text.skipToContent text.skipToNavigation

BESTEED VOLDOENDE AANDACHT AAN

BEPERKING VAN FORMALDEHYDE-EMISSIE!

Hoge concentraties formaldehyde kunnen namelijk negatieve invloed hebben op de gezondheid.

WAT IS FORMALDEHYDE?

Formaldehyde is een gas dat van nature voorkomt in onze leefomgeving doordat onder andere planten, dieren en mensen lage niveaus formaldehyde produceren tijdens stofwisselingsprocessen. Ook hout bevat van nature een kleine hoeveelheid formaldehyde. Tevens wordt formaldehyde in een zeer breed scala aan producten gebruikt zoals verf, schoonmaakmiddelen, lijmen, plaatmateriaal maar ook kleding en persoonlijke verzorgingsproducten.

HOE ONGEZOND IS FORMALDEHYDE IN SPAANPLAAT, MDF, OSB EN MULTIPLEX?

Plaatmateriaal van hout kan leiden tot verhoogde formaldehydeconcentraties in gebouwen. Spaanplaat, MDF (Medium Density Fiberboard), OSB (Oriented Strand Board) en multiplex platen worden namelijk geperst van een mengsel van houtspaanders, -vezels of -fineren. Vaak wordt daarbij lijm op basis van ureumformaldehydehars gebruikt, waaruit formaldehyde kan vrijkomen. De mate waarin formaldehyde uit deze plaatmaterialen vrijkomt, is van een aantal factoren afhankelijk waaronder het formaldehydegehalte in de gebruikte lijm, de ouderdom van de plaat en de temperatuur en de relatieve vochtigheid van de ruimte waarin het plaatmateriaal zich bevindt.

Een te hoge concentratie en langdurige blootstelling aan formaldehyde kan schadelijk zijn voor mensen. Vandaar dat er strenge richtlijnen zijn voor producten met betrekking tot de emissie van formaldehyde. Door strenge regels komt formaldehyde maar in kleine hoeveelheden voor in producten en is het gebruik van deze producten over het algemeen veilig, maar minder is beter.

WAT KUN JE ER AAN DOEN? KIES DE JUISTE MATERIALEN

Voor gebruik binnen kies je bij voorkeur voor plaatmaterialen met weinig formaldehyde. Niet alle plaatmaterialen bevatten namelijk evenveel formaldehyde. Wat de formaldehyde-emissie van een product is en aan welke norm wordt voldaan wordt door producenten aangegeven in technische data sheets. Plaatmaterialen waaraan geen formaldehyde is toegevoegd scoren bijzonder goed daarbij zie je vaak vermeldingen als 'formaldehydevrij verlijmd', 'zero formaldehyde' en No Added Formaldehyde (NAF).  

NB. 100% formaldehydevrij plaatmateriaal (van hout) is niet mogelijk omdat hout van nature formaldehyde bevat.  

CERTIFICERINGEN EEN HANDIG HULPMIDDEL

Om een keuze te maken kunnen certificeringen handig zijn omdat deze veelal formaldehyde-emissie (en andere vluchtige organische stoffen) mee nemen in hun beoordeling. Inhoudelijke kennis van deze certificeringen is hiervoor natuurlijk vereist. Bekijk voor meer informatie de speciale informatiepagina 'Formaldehyde emissienormen en certificeringen'. Echter voor de gemiddelde gebruiker die niet dagdagelijks hiermee bezig is het een lastig onderwerp. Daarom kun je altijd een beroep doen op Maiburg. Wij helpen graag een praktische keuze te maken.

FORMALDEHYDE EMISSIENORMEN EN CERTIFICERINGEN

>> Klik hier voor meer informatie over formaldehyde-emissienormen, keurmerken en certificeringen.
 

TIPS

GEEF DE VOORKEUR AAN FORMALDEHYDEVRIJ VERLIJMDE PLATEN
Als dit niet mogelijk is, kies dan voor spaanplaat, OSB, MDF of multiplex met een lage formaldehyde-uitstoot.

EEN BESCHERMLAAG BEPERKT HOEVEELHEID EMISSIE
De formaldehyde-uitstoot van plaatmateriaal kan aanzienlijk worden beperkt door het aanbrengen van bijvoorbeeld een laag lak of HPL. Meubelspaanplaat is vrijwel altijd al voorzien van een afwerking in de vorm van houtfineer of melamine. Door deze afwerklaag is de afgifte van formaldehyde lager dan die van niet-afgewerkt plaatmateriaal.

VENTILEER VOLDOENDE
Een belangrijk advies is ook om te zorgen voor een goede ventilatie en verluchting. Op deze manier worden eventuele formaldehyde-emissies uit de platen verwijderd naar de buitenlucht. Een goede ventilatie gebeurt 24 op 24u, gebruik daarvoor ventilatieroosters of zet ramen op een kiertje.

VOORBEELDEN DUURZAAM PLAATMATERIAAL
MET EEN ZEER LAGE FORMALDEHYDE-EMISSIE. 


ECOBoards®

ECOBoards zijn het groene alternatief voor plaatmateriaal als MDF, OSB, spaanplaat en multiplex. Het is samengesteld uit verschillende biomassa-stromen als tarwestro, riet, bermgras. Door deze grondstoffen opgenomen CO₂ wordt vastgehouden in de plaat. ECOBoards zijn zeer goed te bewerken en ook te beplakken met fineer of HPL.
• Grondstof biomassa reststroom
• Formaldehydevrij verlijmd
• Negatieve CO₂ Carbon Footprint
• CARB2 TSCA VI NAF-certificering
• Draagt bij aan een gezond binnenklimaat


 

BONZANO LSB3

Populieren OSB-plaat met een MDF dek. PEFC- of FSC ® -gecertificeerd, samengesteld uit populieren hout van duurzaam beheerde plantages (niet uit bossen). Populieren is een relatief snel groeiende houtsoort (2 keer zo snel als andere houtsoorten) en licht van gewicht dat voordelen geeft m.b.t. ARBO en lagere CO₂-uitstoot door transport. Formaldehydevrij verlijmd.

• Formaldehydevrij verlijmd
• Lichtgewicht
• Snelgroeiende houtsoort uit duurzaam beheerde plantages
• Draagt bij aan een gezond binnenklimaat 

KOSKISEN 

Met Koskisen biedt Maiburg een veelzijdig multiplex-assortiment aan. Zowel kaal als met unieke coatings: transparant, betonplex decoratief, ECO translucente gekleurde coating . Koskisen besteed veel aandacht aan duurzaamheid en gezondheid. De kale multiplex beschikt over het Finse M1-certificaat en tevens CARB2 TSCA VI ULEF. Daarmee voldoet deze multiplex aan de strengste normen op gebied emissies. Voor een aantal producten is ook een levenscyclusanalyse gemaakt en Environmental Product Declaration (EPD) beschikbaar. 

• Zeer lage formaldehyde-emissie
• Certificering CARB2 TSCA VI ULEF 
• Finse M1-certificering, voldoet aan strengste norm emissies bouwmaterialen


 

PANGUANETA PURE GLUE

Panguaneta Multiplex Pure Glue is geheel formaldehydevrij biobased verlijmd en heeft hierdoor een extreem lage emissie. Voor de multiplex wordt populieren gebruikt dat is een snel groeiende houtsoort betreft. Daarnaast wordt uitsluitend hout gebruikt uit duurzaam beheerde plantages; PEFC- of FSC®-gecertificeerd. Voldoet aan strengste CARB2 TSCA VI norm en F****.

• Formaldehydevrije biobased verlijming
• Snelgroeiende houtsoort uit duurzaam beheerde plantages
• Lichtgewicht
• Draagt bij aan een gezond binnenklimaat 

PFLEIDERER CIRCULAIRE SPAANPLAAT

Pfleiderer DecoBoard gemelamineerd spaanplaat wordt standaard geleverd als P2 spaanplaat, gemaakt van 100% gerecycled hout. De samenstelling is ongeveer: 50% post-consumer hout, 35% pre-consumer hout en 15% industrie- hout en resthout. Vanzelfsprekend met certificering duurzaam hout PEFC of FSC. DecoBoard kent lage emissies van formaldehyde en is VOS-gecertificeerd volgens Blaue Engel.

• Circulaire spaanplaat
• Tot 100% gerecycled hout, van eigen restmateriaal (optioneel)
• Zeer lage formaldehyde-emissie C
• Cradle to Cradle Certified™: DecoBoard is Cradle to Cradle Certified™ Brons, PrimeBoard is Cradle to Cradle Certified™ Brons en LivingBoard is Cradle to Cradle Certified™ Zilver