text.skipToContent text.skipToNavigation
Even geduld, we verzamelen alles voor je! Even geduld, we verzamelen alles voor je!
true

Multiplex WBP

Voor multiplex exterieur kiest men vaak een multiplex die WBP verlijmd is. WBP staat voor Water Boiled Proof. Een WBP verlijming houdt in dat de plaat is verlijmd met een lijm die ervoor kan zorgen dat het multiplex minimaal 72 uur een kookproef heeft kunnen doorstaan. In die 72 uren mag het multiplex vervolgens geen lagen loslaten. Het multiplex zelf is dus niet watervast, de verlijming zorgt voor dit effect. Echter de WBP-verlijming zegt iets over de verlijming en niet over de plaat zelf. 
 

WBP multiplex assortiment

Maiburg heeft een groot assortiment Russisch Berken multiplex met WBP verlijming uit voorraad leverbaar. Daarnaast leveren we ook Fins Berken, Chileens Vuren, Populieren en Okoumé Door-en-Door. Naast kale multiplex hebben we ook de gemelamineerde multiplex van Econ die WBP is verlijmd voor interieurtoepassingen. Deze plaat kan dus worden gebruikt voor vochtige ruimtes binnenshuis zoals keukens, badkamers en kelders.

Multiplex watervast toepassingen

Multiplex watervast is goed te verwerken. Door het gladde oppervlak splintert de plaat niet of nauwelijks. Het is mogelijk de plaat zonder problemen te zagen, boren, schuren, frezen en lijmen. De plaat kan zonder speciale voorzorg worden afgewerkt. Let er echter wel op dat de randen van plaat altijd goed worden afgedicht. Wij raden hiervoor een randsealer aan. 

Wil je het multiplex gaan gebruiken in een exterieur project, dan is het belangrijk om niet alleen naar de WBP verlijming te kijken, maar ook naar bijvoorbeeld de houtsoort. De meest geschikte plaat om hiervoor gebruiken is Okoumé multiplex door-en-door. Bij Maiburg ligt dit multiplex op voorraad in de afmetingen 2500 x 1220 x 18mm en 3100 x 1530 x 4mm. Beiden platen hebben een B/BB kwaliteit en kunnen eenvoudig worden geschilderd. De reden dat Okoumé hier zo geschikt voor is, is omdat deze houtsoort relatief erg goed tegen vocht kan en weinig zal krimpen of uitzetten onder wisselende temperaturen en vochtigheid. Alle WBP multiplex platen zijn altijd geschikt voor interieurtoepassingen, maar zijn ook in vochtige ruimtes.