text.skipToContent text.skipToNavigation
Even geduld, we verzamelen alles voor je! Even geduld, we verzamelen alles voor je!
true

Contactlijmen schoenindustrie en lederwaren.

Van oudsher is de firma Maiburg actief in de schoenindustrie. De firma is zelfs ontstaan vanuit deze industrie. Dat heeft er in geresulteerd dat we binnen deze industrie marktleider zijn als toeleverancier in lijmen . De productrange is ook nu nog enorm groot. Onderstaand vind je een overzicht van de lijmen welke we voeren op basis van grondstoffen.

Polychloropreenlijmen

Zolenlijmen

Deze lijmen zijn zo samengesteld dat ze zowel een zeer hoge aanvangshechting als eindsterkte hebben. In de regel zijn deze bruin van kleur. Allen zijn contactlijmen en vragen om een droogtijd van minimaal 15 minuten.

Wakolfix T71/40

Wakolfix T71/40 is een ééncomponenten contactlijm met een zeer goede hechting voor de verlijming van leder, rubbers en vormzolen op tussenzolen en schachtmaterialen van leder en poromerische materialen. De lijm onderscheid zich door zijn zeer goede hechting op lederzolen. De open tijd van de lijm is circa 45 minuten.

 

Wakolfix WF35

Wakolfix WF35 is een ééncomponenten contactlijm voor de verlijming van leder, rubbers en vormzolen op tussenzolen en schachtmaterialen van leder en poromerische materialen. De lijm onderscheid zich door zijn zeer goede hechting op rubber en zijn hoge warmtebestendigheid. De open tijd van de lijm is circa 40 minuten. Beschikbaar in 0,8kg en 15kg.

 

Wakolfix 2433

De Wakolfix 2433 is een ééncomponenten contactlijm voor de verlijming van leder, rubbers en vormzolen op tussenzolen en schachtmaterialen van leder en poromerische materialen. De lijm onderscheid zich door zijn lichte kleur en lange open tijd, waardoor hij bij uitstek geschikt is als universele lijm voor de orthopedie. Ook geschikt voor het zwikken van de schacht en opbouw van het supplement. De open tijd van de lijm is circa 90 minuten.

 

Kolovulk MK62/65

Tweecomponenten contactlijm voor de verlijming van lederzolen, rubbers, hardtransparant, natuurcrêpe als ook tussenzolen van onder andere EVA en schachtmaterialen van leder en poromerische materialen. Ook geschikt voor verlijmingen met hout, vilt, kurk, textiel, cel- en pororubbers. Door zijn geringe tendens tot vergelen bijzonder geschikt voor lichte kleuren. De open tijd van de lijm is circa 60 minuten. Bij verwerking met verharder is de potlife-tijd bij Harder H circa 1 uur en bij Harder 2920 circa 4 uur.

 

Wakolfix TR-80

Wakolfix TR80 is een tweecomponenten contactlijm voor de verlijming van thermoplastische rubber (TR), gevulde rubber, transparantzolen, cel- en pororubber, leder en schachtmaterialen van leder en poromerische materialen. De lijm onderscheid zich door zijn hechting op vele TR-materialen zonder vooraf te halogeneren. De opentijd is circa 45 minuten. Bij verwerking met verharder is de potlife-tijd bij Harder H circa 1 uur en bij Harder 2920 circa 4 uur.

  

Kolovulk voorstrijk

Voorstrijklijm voor het verstevigen en beter indringen van poreus zolenleder en schachtmateriaal alsmede voor EVA- materiaal. Droogtijd circa 30 minuten. Bij verwerking met verharder is de potlife-tijd bij Harder H circa 1 uur en met Harder 2920 circa 4 uur.

Speciaallijmen

Deze lijmen zijn zo samengesteld dat ze vaak een lange open tijd hebben maar een geringere aanvangshechting. In de regel zijn ze lichter van kleur. De droogtijd van deze lijmen bedraagt minimaal 20 minuten. Allen zijn contactlijmen.
 

Speciaallijm 1001/40

Voor het overtrekken van hakken uit kunststof en hout, PUR-vormdelen, voetbedden, sleehakken onder andere met overtrekken uit leder of poromerische materialen alsmede voor het verlijmen van schoenschachten. Wakol speciaallijm 1001/40 kan zowel in pure vorm als in combinatie met Wakol dompellijm AT 19 (voorgelijmde hakken en vormdelen in het dompel procedé) of met Wakolex 5046 (voorlijmen van overtrekken in het spuitprocede) gebruikt worden. De open tijd van de lijm is circa 5 uur.

 

Speciaallijm 2700

Speciaallijm 2700 is een ééncomponenten contactlijm met een lange open tijd voor het zwikken van sandalen en flexibele maakwijze van schoenen zoals ook het omtrekken van voetbedden, hakken, keilen enzovoort. De open tijd bedraagt circa 2 dagen.

 

Speciaallijm 1412

Speciaallijm 1412 is een lichte contactlijm voor het lamineren en omboeken van bovenleer, textiel, synthetische materialen met een textiel rug als ook het omtrekken van hakken, voetbedden, keilen enzovoort. De lijm heeft een open tijd van circa 5 dagen.


 

Polyurethaanlijmen (PU)

PU-lijmen worden gebruikt voor het verlijmen van kunsttofmaterialen en alle voorkomende zolen- materialen, met de juiste voorbehandeling. De lijm heeft zonder voorbehandeling hechting op leder, rubber, textiel, poro, kunstleder, PU en PVC. Wel moet er vooraf geruwd worden.
 
  • Bij het gebruik van Rubber en TR-zolen dient vooraf geruwd en/of gehalogeneerd te worden, voor een betere hechting.
  • Bij het gebruik van PVC en TPU dient vooraf afgewassen te worden met aceton.
  • Bij gebruik van PU dient vooraf geruwd te worden.
  • Bij gebruik van EVA dient vooraf geruwd en geprimerd te worden met kolovulk voorstrijk.
Na de juiste voorbehandeling worden de materialen gelijmd en na een minimale droogtijd van 15 minuten geactiveerd (bij 60-70 graden °C) en vervolgens samengebracht en geperst. Deze verlijming geeft een hoge aanvangshechting en een zeer hoge eindsterkte.
 

Plastocoll 1301

Contactlijm bestaande uit twee componenten voor het verlijmen van TR-, PVC-, polyurethaan-, TPU-, EVA-, crêpe-, leer- en rubberzolen op lederschachten, evenals op schachten van poromerisch materiaal volgens de activeermethode. Plastocoll 1301 wordt gekenmerkt door de hoge aanvangshechting en de goede hechting op rubbermateriaal. Polifetijd bij Harder H circa 5 uur en bij Harder 2920 circa 24 uur. Beschikbaar in 0,8kg en 15kg

Plastocoll 1355

Contactlijm welke zowel als ééncomponenten- als tweecomponenten lijm verwerkt kan worden voor het verlijmen van TR-, PVC-, polyurethaan-, TPU-, EVA-, crêpe-, leer- en rubberzolen op lederschachten, evenals op schachten van poromerisch materiaal volgens de activeermethode. Potlife-tijd bij Harder H circa 2 uur en bij Harder 2920 circa 24 uur.  

Plastocoll 1352

Goed smeerbare één- en tweecomponenten voorstrijk voor de versteviging van poreuze zool- en overleder alsmede voor het gronden in combinatie met 5% Harder H als keerlaag tegen ledervet en weekmaker.


 

Watergedragen lijmen

Watergedragen lijmen worden binnen de schoenindustrie al lang toegepast bij het lijmen van voering, neuzen, contreforts ,hakstukken en bij de lederwarenindustrie voor het cacheren en omboeken. Als zolenlijm zijn er nu ook PU-watergedragen lijmen.

Intercoll D3525

Intercoll D3525 is een waterhoudende dispersielijm voor het in een lijmbed leggen van dekzolen en voor de laminering van leer op binnenbekledingsmaterialen bij de vervaardiging van schachten. De lijm wordt met een rol of een sproeiapparaat opgebracht. Het verlijmen vindt éénzijdig plaats in natte toestand of aan beide zijden volgens de contactmethode. Intercoll D3525 is zowel geschikt voor het verlijmen van dekzolen van leer of synthetische materialen op binnenzolen van lefa- of texon-materiaal als voor het lamineren van alle gangbare binnenbekledingsmaterialen op leer bij het vervaardigen van schoenschachten.  

Wakolex D3127

Wakolex D3127 lijm is een watergebaseerde dispersielijm voor de laminering van schoen- en lederwaren. De lijm wordt met een rol, een rakel of een sproeiapparaat opgebracht. Het verlijmen vindt éénzijdig in natte toestand plaats. Wakolex D3127 lijm is zowel geschikt voor vele in de schoenen- en leerindustrie gebruikelijke, zuigende materialen, zoals bijv. leer, textiel, verbindingen van karton en papier of synthetische binnenbekledingsmaterialen met een textielrug, alsmede voor de laminering van papier en karton met kunststoffolie. De lijm wordt gekenmerkt door een snelle uitharding, een goede warmtebestendigheid en, ook bij hoge snelheden, een zuivere machineloop.

Wakolex D3511

Deze lijm heeft vele hechtingsmogelijkheden voor het verlijmen van inlegzolen van leder en synthetische materialen met een achterzijde van weefsel op lefa, leder, karton, texon alsmede voor het cacheren van leder en synthetische voeringsmaterialen voor de vervaardiging van schoenschachten. De lijm wordt met een rol of een sproeiapparaat opgebracht. Het verlijmen vindt éénzijdig plaats in natte toestand of aan beide zijden volgens de contactmethode.  

Plastocoll D3090

Een watergedragen dispersielijm op PU-basis voor de verlijming van schachten en loopzolen. De lijm wordt machinaal of door middel van een kwast opgebracht en met warmte activeringprocede’ in contact verwerkt. De lijm wordt overwegend als tweecomponenten lijm met Harder W verwerkt. De potlife- tijd bedraagt circa 4 uur en de open tijd is circa 2 uur. De droogtijd is circa 1 uur afhankelijk van de klimaat omstandigheden. Deze kan verkort worden tot 5 minuten bij IR droging. De lijm onderscheid zich door een hoge aanvangshechting en eindsterkte. Goede hechting op zelfde materialen als bij oplosmiddelhoudende lijm en dezelfde voorbehandeling is vereist.  

Plastocoll D3070

Deze voorstrijk is een watergedragen dispersie op PU- basis. Wordt met de kwast opgebracht en dient om poreuze materialen en vezelig leder voor te strijken. Hij wordt als tweecomponenten voorstrijk met 5 % Harder W verwerkt. De potlife-tijd bedraagt circa 8 uur.  

Oplosmiddelen, primers en harders

Binnen ons programma hebben we ook nog een aantal oplosmiddelen, primers en harders om het programma binnen deze industrie compleet te maken.

Verdunner NE5

De verdunner NE5 is een mengsel van organische oplosmiddelen voor het verdunnen van de polychloropreenlijmen en het reinigen van de kwasten en machines. Beschikbaar in 1L, 5L en 10L.   

Aceton

Voor het verdunnen van PU-lijm, reinigen van kwasten en machines. Tevens voor het ontvetten van PVC en TPU materiaal. Beschikbaar in 1L, 5L en 10L.

Oplosmiddel BE5

Oplosmiddel BE5 wordt gebruikt voor het activeren en week maken van dompelcontreforts.  

Helmitin T/FL

Halogeneermiddel voor het verhogen van de oppervlaktespanning van materialen welke een lage oppervlaktespanning hebben. Wordt binnen de schoenindustrie gebruikt als voorbehandeling bij het lijmen met PU-lijm bij rubber en TR-zolen. Halogeneermiddel is zeer beperkt houdbaar. (zie houdbaarheidsdatum op de verpakking)

De materialen worden indien mogelijk vooraf geruwd en dan ingestreken met het halogeneermiddel. Neem hiervoor een harde kwast zonder metalen heft. Het middel mag namelijk niet met metaal in aanraking komen. Giet vanuit de fles wat over in een glazen pot, zoveel als je denkt te verbruiken. Strijk de zolen krachtig in en laat minimaal 1 uur drogen alvorens te gaan lijmen. Een droging na overnachting geeft een betere hechting. Giet het halogeneermiddel wat je overhoudt niet terug in de fles, omdat deze verontreiniging de houdbaarheid verkort. Het middel bevat een fluorescerend signaal, waardoor met een UV-lamp kan worden gecontroleerd of het lijmoppervlak goed voorbehandeld is.

Cementlijm 1 versterkt

Cementlijm 1 versterkt is ééncomponenten contactlijm voor het cacheren en omboeken van overleder, lederen voering, textiel, synthetische materialen met een geweven achterkant en vergelijkbare cacheringsmaterialen. Cementlijmen onderscheiden zich van andere lijmsoorten door hun hoge kleefkracht. Droogtijd 15 minuten, open tijd circa 2 uur. Beschikbaar in 1L, 6L en 12L.

Cementlijm 1L

Identiek aan cementlijm 1 verstrekt, echter wat dunner en minder kleefkracht.  

Kurkvulling

Kurkvulling is een product welke in de schoenindustrie en schoenreparatie sector nog enigszins gebruikt wordt. Het is een mengsel van kleine kurkkorrels in een lijmmengsel op basis van celluloid. Beschikbaar in 750ML en 30L.   

Harder L2920

De Wakol Harder 2920 is een langzame verharder voor tweecomponenten lijmen op basis van polychloropreen of polyurethaan. De mengverhouding is 5 – 10 %.

Harder H

Harder H is een gemiddelde tot snelle verharder voor tweecomponenten lijmen op basis van polychloropreen of polyurethaan. De mengverhouding is 5 – 10 %.

Harder W

Dit is een harder voor tweecomponenten lijmen op waterbasis. Mengverhouding is 5-10 %.

Speciaallijm 1928

Speciaallijm 1928 wordt gebruikt voor het smeuïg houden van de kurkvulling bij indroging.