text.skipToContent text.skipToNavigation
Even geduld, we verzamelen alles voor je! Even geduld, we verzamelen alles voor je!
true

KEURMERKEN EN CERTIFICERINGEN.

PLAATMATERIAAL EN EMISSIES

Naast de op deze webpagina genoemde Europese formaldehyde-emissienormen kun je onderstaande certificeringen regelmatig tegenkomen. Hieronder een korte toelichting. Heb je vragen hierover dan kunnen wij je natuurlijk uitgebreider informeren. Ook goed om te weten is dat Maiburg meerdere producten met deze certificeringen direct uit voorraad kan leveren. Zo helpen wij vakmensen vooruit.
 

LIJMEN, LAKKEN, OLIËN EN EMISSIES

BLAUER ENGEL

Het label Blauer Engel is een Duits milieukeurmerk dat aangeeft dat een product op de belangrijkste milieuaspecten minder milieubelastend is dan soortgelijke producten. Het is daarnaast ook veilig voor gebruikers.

Blauer Engel wordt voor uiteenlopende producten gebruikt en kent wisselende op de productcategorie afgestemde strenge eisen. Toekennen van het keurmerk ligt in handen van het Duitse Instituut voor waarmerk en kenmerking (RAL). Het betreft een vrijwillig keurmerk.

Producten voor de installatie van vloerbedekkingen worden volgens RAL-UZ 113 en plaatmateriaal volgens RAL-UZ76 getest. Daarbij moet worden aangetoond dat een product aan de strenge eisen aangaande emissies, inhoudsstoffen, verpakking en informatie voldoet. Voor plaatmateriaal wordt bijvoorbeeld een strenge eis (lage grenswaarde) aan de formaldehyde-emissie gesteld. Blauer Engel gecertificeerde producten hebben aantoonbaar een geringe uitstoot van Vluchtige Organische Stoffen (VOS-emissie). Blauer Engel gecertificeerde producten dragen daarom bij aan het creëren van een goed binnenklimaat en hebben een geringere uitwerking op de menselijke gezondheid.

Meer algemene informatie over Blauer Engel is te vinden op; Website Blauer Engel

MAIBURG-PRODUCTEN MET BLAUER ENGEL CERTIFICERING

De volgende materialen kunnen wij leveren met Blauer Engel certificering:
 • Pfleiderer Thermopal DecoBoard gemelamineerd spaanplaat>
 • Pfleiderer Duropal HPL
 • Pfleiderer Duropal volkern / compact HPL
 • Kaindl Board gemelamineerd spaanplaat
 • Kaindl laminaat
 • Wakol-installatieproducten en vloerbedekkingslijmen
Deze producten kunnen dus bijdragen aan het behouden van een gezond binnenklimaat!

INTERESSE IN PRODUCTEN MET BLAUER ENGEL OF VRAGEN?
Heb je vragen over Blauer Engel of ben je op zoek naar producten met een lage formaldehyde-emissie? Neem contact op met onze afdeling verkoop door te bellen naar 0416 566570 of stuur een mail naar verkoop@maiburg.nl.    
 

CARB2 TSCA

De California Air Resources Board (CARB) is een departement van de California Environmental Protection Agency. CARB heeft als doel het beschermen en verbeteren van de publieke gezondheid, welzijn en het milieu door vermindering van de luchtvervuiling en verbeteren van de luchtkwaliteit. Ook is CARB bevoegd om producteisen met betrekking tot bijvoorbeeld emissies en vluchtige organische stoffen op te stellen. Zo zijn er ook eisen gesteld aan samengestelde houtproducten. Sinds 2012 is daarvoor een strengere (‘Phase2’) norm van toepassing die veelal wordt aangeduid als CARB2.
 

TSCA title VI

TSCA is eigenlijk de opvolger van CARB2. Sinds juni 2018 moeten houtproducten in de gehele VS voldoen aan de richtlijnen die zijn beschreven in Titel VI van de EPCA (Toxic Substance Control Act), gepubliceerd door de Environmental Protection Agency EPA). Hoofdstuk VI van de Toxic Substance Control Act (TSCA) is ingesteld om chemische emissies te reguleren die worden gegenereerd door drie belangrijke samengestelde houtproducten. Deze norm is nauw verbonden met de strikte regels die eerder werden vastgesteld door de California Air Resources Board (CARB). In feite worden met TSCA title VI de strenge CARB2-eisen in heel de Verenigde Staten overgenomen en verplicht gesteld. Er gelden verschillende normen voor multiplex, MDF en spaanplaat.

TSCA title VI Formaldehyde-emissienormen 

  Productgroep  CARB2  CARB2 ULEF  CARB2 NAF
  Spaanplaat  ≤ 0,09 pmm  ≤ 0,06 pmm  ≤ 0,06 pmm
  MDF  ≤ 0,11 pmm  ≤ 0,06 pmm  ≤ 0,06 pmm
  Multiplex  ≤ 0,05 pmm  ≤ 0,05 pmm  ≤ 0,05 pmm

Ten opzichte van andere keurmerken en certificeringen zijn de standaard formaldehyde-emissiegrenswaarden voor multiplex zeer scherp (zeer lage emissie). Voor de andere producttypen liggen deze normen min of meer op de wettelijk Europees niveau.

Meer algemene informatie over CARB2 TSCA is te vinden op; Website van de Environmental Protection Agency (EPA)

MAIBURG-PRODUCTEN MET CARB2 TSCA CERTIFICERING

Maiburg levert een groot aantal plaatmaterialen die beschikken over CARB2 TSCA title VI certificering zoals: 
 • MDF diverse uitvoeringen; kaal, zwart door & door gekleurd, vochtwerend, lakdraagfolie, brandwerend, etc.
 • Medite MDF Clear
 • Multiplex; diverse populier, Fins en Russisch berken, etc.
 • Multiplex Koskisen (ULEF); kaal, betonplex look, transparante toplaag, gekleurde transparante coating
 • Multiplex Panguaneta Pure Glue; Biobased verlijmd en NAF
 • ECOBoards (NAF); van biomassa reststromen
 • Spaanplaat diverse uitvoeringen; kaal, gemelamineerd, vochtwerend, brandwerend.   

INTERESSE IN PRODUCTEN MET CARB2 TSCA OF VRAGEN?
Heb je vragen over CARB2 TSCA of ben je op zoek naar producten met een lage formaldehyde-emissie? Neem contact op met onze afdeling verkoop door te bellen naar 0416 566570 of stuur een mail naar verkoop@maiburg.nl.    
 

JIS F****

Bij sommige producenten van plaatmateriaal kom je m.b.t. formaldehyde-emissie de indicatie F**** (Four star) tegen. Deze F-classificering is een onderdeel van de Japanse industriële Standaard (JIS) welke o.a. eisen stelt aan materialen en grenswaarden voor emissie van vluchtige organische stoffen (VOS), waaronder formaldehyde. F**** is daarbij de strengste norm, dus laagste uitstoot.

 

GREENGUARD

GREENGUARD-certificatie wordt toegekend door UL Environment, een onafhankelijke wetenschappelijke organisatie die duizenden producten test om de VOS-emissie te bepalen. Underwriters Laboratories (UL) heeft als missie het bevorderen van mondiale duurzaamheid, beter milieu, bevorderen van gezondheid en veiligheid. Greenguard helpt producenten met het ontwikkelen en certificeren van interieurproducten en materialen met lage chemische emissies. GREENGUARD-certificering is met name populair in Noord-Amerika.

Simpel gezegd garandeert een GREENGUARD-certificering dat een product aan een van ‘s werelds meest strenge en uitgebreide normen heeft voldaan voor een lage emissie van vluchtige organische stoffen (VOS) in de binnenlucht. GREENGUARD-certificering helpt bij het herkennen van ‘Gezondere’ producten.

GREENGUARD-certificering

Dit betreft de eerste vrijwillige Noord-Amerikaanse certificering voor de productkwaliteit van commerciële bouwproducten. Producten met GREENGUARD-certificaat voldoen aan de strenge emissie-niveaus voor meer dan 360 verschillende vluchtige organische stoffen, plus een limiet op het totaal van alle chemische uitstoot gecombineerd (TVOS).

GREENGUARD Gold

De GREENGUARD Gold-standaard omvat veiligheidsfactoren die rekening houden met kwetsbare personen (zoals kinderen en ouderen) en geeft aan dat een product aanvaardbaar gebruikt kan worden in omgevingen zoals scholen en zorginstellingen. GREENGUARD staat voor het beperken van de uitstoot van meer dan 360 vluchtige organische stoffen en de totale chemische uitstoot. Aanvullend daarop moet een GREENGUARD Gold-gecertificeerd product voldoen aan de eisen van het Californische Department of Public Health.

Meer algemene informatie over CARB2 TSCA is te vinden op; Website van Underwriters Laboratories (UL) Greenguard

MAIBURG-PRODUCTEN MET GREENGUARD CERTIFICERING

Maiburg levert van het merk Formica verschillende decoratieve producten zoals HPL, HPL-compact, Colorcore, Colorcore compact en Deco metal. Deze beschikken allemaal over een Greenguard-certificering en sommige producten zelfs over een Greenguard Gold certificering.

INTERESSE IN PRODUCTEN MET GREENGUARD OF VRAGEN?
Heb je vragen over GREENGUARD of ben je op zoek naar producten met een lage emissie? Neem contact op met onze afdeling verkoop door te bellen naar 0416 566570 of stuur een mail naar verkoop@maiburg.nl.    
 

M1 – FINSE EMISSIECLASSIFICATIE BOUWMATERIALEN

M1 is een erkent keurmerk voor de classificatie van emissiearme bouwmaterialen. Het vrijwillige Finse keurmerk voor milieu- en binnenklimaat is in 1996 door de Building Information Foundation RTS geïntroduceerd. Het M1-keurmerk wordt toegekend aan producten van fabrikanten die voldoen aan strenge kwaliteitscontroles en regelmatige beoordelingen. Het doel van de classificatie is om de ontwikkeling en het gebruik van emissiearme bouwmaterialen te bevorderen.

M1-classificatie emissies materialen
De M1-classificatie stelt strenge eisen aan de emissie (formaldehyde, VOS en ammoniak) en geur van bouwmaterialen, stoffering en meubilair in kantoor- en woongebouwen om de kwaliteit van de binnenlucht te bevorderen. Vulstoffen moeten caseïnevrij zijn. Door het toepassen van materialen met een M1-certificering kan de uitstoot door bouw- en interieur- en decoratiematerialen worden beperkt en draagt dit bij aan het behouden van een gezond binnenklimaat. 

De classificatie presenteert emissie-eisen voor bouwmaterialen, armaturen en meubels die worden gebruikt in kantoor- en woongebouwen om de kwaliteit van de binnenlucht te bevorderen. Producten opgenomen in de classificatie zijn:
 • Bouw- en decoratieve materialen
 • Onderdelen: keukenkasten, werkbladen, deuren
 • Meubels: tafels, stoelen, planken en laden
 • Bureaustoelen
Meer algemene informatie over de Finse emissieklassen bouwmaterialen en M1is te vinden op; Website van de Building Information Foundation RTS

MAIBURG-PRODUCTEN MET M1-CERTIFICERING 

Maiburg levert ook producten die voldoen aan de strengste Finse emissieklasse voor bouwmaterialen:
 • Een aantal Wakol-vloerbedekkingslijmen
 • Een aantal Loba waterlakken voor parket
 • Koskisen mutiplex Fins berken
 • KoskiDecor ECO, multiplex met een gekleurde transparante coating
 • KoskiDecor, multiplex gemelamineerd 
 • KoskiDecor transparant, multiplex met transparante coating
 

INTERESSE IN PRODUCTEN MET M1-CERTIFICERING OF VRAGEN?
Heb je vragen over M1 Finse emissieklasse of ben je op zoek naar producten met een lage emissie? Neem contact op met onze afdeling verkoop door te bellen naar 0416 566570 of stuur een mail naar verkoop@maiburg.nl.    


 

FORMALDEHYDE-EMISSIENORMEN EN CERTIFICERINGEN.

Formaldehyde is een gas dat van nature voorkomt in onze leefomgeving doordat onder andere planten, dieren en mensen lage niveaus formaldehyde produceren tijdens stofwisselingsprocessen. Tevens wordt formaldehyde in een zeer breed scala aan producten gebruikt. Het is ook een veel gebruikte component in lijmen die worden gebruikt in samengestelde houtproducten zoals spaanplaat, MDF en multiplex.

Een te hoge concentratie en langdurige blootstelling aan formaldehyde kan schadelijk zijn voor mensen. Vandaar dat er strenge richtlijnen zijn voor producten met betrekking tot de emissie van formaldehyde.

FORMALDEHYDE EUROPESE EMISSIEKLASSEN E1 / E05 / E0

In Europa wordt een E-normering voor plaatmateriaal gehanteerd. Deze komt voort uit de norm EN 120 en meet de in de platen aanwezige hoeveelheid Vluchtige Organische Stoffen (VOS/VOC), waaronder formaldehyde.

E1

Voor het vaststellen van de hoeveelheid formaldehyde kunnen verschillende genormeerde testmethoden worden gebruikt. Een veel gebruikte is de European chamber method EN 717-1. Daarbij wordt gedurende 28 dagen in een gecontroleerde omgeving de emissie gemeten. In Europa moeten alle materialen aan E1-norm voldoen en bij deze testmethodiek betekent dat ≤ 0,1 ppm (0,12 mg/m³).

E05

Sinds 2020 gelden in Duitsland echter nog strengere eisen. In de praktijk betekent dit dat producten maximaal nog maar 50% formaldehyde-emissie mogen uitstoten van E1-emissienorm. Een halvering dus. Bij producten die aan deze strenge norm voldoen zie je E05 staan.

E0 / NAF / ULEF

Regelmatig duikt ook de klasse of aanduiding E0 op. Geen enkele plaat is echter volledig formaldehydevrij. Er is altijd sprake van een natuurlijke hoeveelheid formaldehyde afkomstig uit het hout. Met E0 wordt aangegeven dat geen formaldehyde is toegevoegd en plaatmateriaal formaldehydevrij verlijmd is. Regelmatig wordt dit ook aangeduid met NAF (No Added Formaldehyde) of ZF (Zero Formaldehyde).

VLUCHTIGE ORGANISCHE STOFFEN
IN LIJMEN, LAKKEN EN OLIËN
EMISSIENORMEN EN CERTIFICERINGEN


Vluchtige organische stoffen (VOS) zijn chemische stoffen die een sterke geur kunnen hebben en bij kamertemperatuur makkelijk verdampen of gasvormig zijn. VOS zitten in veel producten. Hoge concentraties vluchtige organische stoffen kunnen negatieve invloed hebben op de gezondheid. Verder is van sommige van deze stoffen bekend dat zij schadelijke effecten op de menselijke gezondheid kunnen hebben.

Onderstaande keurmerken en certificeringen zie je vaak bij lijmen, lakken en oliën en hanteren strenge eisen m.b.t. emissies van vluchtige organische stoffen en aanwezigheid van gevaarlijke stoffen.

EMICODE

EMICODE is een beschermd keurmerk voor de classificatie van moderne, oplosmiddelvrije en emissiearme producten voor de installatie van vloerbedekkingen en bouwproducten. Daartoe behoren onder andere lijmen, egalisatiemiddelen, voegmiddelen en injecteermiddelen, onderlagen, tapes en parketlakken.

Het keurmerk voor milieu en hygiëne binnenshuis wordt sinds 1997 door de GEV (Gemeinschaft Emissionskontrollierte Verlegewerkstoffe, Klebstoffe und Bauprodukte e.V.) aan producten van producenten afgegeven, die daarop regelmatig gecontroleerd worden en zich aan zeer strenge kwaliteitscontrole moeten onderwerpen.

EMICODE hanteert de volgende 3 emissieklassen:

 • EMICODE EC1 PLUS Zeer emissiearm PLUS
 • EMICODE EC1 Zeer emissiearm
 • EMICODE EC2 Emissiearm
EMICODE levert in de optiek van de bescherming van de verbruiker en het milieu een hulpmiddel op ter oriëntatie voor de keuze en de beoordeling van bouwchemische producten. Van belang is daarbij met name de beste emissieklasse EMICODE EC1 PLUS waarbij voor voorstrijkmiddelen, egalisatiemiddelen, vloerbedekkingen, parketlijmen en onderlagen ≤ 60 μg/m³ geldt.

De gestelde eisen EMICODE EC1 en de Blauwe Engel liggen op een vergelijkbaar niveau. EMICODE EC1 PLUS stelt de hoogste eisen aan emissiearme producten.

Meer algemene informatie over Emicode emissieklassen; Bezoek de website van de GEV en EMIcode

MAIBURG-PRODUCTEN MET EC1 PLUS CERTIFICERING

De volgende producten welke Maiburg exclusief levert beschikken over EC1 Plus certificering:
 • H.B. Fuller Rakoll 4933 PVAc-lijm 100% formaldehydevrij
 • Illbruck afdicht- en lijmkitten (LD703, FA201, SP030, SP050, SP350,  
 • Loba Lobadur 2K Invisible Protect AT parketlak
 • Loba Lobadur WS 2K Duo parketlak
 • Loba Lobadur 2K FactoryStyle parketlak 
 • Wakol voorstrijkmiddelen (D3040, D3055, D3060, D3080, PS275, PU280)
 • Wakol egaliseermiddelen (A830, Z5050, Z610 stofarm, Z640, Z675, Z680 Project stofarm)
 • Wakol parketlijmen (D1690, MS228, MS230, MS232, MS260, MS290, MS330, MS550, PU210, PU225)
 • Wakol vloerbedekkingslijmen voor tapijt, PVC, vinyl, linoleum en kurk (D965, D1640, D3045, D3125, D3210, D3240, D3304, D3307, D3308, D3318, D3320, D3330, D3540, D3360)  
>> Klik hier voor producten met een EC1 plus certificering

Met bovenstaande producten kun je veilig voor zowel verwerker als eindgebruiker, materialen verlijmen en vloerbedekking installeren en afwerken. De concentratie totale vluchtige organische stoffen blijft zeer laag en heeft dus nauwelijks effect op de omgeving. Dit draagt bij aan het behouden van een gezond binnenklimaat en prettige woon- en werkomgeving. 

INTERESSE IN PRODUCTEN MET EC1 PLUS CERTIFICERING OF VRAGEN?
Heb je vragen over de Emicode emissieklasse en/of producten met een lage emissie? Neem contact op met onze afdeling verkoop door te bellen naar 0416 566570 of stuur een mail naar verkoop@maiburg.nl
  

OPLOSMIDDELVRIJ

Veel chemische producten zoals lijmen, lakken en oliën kunnen oplosmiddelen bevatten die vallen in de categorie vluchtige organische stoffen. Certificeringen helpen je om producten te kiezen met een lage emissie VOS. Dergelijke certificeringen zijn echter vrijwillig en daarom laten vanwege de hoge kosten niet alle producenten al hun producten certificeren. 

GEZONDE KEUZE MAKEN; LET OP OPLOSMIDDELEN

Voor een gezonde keuze is de hoeveelheid en type oplosmiddel dat in een product zit een belangrijk aandachtspunt. Deze informatie vindt je in het veiligheidsblad / safety datasheet (SD) van een product. In de rubriek 'Fysische en chemische eigenschappen' staat het oplosmiddelgehalte aangegeven; het percentage organisch oplosmiddel of water en het percentage VOC. Sommige producten bevatten zelfs helemaal geen oplosmiddel en wordt bijvoorbeeld vermeld; 'Gehalte aan vaste bestanddelen: 100%'.

Het product Loba Lobasol HS 2K Impactoil is een voorbeeld uit ons assortiment dat volledig oplosmiddelvrij is. Daarom hebben wij dit product voorzien van het Maigreen-label 'Gezonde keuze -  100% oplosmiddelvrij'. Deze impregneerolie heeft een uitstekende slijtvastheid en is zowel transparant als in verschillende kleuren verkrijgbaar. Volgens EN 71-3 ook geschikt voor kinderspeelgoed.