BESTEED VOLDOENDE AANDACHT AAN
BEPERKING VAN FORMALDEHYDE-EMISSIE!
Hoge concentraties formaldehyde kunnen namelijk negatieve invloed hebben op de gezondheid.WAT IS FORMALDEHYDE?
Formaldehyde is een gas dat van nature voorkomt in onze leefomgeving doordat onder andere planten, dieren en mensen lage niveaus formaldehyde produceren tijdens stofwisselingsprocessen. Ook hout bevat van nature een kleine hoeveelheid formaldehyde. Tevens wordt formaldehyde in een zeer breed scala aan producten gebruikt zoals verf, schoonmaakmiddelen, lijmen, plaatmateriaal maar ook kleding en persoonlijke verzorgingsproducten.HOE ONGEZOND IS FORMALDEHYDE IN SPAANPLAAT, MDF, OSB EN MULTIPLEX?
Plaatmateriaal van hout kan leiden tot verhoogde formaldehydeconcentraties in gebouwen. Spaanplaat, MDF (Medium Density Fiberboard), OSB (Oriented Strand Board) en multiplex platen worden namelijk geperst van een mengsel van houtspaanders, -vezels of -fineren. Vaak wordt daarbij lijm op basis van ureumformaldehydehars gebruikt, waaruit formaldehyde kan vrijkomen. De mate waarin formaldehyde uit deze plaatmaterialen vrijkomt, is van een aantal factoren afhankelijk waaronder het formaldehydegehalte in de gebruikte lijm, de ouderdom van de plaat en de temperatuur en de relatieve vochtigheid van de ruimte waarin het plaatmateriaal zich bevindt.Een te hoge concentratie en langdurige blootstelling aan formaldehyde kan schadelijk zijn voor mensen. Vandaar dat er strenge richtlijnen zijn voor producten met betrekking tot de emissie van formaldehyde. Door strenge regels komt formaldehyde maar in kleine hoeveelheden voor in producten en is het gebruik van deze producten over het algemeen veilig, maar minder is beter.

WAT KUN JE ER AAN DOEN? KIES DE JUISTE MATERIALEN
Voor gebruik binnen kies je bij voorkeur voor plaatmaterialen met weinig formaldehyde. Niet alle plaatmaterialen bevatten namelijk evenveel formaldehyde. Wat de formaldehyde-emissie van een product is en aan welke norm wordt voldaan wordt door producenten aangegeven in technische data sheets. Plaatmaterialen waaraan geen formaldehyde is toegevoegd scoren bijzonder goed daarbij zie je vaak vermeldingen als 'formaldehydevrij verlijmd', 'zero formaldehyde' en No Added Formaldehyde (NAF).NB. 100% formaldehydevrij plaatmateriaal (van hout) is niet mogelijk omdat hout van nature formaldehyde bevat.
CERTIFICERINGEN EEN HANDIG HULPMIDDEL
Om een keuze te maken kunnen certificeringen handig zijn omdat deze veelal formaldehyde-emissie (en andere vluchtige organische stoffen) mee nemen in hun beoordeling. Inhoudelijke kennis van deze certificeringen is hiervoor natuurlijk vereist. Bekijk voor meer informatie de speciale informatiepagina 'Formaldehyde emissienormen en certificeringen'. Echter voor de gemiddelde gebruiker die niet dagdagelijks hiermee bezig is het een lastig onderwerp. Daarom kun je altijd een beroep doen op Maiburg. Wij helpen graag een praktische keuze te maken.FORMALDEHYDE EMISSIENORMEN EN CERTIFICERINGEN
>> Klik hier voor meer informatie over formaldehyde-emissienormen, keurmerken en certificeringen.
TIPSGEEF DE VOORKEUR AAN FORMALDEHYDEVRIJ VERLIJMDE PLATENAls dit niet mogelijk is, kies dan voor spaanplaat, OSB, MDF of multiplex met een lage formaldehyde-uitstoot. EEN BESCHERMLAAG BEPERKT HOEVEELHEID EMISSIE De formaldehyde-uitstoot van plaatmateriaal kan aanzienlijk worden beperkt door het aanbrengen van bijvoorbeeld een laag lak of HPL. Meubelspaanplaat is vrijwel altijd al voorzien van een afwerking in de vorm van houtfineer of melamine. Door deze afwerklaag is de afgifte van formaldehyde lager dan die van niet-afgewerkt plaatmateriaal. VENTILEER VOLDOENDE Een belangrijk advies is ook om te zorgen voor een goede ventilatie en verluchting. Op deze manier worden eventuele formaldehyde-emissies uit de platen verwijderd naar de buitenlucht. Een goede ventilatie gebeurt 24 op 24u, gebruik daarvoor ventilatieroosters of zet ramen op een kiertje. |