text.skipToContent text.skipToNavigation
Even geduld, we verzamelen alles voor je! Even geduld, we verzamelen alles voor je!
true

‘World Building of the Year’
LocHal - Tilburg.


De LocHal in Tilburg, een voormalige fabriekshal, is op vrijdag 7 december j.l. op het prestigieuze World Architecture in Amsterdam uitgeroepen tot het beste gebouw ter wereld. "Dit is een heel prestigieuze prijs", laat een woordvoerster van de LocHal zaterdagmiddag weten. "Deze hoort op wereldschaal bij de drie grootste awards. Er waren wel duizend inzendingen voor deze titel."

De juryleden zijn onder de indruk van de manier waarop zo'n significant gebouw, dat bestemd leek voor de sloop, getransformeerd is in een ruimte waar verschillende gebruikers elkaar ontmoeten voor uiteenlopende doeleinden. De jury - die bestond uit onder meer architecten en designers - noemt de LocHal 'een sociale condensor'.

Het gebouw werd ontworpen door Civic Architects, Braaksma & Roos Architectenbureau en bureau Inside Outside | Petra Blaisse. Coors Interieurbouw B.V. verzorgde een belangrijk stuk van de interieurinrichting. De Tilburgse bibliotheek is sinds een jaar gehuisvest in het pand van de voormalige fabriekshal, waar tot 2010 locomotieven werden gebouwd en gerepareerd. Het gebouw uit 1932 is meer dan achttien meter hoog en zou aanvankelijk gesloopt worden. Nu huizen er ook twee kunstinstellingen (Kunstloc Brabant en Brabant C), een stadscafé en er zijn meerdere vergader- en kantoorruimtes van Seats2Meet.

Fotografie: Pulles & PullesInterieurinrichting bomvol Kaindl gefineerd plaatmateriaal.

Maiburg leverde een belangrijke bijdrage aan het interieur met de levering van veel van onze plaatmaterialen aan onze relatie Coors Interieurbouw uit Ridderkerk. Naast vele dragermaterialen zoals kale MDF, berken multiplex en overlakbare MDF, waren dat o.a. de gemelamineerde platen Econ 1030 Zwart parel voor corpuswerk van de kasten en Duropal HPL U11027 IJswit in een fijne matte SM structuur voor onder andere de werkbladen. Het meest in het oog springend is het gebruik van honderden platen Kaindl gefineerd MDF Europees Eiken dosse in dun- en dikfineer. Met het MDF, voorzien van een dikkere fineerlaag zijn o.a. schitterende tafelbladen gecreëerd met ingefreesde teksten over de stad Tilburg. Daarnaast zijn wanden, alle meubels, bladen en legplanken voorzien van gefineerd plaatmateriaal.

Veel oude elementen, zoals de hijskranen waar de locomotieven aan opgetakeld werden, zijn bewaard gebleven. Ook stalen balken, met roest, zijn in het ontwerp verwerkt. De fijne details van de gekozen materialen, zoals het gefineerde plaatmateriaal zorgen toch voor de nodige intimiteit en warmte aan de ruimtes, terwijl de waarde van de rauwe, wat koudere oude stalen structuur wel wordt behouden. 

De foto’s spreken voor zich. Het gebouw heeft wat ons betreft de echte ‘Wow-factor’ en we zijn gepast trots te hebben kunnen bijdragen aan dit mooie project!