functioneel vanwege de akoestische eigenschappen van het materiaal. 

  • Standaard leverbaar in 50 kleuren
  • Tot wel 75% gerecycled materiaal
  • +PLUS lijn in Europa geproduceerd

Koskisen Zero-panels

De Zero-Panels zijn gemaakt van 100% hernieuwbare grondstoffen, waaronder hout, lignine en water. De houtvezels worden verlijmd met NeoLigno®, dat is gemaakt van lignine, een natuurlijk bindmiddel dat vrijkomt bij de productie van papier. De panelen zijn dus volledig recyclebaar en kunnen eindeloos opnieuw worden gebruikt. 

De Zero-Panels zijn beschikbaar in verschillende diktes en afmetingen. Ze zijn geschikt voor een breed scala aan toepassingen, zoals meubels, keukens en interieurbouw. 

Pfleiderer OrganicBoard Pure

OrganicBoard is spaanplaat met aan beide zijden een decoratieve gemelamineerde toplaag met een uniek toekomstgericht grondstofconcept. Door circa 50% OrganicGlue (biogene of "biobased" lijm) te gebruiken, kan het gebruik van fossiele grondstoffen bij de productie met meer dan 30% verminderd worden.

Finsa Fibrapan Bio

Fibrapan Bio van Finsa is een unieke MDF-plaat gemaakt met lijmen van 100% biologische oorsprong, verkregen uit de schors van de boom zelf en met een biologische was, waardoor een vezelplaat verkregen wordt met een gehalte van >99% natuurlijke grondstoffen. De MDF-plaat is ook geschikt is voor toepassingen in vochtige omgevingen (serviceklasse 2). 

DUURZAAM PLAATMATERIAAL MET EEN ZEER LAGE FORMALDEHYDE-EMISSIE. 


ECOBoards®

ECOBoards zijn een duurzaam alternatief voor plaatmateriaal als MDF, OSB, spaanplaat en multiplex. Het is gemaakt van verschillende biomassa-stromen, zoals tarwestro, riet en bermgras. ECOBoards zijn zeer goed te bewerken en ook te beplakken met fineer of HPL.

• Grondstof biomassa reststroom
• Formaldehydevrij verlijmd
• Negatieve CO₂ Carbon Footprint
• CARB2 TSCA VI NAF-certificering
• Draagt bij aan een gezond binnenklimaat



 

BONZANO LSB3

Populieren OSB-plaat met een MDF dek. PEFC- of FSC ® -gecertificeerd, samengesteld uit populieren hout van duurzaam beheerde plantages (niet uit bossen). Populieren is een relatief snel groeiende houtsoort (2 keer zo snel als andere houtsoorten) en licht van gewicht dat voordelen geeft m.b.t. ARBO en lagere CO₂-uitstoot door transport. Formaldehydevrij verlijmd.

• Formaldehydevrij verlijmd
• Lichtgewicht
• Draagt bij aan een gezond binnenklimaat



 

KOSKISEN Multiplex 

Koskisen multiplex is een duurzaam en gezond plaatmateriaal dat voldoet aan de strengste normen op het gebied van emissies. Het is gemaakt van FSC-gecertificeerd hout en verlijmd met een formaldehydevrije lijm. Koskisen multiplex heeft het Finse M1-certificaat en tevens CARB2 TSCA VI ULEF. Dit betekent dat het een zeer lage formaldehyde-emissie heeft en dat het dus bijdraagt aan een gezond binnenklimaat. 




PANGUANETA PURE GLUE

Panguaneta Multiplex Pure Glue is geheel formaldehydevrij biobased verlijmd en heeft een extreem lage emissie. Er wordt uitsluitend hout gebruikt uit duurzaam beheerde plantages; PEFC- of FSC®-gecertificeerd. Voldoet aan strengste CARB2 TSCA VI norm en F****.



 

PFLEIDERER CIRCULAIRE SPAANPLAAT

Pfleiderer DecoBoard is een circulair spaanplaat dat is gemaakt van 100% gerecycled hout van eigen restmateriaal (optioneel). Het is een duurzame keuze die bijdraagt aan een circulaire economie. DecoBoard heeft een zeer lage formaldehyde-emissie, waardoor het bijdraagt aan een gezond binnenklimaat.