text.skipToContent text.skipToNavigation
Even geduld, we verzamelen alles voor je! Even geduld, we verzamelen alles voor je!
true

OSB platen.

OSB staat voor Oriented Strand Board, een plaat waarbij de vezels van naaldhout kruiselings zijn verlijmd . De plaat is samengesteld uit verschillende lagen houtsnippers van een vooraf bepaalde vorm en dikte, die door lijm met elkaar zijn verbonden. Bij de buitenste lagen van de OSB-plaat worden de snippers gelijk aan de plaatlengte gericht, de kern is willekeurig gestrooid. Het is door de ruwe afwerking goedkoper dan plaatmateriaal dan bijvoorbeeld MDF, multiplex en spaanplaten. OSB lijkt ook redelijk op een spaanplaat, alleen zijn de gebruikte vezels in de plaat groter. OSB lijkt op een grove spaanplaat. OSB-platen zijn leverbaar in verschillende kwaliteiten. Deze kwaliteiten verschillen van OSB 1 tot en met OSB 4.

OSB platen kopen.
  • OSB 1: Toe te passen in niet-constructieve projecten, zoals meubels. Gebruik deze platen voor interieurprojecten in droge ruimtes en niet voor exterieurprojecten.
  • OSB 2: Geschikt voor droge ruimtes binnenshuis. Zorg ervoor dat de luchtvochtigheid niet hoger is dan 65 procent.
  OSB platen watervast.
  • OSB 3: De klasse OSB3 is geschikt voor vochtige ruimtes. OSB 3 platen zijn gemaakt van houtsnippers en deze worden vervolgens overgoten met lijm. Hierdoor ontstaat matten. Uiteindelijk wordt hier paraffine aan toegevoegd. Dit zorgt ervoor dat de vochtwerendheid wordt verhoogd. Er worden daarna 3 matten kruiselings onder hoge druk en temperatuur op elkaar geperst. Hierdoor ontstaat er een plaat die erg sterk en vochtwerend is. De OSB 3 platen kunnen daarom toegepast worden in vochtige ruimtes binnenshuis. Voorbeelden hiervan zijn badkamers en dakconstructies. 
  • OSB 4: De klasse OSB4 is geschikt voor dragende constructies in een vochtig klimaat waarbij het belangrijk is dat de plaat een verhoogde trekkracht kan weerstaan.

 

OSB plaat 12 mm.

Aangezien OSB een stuk grover is dan bijvoorbeeld multiplex is het daardoor ook een stuk voordeliger. Een OSB plaat is daarnaast ook nog eens heel duurzaam. De productie van OSB platen vereist minder energie en hoeveelheid hout om een plaat te maken. Daarnaast zijn OSB platen door een lager energieverbruik in het maken van de plaat en het aantal hout wat gebruikt moet worden om de platen te fabriceren. Daarnaast zijn de platen volledig recyclebaar. Alle OSB platen die bij Maiburg op voorraad liggen zijn ook nog eens formaldehydevrij verlijmd. Naast dat de platen erg duurzaam zijn, zijn ze ook erg sterk en licht en in verschillende maten verkijgbaar.

OSB platen verven.

OSB wordt gebruikt voor constructieve en decoratieve toepassingen. Bij constructieve toepassingen gaat het om daken, vloeren en scheidingswanden. Bij decoratieve toepassingen gaat het om vloeren, meubels en wandbekleding. OSB kan zeer goed bewerkt en geverfd worden. Het materiaal is zeer stevig. Wel wordt voorboren aangeraden, maar de plaat zal niet snel gaan splijten bij het schroeven. Wanneer je een OSB plaat wilt uitboren of frezen, dan is dit wel een stuk moeilijker. Dit komt doordat de plaat dan eerder gaat versplinteren. Wanneer een OSB plaat geschilderd is, dan zul je de structuren nog goed blijven zien