text.skipToContent text.skipToNavigation
Even geduld, we verzamelen alles voor je! Even geduld, we verzamelen alles voor je!
true

Multiplex.

Multiplex/Triplex is een verzamelnaam voor plaatmateriaal opgebouwd uit een oneven aantal fineerlagen, die kruislings, haaks op elkaar verlijmd zijn om kromtrekking van het hout te voorkomen. Multiplex is door zijn opbouw geschikt voor de meest uiteenlopende toepassingen. Multiplex wordt overal gebruikt: bouw, interieurbouw, jachtbouw, carrosserie, meubel, verpakkingsindustrie en nog veel meer. Voor de fabricage van multiplex worden zowel naald- als loofhoutsoorten gebruikt. Wat wij als Maiburg voornamelijk verkopen is Fins Berken, Russich Berken, Vuren, Grenen, Beuken, Ceiba, Okoume en Populieren multiplex, in diverse uitvoeringen zoals gelakt multiplex.

Multiplex in het Maiburg-assortiment is een door-en-door plaat van de allerbeste kwaliteit. Daarmee wordt bedoeld dat de alle fineerlagen van dezelfde houtsoort zijn. Er zijn echter ook combi- of twin-uitvoeringen op de markt.
  • Combi: twee verschillende houtsoorten om en om. Bijvoorbeeld berken/vuren om en om.
  • Twin: de dekfineren in een en dezelfde houtsoort. De binnen fineren uit een-en-dezelfde houtsoort. Bijvoorbeeld Ceiba: de buitenste dekfineren is Ceiba, de kern bestaat uit populieren. De houtsoort van de dekfineren is bepalend voor de naamsaanduiding van de multiplex.
De verlijming van de lagen fineer geschiedt door thermohardende lijmen die via walsen/rollen tweezijdig worden aangebracht. Na het persen van de platen worden de platen geschuurd, waardoor de dekfineren meestal iets dunner zijn, dan de binnenfineren. Hoe hoger het aantal lagen in een plaat multiplex hoe stabieler de plaat uiteindelijk is. De dikte van de gebruikte fineerlagen kan variëren van 1,4 mm tot 3,5 mm.

Nog geen klant bij Maiburg? Registreer je hier!

Multiplex plaat

Bij Multiplex is een CE-markering verplicht. Voor binnentoepassingen CE1 (NEN-EN636-1), voor beschutte buitentoepassing CE2 of CE2+ (NEN-EN636-2) of onbeschutte toepassing; buiten CE3 (NEN-EN636-3). Multiplex is opgebouwd uit verschillende fineerlagen. De kwaliteit van de dekfineren moet voldoen aan NEN-EN635-1. Hierin staat beschreven aan welke eisen het dekfineer moet voldoen om in een bepaalde klasse indeling te vallen. Denk hierbij aan de grootte van kwasten of het ontbreken daarvan, scheuren, verkleuring, voegen, harsgang, lijmdoorslag en doorschuring. De kwaliteitsverschillen van dekfineren worden aangeduid met letters of cijfers. Denk bijvoorbeeld aan B/BB = II/III = 2/3 kwaliteit.

De verschillende klassen zijn:
  • A: De best mogelijke kwaliteit. Geschikt als decoratieve plaat
  • B: Ongevoegd, geschuurd fineer zonder proppen, pitkwastjes mogen voorkomen. Geschikt voor blankwerk.
  • BB: Ongevoegd en geschuurd fineer, proppen en een beperkt aantal kwasten zijn toegestaan. Uitermate geschikt voor schilder en fineerwerk of te beplakken met HPL
  • S: Deze kwaliteit ligt tussen B en BB. Per plaat maximaal 3 op kleur geselecteerde proppen. Geschikt voor schilderwerk.
  • CP of WG+: Proppen en reparaties en kwasten zijn onbeperkt toegestaan. Cosmetische foutjes als verkleuring of split mogen ook voorkomen. Deze kwaliteit is geschuurd en nagenoeg gesloten en bij uitstek geschikt voor het beplakken van HPL.
  • C of WG: Alle fouten van CP mogen hierin voorkomen, maar ook grotere gebreken zijn toegestaan en vaak is de plaat ongeschuurd. Deze uitvoering is dan ook meer geschikt voor constructiewerk.
Bijna iedere plaat heeft twee verschillende kwaliteiten, wanneer dit is aangegeven houdt dit in dat één van de kanten de ene kwaliteit heeft en de andere kant de andere. Een voorbeeld is bijvoorbeeld B/BB. De A-kwaliteit komt bijna niet voor op platen. Om deze kwaliteit te krijgen, wordt vaak gebruikt gemaakt van gefineerd plaatmateriaal.
 

Multiplex op maat

Multiplex laat zich enorm goed verwerken, zagen, verlijmen, overschilderen en nog veel meer. Je kunt multiplex dan ook met de meest voorkomende gereedschappen bewerken. Verlijmen van multiplex kan ook met de meest voorkomende lijmen zoals: contactlijm, houtlijm, PU-lijm (afhankelijk van de toepassing). Er zijn veel verschillende soorten multiplex met ieder zijn eigen toepassing. De toepassingsmogelijkheden hangen grotendeels af van de houtsoorten, gebruikte lijm en de opbouw van de plaat. Voor de opbouw van multiplex maakt men gebruik van schilfineer. Na het schilproces worden de fineren gedroogd en geselecteerd op kwaliteit. Hierdoor ontstaan er verschillende kwaliteiten dek- en binnenfineren. Gebreken in het dekfineer, zoals bijvoorbeeld open noesten, kunnen door middel van proppen of kunsthars worden gerepareerd.

Er is multiplex wat beter geschikt is voor constructiewerk, maar is er ook multiplex verkrijgbaar voor decoratief gebruik. Daarnaast zijn er bijvoorbeeld ook lichtgewicht multiplex platen, waarbij het gewicht heel belangrijk is. Deze worden onder andere in de caravanbouw veel gebruikt. Het bewerken van multiplex is vrij eenvoudig, maar houd er rekening mee dat het belangrijk is dat er geen vocht in het multiplex kan trekken. Hierdoor kunnen er namelijk lagen fineer van het multiplex loslaten. Neem contact op voor de mogelijkheden.
 

Certificering

Al onze multiplex die wij leveren zijn FSC/PEFC gecertificeerd. Al onze multiplex voldoet aan de emissieklasse E1 v.w.b. uitstoot formaldehyde. Standaard brandklasse van multiplex is doorgaans DS2-D0. Brandvertragende multiplex is ook leverbaar. Bij ons zelf op voorraad in berken multiplex BS2-D0. 

Kwaliteiten Multiplex Ce markering is verplicht voor multiplex. In de Ce markering zijn de normen zichtbaar voor de desbetreffende klassen. NEN-EN 636-1: Binnentoepassing. CE 1 NEN-EN 636-2: Beschutte buitentoepassing. CE2 of CE 2+.  NEN-EN 636-3: onbeschutte buitentoepassing. Dit is dus de hoogste verlijmingsklasse. CE 3.

WBP plaat

Om multiplex exterieur te kunnen gebruiken is het van belang om een WBP plaat te kiezen die is verlijmd. Bij Maiburg bieden wij een groot assortiment multiplex aan met deze verlijming die uit voorraad verkrijgbaar zijn en de volgende leverdag al bezorgd kunnen worden wanneer je voor 16:00 besteld.

Multiplex gemelamineerd

Multiplex gemelamineerd wordt bij Maiburg geleverd van het merk Koskisen. Hierbij wordt berken multiplex voorzien van een melaminelaag of een fenolcoating (ook wel Betonplex genoemd).  Er wordt al veel gebruik gemaakt van gemelamineerd plaatmateriaal in de bouw, maar sinds de laatste jaren ook steeds vaker toegepast als decoratieve plaat. 

Multiplex gelakt

Maiburg levert Russisch Berken multiplex gelakt B/BB Deze platen komen steeds vaker voor en worden vooral ook veel toegepast op scholen. De platen zijn WBP exterieur verlijmd, hebben een transparante lak aan beide kanten en is eenzijdig voorzien van transportfolie.

Multiplex exterieur

Voor multiplex exterieur kiest men vaak een multiplex die WBP verlijmd is. Echter de WBP-verlijming zegt iets over de verlijming en niet over een watervaste multiplex. Mocht je toch een plaat multiplex voor buiten willen toepassen dan kun je het beste een okoume multiplex gebruiken.


Interieurfoto multiplex

Vuren multiplex

Beschikbaar in Chileens Grenen Underlayment en Fins Vuren multiplex. Chileens Grenen is exterieur verlijmd, maar wordt vaak ook gebruikt voor toepassingen in het interieur. Het oppervlak van deze constructieve plaat is aan één zijde mooi en egaal zodat er een gesloten en vlak eindresultaat kan worden gerealiseerd. De andere zijde mag open elementen bevatten. De kwaliteit van deze plaat is CP/C. Het is kruislinks verlijmde fineer en daardoor redelijk sterk voor constructieve toepassingen.

Fins Vuren is een veelzijdige constructieplaat die goed gebruikt kan worden bij constructies waar een sterke, stabiele maar ook lichte plaat nodig is (vuren triplex is tot 20% lichter dan ander plaatmateriaal). Multiplex Fins vuren heeft een exterieur verlijming en door een waterbestendige verlijming kan deze plaat worden gebruikt in vochtige omgevingen. Fins Vuren multiplex is kwalitatief beter dan Chileens Grenen en wordt naast constructietoepassingen ook gebruikt om te lakken en te beplakken met HPL.

Chileens Grenen:
Kwaliteit: CP/C.
Soortelijk gewicht: 450 kg/m3. 
Verlijming: WBP(watervast) – SFS-EN 314-1 , SFS-EN 314-2/ klasse 3. Dus geschikt voor buiten onbeschut.
Certificeringen: PEFC. CE2+. KOMO.

Fins Vuren:
Kwaliteit: II/III.
Soortelijk gewicht: 550 kg/m3.
Verlijming: WBP(watervast) – overeenkomstig EN 314-2 klasse 2 exterieur.
Certificeringen: FSC. E1. CE2+.

Beuken multiplex

Beuken multiplex is een goede plaat die met name ook gebruikt wordt in de food sector, vanwege zijn hardheid en schimmelwerende eigenschappen.
Kwaliteit: B/BB.
Soortelijk gewicht: 750 kg/m3.
Verlijming: IF 20, interieurverlijming.
Certificeringen: PEFC, E1, CE4. 

Grenen multiplex

Grenen multiplex is kwalitatief een enorm goede plaat met geen of nauwelijks kleurverschillen. Kan dus ook blank gelakt worden.
Kwaliteit: B/BB.
Soortelijk gewicht: 650kg/m3.
Verlijming: interieurverlijming MR klasse 2.  
Certificeringen: FSC, CE4, E1. 

Okoume multiplex

Okoume multiplex is geschikt voor buiten onbeschut.
Kwaliteit: B/BB 
Soortelijk gewicht: 450/500 kg/m3.
Verlijming: WBP overeenkomstig EN 314-2 klasse 3 exterieur.
Certificeringen: CE2+, niet PEFC of FSC maar wel KOMO. KOMO is een streng keurmerk voor de bouw. Komt voornamelijk aan bod in de timmer- en kozijnen industrie. 

Populieren multiplex

Populieren multiplex bestaat uit meerdere lagen fineer. Het is een licht plaatmateriaal met een homogene opbouw. Dit houtsoort heeft een wit-gelige kleur en de tekeningen van het hout zijn rustig. Ook is dit een relatief goedkoper variant omdat populierenhout snel groeit.
Kwaliteit: B/BB, BB/BB
Soortelijk gewicht: 450 kg/m3.
Verlijming: klasse 1, IF 20 interieurverlijming.
Certificeringen: EFC. FSC op aanvraag. CE2+, E1.

Ceiba multiplex

Ceiba multiplex leent zich heel goed voor constructie maar zeker ook voor plakwerk. Anders dan bij Populieren heb je bij Ceiba geen kans op doortelegraferen van de tekening.
Kwaliteit: B/BB,
Soortelijk gewicht: 450 kg Voorraad in 18mm.
Verlijming: klasse 1, IF 20 interieurverlijming.
Certificeringen: PEFC. FSC op aanvraag. CE2+, E1. 

Berken multiplex

Het assortiment berken multiplex bestaat uit de Finse en Russische berken. Dit plaatmateriaal wordt gemaakt van meerdere lagen berkenhout, die met elkaar kruislings worden verlijmd. Berken multiplex is een van de beste multiplex soorten als het op kwaliteit aankomt.
Kwaliteit: B/BB, BB/BB, BB/CP, CP/CP
Soortelijk gewicht: 680-710 kg/m3.
Verlijmingsklasse: WBP EN 314-2 klasse 2. DIN 68705 exterieur.
Certificeringen: FSC,  CE2+, E1 Merken/fabrikanten overwegend Sveza en UPG.

Buigtriplex

Buigtriplex is eigenlijk een bijzonder product verkrijgbaar in de kwaliteit Ceiba of populieren. Wij voeren de ceiba kwaliteit van Panguaneta. Deze zachte kwaliteit fineer laat zich makkelijk buigen. 
Kwaliteit: B/BB 
Verlijmingsklasse: 1, interieurverlijming IF20.