text.skipToContent text.skipToNavigation
Even geduld, we verzamelen alles voor je! Even geduld, we verzamelen alles voor je!
true

Hotmelts.

Hotmelt lijm wordt ook wel smeltlijm genoemd. In een hotmelt zit geen oplosmiddel of water, het is voor 100% vaste stof.

Wat is hotmelt lijm?

Hotmelt is een lijm gemaakt van thermoplasten. Deze komen voor in de vorm van garnulaten (korreltjes), bladen staven en weefsels. Hotmelts zijn gebaseerd op een polymeer. Bij Maiburg hebben we de volgende soorten hotmelts:
 • EVA-Hotmelts, deze hotmelt heeft een lage vocht- en tempratuursbestendigheid.
 • Polyolefine Hotmelts, deze hotmelt heeft een redelijke vocht- en tempratuursbestendigheid.
 • Polyurethaan Hotmelts, deze hotmelt heeft een hoge vocht- en temperatuursbestendigheid.
Het verschil tussen deze hotmelts is de prijs en toepasbaarheid. Hotmelts zijn alleen met professionele machines aan te brengen. Hotmelts behoren tot een van de goedkopere lijmen op de markt. Door de samenstelling van 100% vaste stoffen is de lijm zeer eenvoudig en veelzijdig toe te passen.

Voordelen Hotmelts

Onder de merknaam Rakoll brengt HB Fuller een breed assortiment hotmelts voor de kantaanlijmmachines op de markt.  De hotmelts zijn leverbaar als prills (korrels) en speciale patronen voor Holzher kantaanlijmmachines. De hotmelts hebben een vaste stof gehalte van 100%, ze bevatten geen oplosmiddel of water.

Onderscheid kunnen we maken in EVA, polyolefine kwaliteiten. Polyolefine heeft de beste eigenschappen, nagenoeg geen verbranding in de lijmbak en aan de wals. Ook is de vocht- en temperatuur bestendigheid van een polyolefine lijm veel hoger dan die van de EVA lijmen.  Alle hotmelts hebben goede verwerkingseigenschappen. Smelt- en vloeigedrag zijn zeer goed en trekken geen draden (lees: vervuiling). Hotmelts voor de houtverwerkende industrie zijn te gebruiken op kanten van ABS, PVC, melamine, fineer etc.. 

Voordelen van Polyolefine hotmelts

T.o.v. EVA-Lijmen
 • Betere waterbestendigheid.
 • Hogere temperatuurresistentie.
 • Betere chemicaliënbestendigheid.
T.o.v. Polyurethaan hotmelts:
 • Kan op standaard apparatuur verwerkt worden.
 • Geen extra investeringen nodig.
 • Thermisch stabiel.
 • Minder onderhoud aan smeltapparatuur.
 • Economische oplossing.

Hoe werkt een hotmelt?

In tegenstelling tot andere lijmen worden hotmelts verwarmd vóór de applicatie. De lijmverbinding komt tot stand door afkoeling van de gesmolten lijmmassa. Het grote voordeel van hotmelts is dat de hotmelt na het aanbrengen snel plakt. Dit is mogelijk omdat de hotmelt snel afkoelt vanaf de toepassingstemperatuur.

Hotmelt lijm

Hotmelts polyether industrie

In de matrassenindustrie worden bij de geautomatiseerde verlijming van pocketveer matrassen vaak hotmelts gebruikt. Deze lijmen worden door middel van spuitnozzles in rillen of als swirl opgebracht. Ook verlijmen met een rollercoater behoort tot de mogelijkheden.

De lijmen zijn meestal op EVA of polyolefine basis, ze bestaan geheel uit vaste stof en bevatten dus geen oplosmiddel of water. Ze worden in een smeltbak verwarmd en vloeibaar gemaakt.

De hotmelts voor de polyether industrie kunnen geleverd worden in de vorm van onder andere blokken, staafpatronen, pillows, draad of granulaat.

Eigenschappen per hotmelt

eigenschappen en verwekingseigenschappen per lijm of hotmelt