text.skipToContent text.skipToNavigation
Even geduld, we verzamelen alles voor je! Even geduld, we verzamelen alles voor je!
true

Vernieuwde Schoenenmuseum Waalwijk.


Het vernieuwde Schoenenmuseum in Waalwijk kan na vijfenhalf jaar sluiting eindelijk weer bezocht worden. De afgelopen jaren is er flink verhuisd, verbouwt en uitgebreid. 

Het Schoenenkwartier in Waalwijk functioneert naast museum ook als kenniscentrum en bevat een maaklab. Hier staat de geschiedenis van de schoenenindustrie centraal. Waalwijk is van oudsher dé schoenen- en leerstad van Nederland. Het oude Schoenenmuseum werd in het begin van de jaren vijftig opgericht. Door de jaren heen was de collectie echter verouderd en verloor het museum zijn aantrekkelijkheid. Het plan om de museum te verhuizen naar het Krophollercomplex in het Waalwijkse centrum waren er vijftig jaar geleden al, maar helaas kreeg de architect Kropholler dit niet voor elkaar door verschillende praktische zaken zoals de recessie.

''Tijdens de feestelijk uitreiking van de Architectenweb Awards 2022
is Schoenenkwartier in Waalwijk bekroond als Publiek gebouw van het jaar.''

Het interieur van het Schoenenkwartier.


De voorbereiding, renovering en verbouwing heeft ruim vijf jaar geduurd. Het Schoenenkwartier is nu gevestigd aan het Raadhuisplein in Waalwijk, een rijksmonument uit de jaren dertig. De transformatie en uitbreiding van een monumentaal complex naar schoenenmuseum en -kenniscentrum is ontworpen door Civic Architects. Opvallend in het ontwerp is o.a. de centrale balie van kalkhennep (hempcrete), in combinatie met het moderne en strakke solid surface van Betacryl. 

Betacryl solid surface is een homogeen materiaal. In sterkte vergelijkbaar met natuursteen, maar kan desondanks worden bewerkt met normale houtbewerkingsmachines. Betacryl kan onderling naadloos worden verlijmd en is daardoor een herstelbaar materiaal. Via een eenvoudig thermoforming proces kunnen gebogen oppervlaktes worden gecreëerd. Dit biedt ongekende mogelijkheden aan iedere ontwerper. Deze ontwerpmogelijkheden in combinatie met de bijzonder goede hygiënische eigenschappen zorgen ervoor dat het materiaal zich goed leent in bijvoorbeeld horeca, retail en openbare gebouwen zoals het Schoenenkwartier!