text.skipToContent text.skipToNavigation
Even geduld, we verzamelen alles voor je! Even geduld, we verzamelen alles voor je!
true

MOOI, DUURZAAM EN GEZOND

KUNNEN GOED SAMEN GAAN IN EEN INTERIEUR.

Een gezond binnenklimaat is belangrijk. Als je weet waar op te letten en vervolgens de juiste keuzes maakt kunnen mooi, duurzaam en gezond heel goed in een interieur samen gaan.

WAAROM IS EEN GOED BINNENKLIMAAT BELANGRIJK?

We brengen meer dan 90 % van onze tijd door in gebouwen. Zowel tijdens werk op kantoor, als in huiselijke privé-omgeving. Fysische factoren zoals temperatuur, luchtvochtigheid, natuurlijk licht en stralingen beïnvloeden ons binnenklimaat. Daarnaast komen we dag in dag uit in contact met honderden chemische stoffen. Diverse wetenschappelijke onderzoeken hebben aangetoond dat een goed binnenklimaat een groot effect heeft op de gezondheid, het welzijn, geluk en de productiviteit van mensen. Tijd om hierbij eens stil te staan!

AANDACHTSPUNTEN VOOR EEN GOED BINNENKLIMAAT

De kwaliteit van het binnenmilieu wordt onder andere beïnvloed door bouwwijze en materialen. Allerlei (chemische) stoffen die in het binnenmilieu uit materialen vrijkomen, zoals formaldehyde en andere Vluchtige Organische Stoffen (VOS), kunnen zich bij onvoldoende ventilatie ophopen. De gezondheidseffecten die optreden als gevolg hiervan zijn zeer divers en variëren van klachten als vermoeidheid, hoofdpijn en geïrriteerde ogen tot (verergering van) astma of erger. Ook bacteriën en schimmels kunnen de binnenlucht vervuilen. De belangrijkste effecten van blootstelling aan deze stoffen zijn allergieën, astma en verstoring van het immuunsysteem. Het voorkomen (of minimaliseren) van hardnekkig vocht en microbiële groei op interieuroppervlakken is het belangrijkste middel tegen schadelijke effecten op de gezondheid.

HOE MAAK JE EEN INTERIEUR(MEUBEL) DAT
BIJDRAAGT AAN EEN GEZOND BINNENKLIMAAT?

Voor plaatmateriaal, bouwmaterialen en chemische producten zoals primers, egaliseermiddelen, lijmen, lakken, oliën bestaan meerdere erkende keurmerken en certificeringen die formaldehyde-emissie en vluchtige organische stoffen (VOS/VOC) meenemen in hun beoordeling. Deze keurmerken en certificeringen kunnen je daarom helpen bij het vinden van producten met een lage emissie.
Door gecertificeerde materialen toe te passen beperk je de hoeveelheid schadelijke stoffen in de lucht, zowel in de werkplaats als op de eindbestemming tijdens gebruik. Dus de eigen medewerkers beschikken over een veiligere werkomgeving en je levert tevens een product met meer toegevoegde waarde voor je klanten!

Bij het maken van keuzes is het enigszins lastig dat verschillende normen worden gehanteerd. Meer uitleg vindt je hierover op onze speciale informatiepagina ‘Keurmerken en certificeringen’. Ons Maigreen®-label dat aan goed presterende producten wordt toegekend is ook een handig hulpmiddel. Maar ook persoonlijk helpen wij je graag verder. Neem dan contact op met onze verkoopafdeling 0416 566570 of stuur een mail naar verkoop@maiburg.nl


 

MAIGREEN®-LABEL EN ASSORTIMENT

Ons Maigreen®-assortiment is een verzameling producten welke beter dan gemiddeld scoren op duurzaamheid en/of gezondheidsaspecten. Om een duurzame keuze eenvoudiger te maken wordt bij dergelijke producten een Maigreen®-label getoond en zijn hierdoor duidelijk herkenbaar.

Producten met een Maigreen®-label vindt je hier

Het Maigreen®-assortiment omvat momenteel:
  • Constructief en decoratief plaatmateriaal
  • Hout-/constructielijmen en (lijm)kitten
  • Voorbehandelingsproducten voor ondervloeren
  • Egaliseermiddelen
  • Parketlijmen en vloerbedekkingslijmen (voor tapijt, PVC, linoleum, vinyl, kurk)
  • Lakken en oliën voor hout en parket
  • Onderhoudsproducten voor houten-, laminaat-, PVC-, linoleum-, vinyl- en kurkvloeren

     

AANDACHTSPUNTEN VOOR HET KIEZEN
VAN ‘VEILIGE’ EN ‘GEZONDE’ MATERIALEN


GEVAARLIJKE EN ONGEWENSTE STOFFEN
De volgende stoffen zoveel mogelijk beperken of indien mogelijk zelfs voorkomen:
  • Vluchtige organische stoffen (VOS) zoals formaldehyde, benzeen en tolueen. Ze komen voor in verven, lijmen, spaanplaten, vloerbekleding en zijn helemaal niet goed voor onze gezondheid.
  • Biociden dienen als bewaar- of schimmeldodend middel. Ook zij kunnen allergische reacties veroorzaken, of zijn zelfs giftig.
  • Weekmakers en brandvertragers. Kunststof materialen zoals PVC, plastic leidingen en vloeren muurbedekking uit vinyl bevatten weekmakers. Ze zorgen ervoor dat het plastic zachter wordt zodat het gemakkelijk gebruikt kan worden voor veel toepassingen. Brandvertragers zijn stoffen die voorkomen dat normaal brandbare producten snel ontbranden. Ze worden toegevoegd aan bouwmaterialen zoals bijvoorbeeld aan isolatie en plaatmateriaal.
  • Minerale vezels zoals asbest aanwezig in vloerbekleding, isolatiemateriaal, onderdakplaten.
  • Zware metalen als lood, chroom en arseen kunnen in hoge concentraties giftig zijn. In oude huizen vindt je ze in loden waterleidingen, oude verf, behandeld hout.
 

WELL BUILDING STANDARD
FOCUS OP EEN GEZONDE WERK EN LEEFOMGEVING

De WELL-certificering haakt hierop in en stelt gezondheid van gebruikers van een gebouw centraal. WELL Building Standard is een keurmerk voor duurzaam bouwen met veel aandacht voor ‘menselijke gezondheid’. Terwijl duurzaamheidskeurmerken als BREEAM en LEED laten zien hoe milieuvriendelijk een pand is, focust WELL op de mensen in het gebouw.

Bij Maiburg kun je terecht voor ondersteuning bij het implementeren van WELL-eisen in jouw project of meubel. Vanzelfsprekend leveren wij ook een ruims scala aan producten welke WELL-conform zijn.