text.skipToContent text.skipToNavigation
Even geduld, we verzamelen alles voor je! Even geduld, we verzamelen alles voor je!
true

INSIDE/INSIDE:

HOE MILIEUVRIENDELIJK IS JOUW INTERIEUR?


De aandacht voor duurzaamheid groeit. Naast een duurzaam gebouw vragen steeds meer klanten ook om een duurzaam interieur. Vanwege de impact die het heeft op de gezondheid en tevredenheid van werknemers, maar ook vanwege de milieubelasting door de veelal korte vervangtijd.

Interieurarchitecten en ontwerpers kunnen hierin een cruciale rol in spelen. Zij zijn immers degenen die duurzaam bouwen tastbaar maken voor de gebruiker en bewoner van een gebouw. Maar hoe weet je nou hoe milieuvriendelijk een interieur is? Er zijn voor het interieur nog weinig regels en wetten. Het verzamelen van data over materialen is daarnaast een tijdrovende bezigheid. Daarom realiseerden Dutch Green Building Council (DGBC), NIBEEx Interiors met een aantal Founding Partners een nieuw platform: INSIDE/INSIDE.

WAT IS INSIDE/INSIDE?

INSIDE/INSIDE wordt hét centrale online platform waar inzichtelijk wordt hoe duurzaam, circulair en gezond een interieur is. Gebruikers kunnen er materialen en duurzame interieurproducten- en materialen selecteren, detailinformatie lezen én betrouwbare data over de milieu- en gezondheidsimpact opzoeken en vergelijken. Interieurarchitecten besparen tijd en geld, omdat het ontwerpen van een duurzaam interieur een stuk gemakkelijker wordt. In één overzicht is te zien welke impact het interieur heeft en waar grote posten zitten. Misschien die stoelpoten van chroom toch vervangen voor een duurzamer alternatief? Ga snel naar www.insideinside.nl en stel jouw duurzame interieur samen!

INZICHT IN MILIEUKOSTEN MAKEN VERGELIJKEN HEEL EENVOUDIG

gestart wordt met het selecteren van materialen en toevoegen aan een projectlijst. Vervolgens worden na invoering van de bijbehorende eenheid(aantal, m 2 of kg)de milieukosten berekend in euro’s. Dit getal in euro’s, ook wel de schaduwprijs genoemd, geeft de kosten weer die noodzakelijk zijn om de milieu-impact te compenseren. Kortom, een product met lage milieukosten is beter dan een product met hoge milieukosten. Inside/Inside maakt het dus mogelijk om producten met elkaar te vergelijken en zo bewust duurzame keuzes te maken.

MATERIAAL CIRCULARITEITS INDICATOR (MCI)

Met het toevoegen van de MCI (naast de milieu-impact) kunnen gebruikers een meer volledig beeld krijgen van de duurzaamheid en circulariteit van producten. Voor de circulariteitsindex heeft Inside/inside wederom aansluiting gezocht bij de belangrijkste internationale ontwikkeling, in dit geval het baanbrekende werk van de Ellen MacArthur Foundation (EMF). EMF heeft de Material Circularity Indicator (MCI) ontwikkeld, die inzicht geeft in de materiaalstromen gedurende de levensduur van een product. Het verhoudingsgetal geeft een indicatie van het grondstofverbruik van een product. Ofwel: hoe meer een product gerecyclede of hergebruikte grondstoffen gebruikt en hoe minder afval er in de keten wordt geproduceerd, hoe hoger de circulariteitsindex wordt.
 

Meer informatie over het thema duurzaamheid?
Neem contact met ons op via maigreen@maiburg.nl.

Coördinator Duurzaamheid
Leon van Dun

MAIBURG FOUNDING PARTNER

Maiburg vindt duurzaamheid belangrijk en wil haar relaties daarom goed informeren over dit thema. Kennis delen en klantgerichte ondersteuning zit in de genen van Maiburg. Dat geldt zeker ook op het gebied van duurzaamheid en milieu-impact. Ook nieuwe initiatieven op dit gebied ondersteunen we graag. Daarom is Maiburg al vanaf het eerste uur als founding partner verbonden aan het Inside/Inside platform interieur. 

kaindl Bekijk de milieu-impact van Kaindl plaatmateriaal in Inside/Inside

pfleiderer Bekijk de milieu-impact van Pfleiderer plaatmateriaal in Inside/Inside

wakol Bekijk de milieu-impact van Wakol vloerbedekkingslijmen en egalines in Inside/Inside
 

BESCHIKBARE EPD'S

Van de volgende leveranciers en producten is op dit moment een LCA/EPD beschikbaar: 

 • Abet HPL en compact
 • Formica HPL en compact 
 • Kaindl gemelamineerd spaanplaat
 • Kaindl gefineerd spaanplaat
 • Koskisen multiplex Fins berken
 • Koskisen multiplex Fins berken met 'betonplex look' phenol coated
 • Medite MDF Medite Clear (NAF formaldehydevrij)
 • Medite MDF Premier
 • Medite MR vochtwerend
 • Medite FR brandwerend
 • Moso solid panels, density massief en X-treme
 • Panguaneta multiplex populieren
 • Panguaneta Pure Glue NAF, biobased formaldehydevrij verlijmd
 • Pfleiderer Duropal HPL
 • Pfleiderer Thermopal gemelamineerd spaanplaat
 • Wakol diverse egaliseermiddelen
 • Wakol diverse dispersie-, PU- en MS-gebaseerde parketlijmen
 • Wakol diverse dispersie-, PU- en MS-gebaseerde vloerbedekkingslijmen (voor hout, tapijt, vinyl, PVC, linoleum en kurk)