text.skipToContent text.skipToNavigation
Even geduld, we verzamelen alles voor je! Even geduld, we verzamelen alles voor je!
true

Epoxy giethars.

We zien steeds meer epoxy giethars in de meubelindustrie. De trend begon met tafels die een houten tafelblad hebben of tafels met meerdere houtstukken die door epoxy een geheel worden. Het bekendste voorbeeld is de ‘riviertafel’; waarbij het hout doormidden is gespleten en de lege ruimtes vervolgens worden opgevuld met heldere en/of blauwe epoxy.

Inmiddels zijn het niet enkel eettafels, maar ook salontafels, bijzettafels en zelfs keukenblokken. Daarnaast komt er steeds meer variatie in de ontwerpen, van de riviertafel met gedeeltelijk epoxy tot volledige boomstamtafels die compleet gehuld zijn in een laag van epoxy.

Voordelen epoxy.

Epoxy heeft vele voordelen. Lees hieronder de belangrijkste voordelen die wij voor jou op een rijtje hebben gezet.

De look.

Epoxy heeft een bepaalde look en gewoonweg een mooi materiaal om te gebruiken. Wanneer epoxy gegoten wordt zorgt het voor een glanzend oppervlak en ontstaat er een bepaalde diepte. Het hout wat eronder zit blijft door de epoxylaag ook prachtig, omdat vuil en stof geen kans maken om op het hout terecht te komen, waardoor vlekken en verkleuringen ook niet snel gebeuren.

Duurzaam oppervlak.

Epoxy is een enorm hard materiaal. Het heeft een trek- en druksterkte die twee keer groter is dan beton. Uitgeharde epoxy heeft een laag onderhoudsgehalte, vlekken krijgen niet snel de kans. Gebeurt dat toch, dan is het makkelijk schoon te krijgen. Daarnaast is het waterbestendig, dus geen waterkringen of vlekken. Het materiaal is ook goed bestand tegen krassen en slijten.

Veelzijdigheid.

Epoxy is een materiaal dat makkelijk te kleuren is, het is vloeibaar en daardoor kun je het in praktisch iedere vorm gieren en kan het zelfs in voorwerpen worden verwerkt. Epoxy is een materiaal waarbij de ontwerpmogelijkheden enorm zijn.

Epoxy giethars afwerken

Inmiddels komt epoxy in vele vormen en maten, van kunstwerken tot meubels. Het nadeel van epoxy is dat er toch krassen kunnen ontstaat na verloop van tijd. Dit is dan ook vrij normaal bij iets wat wordt ‘gebruikt’ in het dagelijks leven. Gelukkig zijn krassen makkelijk op te lossen door middel van het oppervlak schuren en polijsten. Hieronder een stappenplan hoe krassen het beste te verwijderen.

STAP 1 | Oppervlak reinigen

Zorg dat je het oppervlak goed en grondig hebt gereinigd voordat je gaat schuren en polijsten. Aceton is hiervoor een goede oplossing. Het reinigt extreem goed en je ziet de krassen beter op het oppervlak en ook hoe diep deze zijn.

STAP 2 | Epoxy giethars schuren

Wanneer het oppervlak goed schoon is, kun je gaan schuren. Gebruik hiervoor 1950 Siaspeed voor het mooiste eindresultaat. Begin met P600, vervolgens P800, daarna P1000 en tot slot P1500. Schuur alles egaal en mat.

STAP 3 | Fijn schuren

Voor het fijnschuren gebruik je Siacarat. Dit is een diamant korrel, die tot 40 maal langer mee gaat dan gebruikelijke schuurmiddelen. Het materiaal past zich zeer goed aan contouren, rondingen en profielen aan. Je creëert er een perfect oppervlak mee dankzij de drukverdelende schuimstof. Bovendien zal er nauwelijks sprake zijn van verstoppen dankzij het vochtig slijpen. Deze schuurpad is waterbestendig en afwasbaar.

Maak de schuurschijf vochtig. Start met P2000, daarna met P3000. Tussendoor het oppervlak af en toe benevelen met water. Het is belangrijk tussen elke stap het oppervlak te reinigen met een doek.

STAP 4 | Polijsten

Wanneer het schuren klaar is, moet het geheel mooi worden afgewerkt. Epoxy laat je weer glanzen door te polijsten, waarbij je wat RUPES DA Course Compound polijstpasta aanbrengt op een blauwe wolpad en met een laag toerental het oppervlak gaat bewerken. Polijst rustig en laat de pad draaien.

Voor het perfect hoogglans resultaat gebruik je hierna op dezelfde manier als zojuist de RUPES DA Fine Compound polijstpasta op een gele wolpad. Het resultaat is verbluffend.