text.skipToContent text.skipToNavigation
Even geduld, we verzamelen alles voor je! Even geduld, we verzamelen alles voor je!
true

Vochtwerend MDF.

Watervast MDF heeft meerdere benamingen, zoals vochtwerend MDF en MDF V313. Bij deze platen gaat het vaak over hetzelfde: de watervaste verlijming. Tijdens het proces waarbij de houtspaanders zijn gelijmd is een watervaste lijm gebruikt. Hierbij moet er wel rekening worden gehouden dat het MDF nog altijd water op kan nemen. Hierdoor zal het MDF nog wel zwellen, maar door de verlijming zal de plaat niet uit elkaar zal vallen. Het is daarom wel mogelijk om de plaat in vochtige ruimtes te gebruiken, maar zal niet in contact mogen komen met water of vocht. 

De watervaste MDF platen zijn allemaal te herkennen aan de groene kern. Deze groene kleurstof wordt tijdens de verlijming toegevoegd aan de plaat. Deze groene kleur zorgt enkel voor een zichtbaar verschil tussen watervast MDF en standaard MDF. Maiburg heeft diverse ‘groene’ mdf varianten op voorraad;2440x1220, 3050x1220, 3050x1300, 4100x1300 in diverse diktes.

Toepassingen watervast MDF

Aangezien MDF nog altijd water kan opnemen, ook met een V313 of andere watervaste verlijming, kan deze plaat dus beter niet worden gebruikt voor buitentoepassingen. Voorbeelden waarbij watervast MDF goed tot zijn recht komen zijn vochtige ruimtes. Vochtwerend MDF is uitermate geschikt voor bijvoorbeeld keuken- en badkamermeubilair, maar ook voor plinten, vensterbanken en binnentimmerwerk.

Het bewerken van watervast MDF is heel erg makkelijk. MDF splintert niet en door het gladde oppervlak kan de plaat makkelijk afgelakt worden. Maiburg levert platen die al zijn voorzien van een lakdraagfolie. Zorg er voor dat de randen die het meest in contact komen met de vochtige omgeving zijn voorzien van een sealer, grondlak en aflak.
 

Types MDF verlijming

Hoewel V313 vaak wordt genoemd wanneer het gaat over watervaste MDF gaat, is dit slechts één van de verschillende type watervaste verlijmingen. Bij MDF V313 wordt het MDF eerst 3 dagen in water gedompeld, vervolgens 1 dag in een vrieskast op -12 graden geplaatst en vervolgens nog eens 3 dagen op 70 graden gedroogd. Naast MDF V313 is er ook MDF V100, waarbij het MDF twee uur wordt gekookt, gevolgd door een bindingstest. MDF MR, wat staat voor Moisture Resistant, is licht watervast verlijmd onder de Europese norm EN 622-5. Al deze verlijmingen vallen allemaal onder de Europese norm P3.