text.skipToContent text.skipToNavigation
Even geduld, we verzamelen alles voor je! Even geduld, we verzamelen alles voor je!
true

VLUCHTIGE ORGANISCHE STOFFEN

IN LIJMEN, LAKKEN EN OLIËN
EMISSIENORMEN EN CERTIFICERINGEN.


Vluchtige organische stoffen (VOS) zijn chemische stoffen die een sterke geur kunnen hebben en bij kamertemperatuur makkelijk verdampen of gasvormig zijn . VOS zitten in veel producten. Hoge concentraties vluchtige organische stoffen kunnen negatieve invloed hebben op de gezondheid. Verder is van sommige van deze stoffen bekend dat zij schadelijke effecten op de menselijke gezondheid kunnen hebben.

Onderstaande keurmerken en certificeringen zie je vaak bij lijmen, lakken en oliën en hanteren strenge eisen m.b.t. emissies van vluchtige organische stoffen en aanwezigheid van gevaarlijke stoffen.

BLAUER ENGEL

Het label Blauer Engel is een Duits milieukeurmerk dat aangeeft dat een product op de belangrijkste milieuaspecten minder milieubelastend is dan soortgelijke producten. Het is daarnaast ook veilig voor gebruikers.

Blauer Engel wordt voor uiteenlopende producten gebruikt en kent wisselende op de productcategorie afgestemde strenge eisen. Toekennen van het keurmerk ligt in handen van het Duitse Instituut voor waarmerk en kenmerking (RAL). Het betreft een vrijwillig keurmerk.

Producten voor de installatie van vloerbedekkingen worden volgens RAL-UZ 113 en plaatmateriaal volgens RAL-UZ76 getest. Daarbij moet worden aangetoond dat een product aan de strenge eisen aangaande emissies, inhoudsstoffen, verpakking en informatie voldoet. Voor plaatmateriaal wordt bijvoorbeeld een strenge eis (lage grenswaarde) aan de formaldehyde-emissie gesteld. Blauer Engel gecertificeerde producten hebben aantoonbaar een geringe uitstoot van Vluchtige Organische Stoffen (VOS-emissie). Blauer Engel gecertificeerde producten dragen daarom bij aan het creëren van een goed binnenklimaat en hebben een geringere uitwerking op de menselijke gezondheid.

Meer algemene informatie over Blauer Engel is te vinden op; Website Blauer Engel

MAIBURG-PRODUCTEN MET BLAUER ENGEL CERTIFICERING

De volgende materialen kunnen wij leveren met Blauer Engel certificering:
 • Pfleiderer Thermopal DecoBoard gemelamineerd spaanplaat>
 • Pfleiderer Duropal HPL
 • Pfleiderer Duropal volkern /compact HPL
 • Kaindl Board gemelamineerd spaanplaat
 • Kaindl laminaat
 • Wakol-installatieproducten en vloerbedekkingslijmen
Deze producten kunnen dus bijdragen aan het behouden van een gezond binnenklimaat!

INTERESSE IN PRODUCTEN MET BLAUER ENGEL OF VRAGEN?
Heb je vragen over Blauer Engel of ben je op zoek naar producten met een lage formaldehyde-emissie? Neem contact op met onze afdeling verkoop door te bellen naar 0416 566570 of stuur een mail naar verkoop@maiburg.nl.   

EMICODE

EMICODE is een beschermd keurmerk voor de classificatie van moderne, oplosmiddelvrije en emissiearme producten voor de installatie van vloerbedekkingen en bouwproducten. Daartoe behoren onder andere lijmen, egalisatiemiddelen, voegmiddelen en injecteermiddelen, onderlagen, tapes en parketlakken.

Het keurmerk voor milieu en hygiëne binnenshuis wordt sinds 1997 door de GEV (Gemeinschaft Emissionskontrollierte Verlegewerkstoffe, Klebstoffe und Bauprodukte e.V.) aan producten van producenten afgegeven, die daarop regelmatig gecontroleerd worden en zich aan zeer strenge kwaliteitscontrole moeten onderwerpen.

EMICODE hanteert de volgende 3 emissieklassen:

 • EMICODE EC1 PLUS Zeer emissiearm PLUS
 • EMICODE EC1 Zeer emissiearm
 • EMICODE EC2 Emissiearm
EMICODE levert in de optiek van de bescherming van de verbruiker en het milieu een hulpmiddel op ter oriëntatie voor de keuze en de beoordeling van bouwchemische producten. Van belang is daarbij met name de beste emissieklasse EMICODE EC1 PLUS waarbij voor voorstrijkmiddelen, egalisatiemiddelen, vloerbedekkingen, parketlijmen en onderlagen ≤ 60 μg/m³ geldt.

De gestelde eisen EMICODE EC1 en de Blauwe Engel liggen op een vergelijkbaar niveau. EMICODE EC1 PLUS stelt de hoogste eisen aan emissiearme producten.

Meer algemene informatie over Emicode emissieklassen; Bezoek de website van de GEV en EMIcode

MAIBURG-PRODUCTEN MET EC1 PLUS CERTIFICERING

De volgende producten welke Maiburg exclusief levert beschikken over EC1 Plus certificering:
 • H.B. Fuller Rakoll 4933 PVAc-lijm 100% formaldehydevrij
 • Illbruck afdicht- en lijmkitten (LD703, FA201, SP030, SP050, SP350,  
 • Loba Lobadur 2K Invisible Protect AT parketlak
 • Loba Lobadur WS 2K Duo parketlak
 • Loba Lobadur 2K FactoryStyle parketlak 
 • Wakol voorstrijkmiddelen (D3040, D3055, D3060, D3080, PS275, PU280)
 • Wakol egaliseermiddelen (A830, Z5050, Z610 stofarm, Z640, Z675, Z680 Project stofarm)
 • Wakol parketlijmen (D1690, MS228, MS230, MS232, MS260, MS290, MS330, MS550, PU210, PU225)
 • Wakol vloerbedekkingslijmen voor tapijt, PVC, vinyl, linoleum en kurk (D965, D1640, D3045, D3125, D3210, D3240, D3304, D3307, D3308, D3318, D3320, D3330, D3540, D3360)  
>> Klik hier voor producten met een EC1 plus certificering

Met bovenstaande producten kun je veilig voor zowel verwerker als eindgebruiker, materialen verlijmen en vloerbedekking installeren en afwerken. De concentratie totale vluchtige organische stoffen blijft zeer laag en heeft dus nauwelijks effect op de omgeving. Dit draagt bij aan het behouden van een gezond binnenklimaat en prettige woon- en werkomgeving.

INTERESSE IN PRODUCTEN MET EC1 PLUS CERTIFICERING OF VRAGEN?
Heb je vragen over de Emicode emissieklasse en/of producten met een lage emissie? Neem contact op met onze afdeling verkoop door te bellen naar 0416 566540 of stuur een mail naar verkoop@maiburg.nl.    

FRANSE VERORDENING VOS

Émissions dans l'air intérieur; de Franse verordening VOS-emissieklasse geeft aan, dat vanaf 1 januari 2012 alle binnenshuis verwerkte bouwproducten, vloer- en wandbedekkingen, verven en lakken met een emissieklasse gekenmerkt moeten worden.

De volgende vier klassen worden onderscheiden A+, A, B of C, waarbij A+ de laagste (dus beste) emissiewaarden heeft. De toekenning dient op eigen verantwoordelijkheid van de producent uitgevoerd te worden.

Het kenmerk op het product geeft de hoogste (slechtste) emissieklasse aan, die voor de VOS gevonden is. Daarbij worden zowel grenswaarden voor de totale hoeveelheid VOS als per VOS-type gehanteerd.

Enorm veel producten uit ons assortiment Wakol-installatieproducten en Loba-afwerkproducten scoren hebben een zeer lage emissie en vallen in de A+-klasse.   

INTERESSE IN PRODUCTEN MET A+ CERTIFICERING OF VRAGEN?
Heb je vragen over de Franse Verordening VOS en/of producten met een lage emissie? Neem contact op met onze afdeling verkoop door te bellen naar 0416 566540 of stuur een mail naar verkoop@maiburg.nl.   

M1 – FINSE EMISSIECLASSIFICATIE BOUWMATERIALEN

M1 is een erkent keurmerk voor de classificatie van emissiearme bouwmaterialen. Het vrijwillige Finse keurmerk voor milieu- en binnenklimaat is in 1996 door de Building Information Foundation RTS geïntroduceerd. Het M1-keurmerk wordt toegekend aan producten van fabrikanten die voldoen aan strenge kwaliteitscontroles en regelmatige beoordelingen. Het doel van de classificatie is om de ontwikkeling en het gebruik van emissiearme bouwmaterialen te bevorderen.

M1-classificatie emissies materialen
De M1-classificatie stelt strenge eisen aan de emissie (formaldehyde, VOS en ammoniak) en geur van bouwmaterialen, stoffering en meubilair in kantoor- en woongebouwen om de kwaliteit van de binnenlucht te bevorderen. Vulstoffen moeten caseïnevrij zijn. Door het toepassen van materialen met een M1-certificering kan de uitstoot door bouw- en interieur- en decoratiematerialen worden beperkt en draagt dit bij aan het behouden van een gezond binnenklimaat. 

De classificatie presenteert emissie-eisen voor bouwmaterialen, armaturen en meubels die worden gebruikt in kantoor- en woongebouwen om de kwaliteit van de binnenlucht te bevorderen. Producten opgenomen in de classificatie zijn:
 • Bouw- en decoratieve materialen
 • Onderdelen: keukenkasten, werkbladen, deuren
 • Meubels: tafels, stoelen, planken en laden
 • Bureaustoelen
Meer algemene informatie over de Finse emissieklassen bouwmaterialen en M1is te vinden op; Website van de Building Information Foundation RTS

MAIBURG-PRODUCTEN MET M1-CERTIFICERING 

Maiburg levert ook producten die voldoen aan de strengste Finse emissieklasse voor bouwmaterialen:
 • Een aantal Wakol-vloerbedekkingslijmen
 • Een aantal Loba waterlakken voor parket
 • Koskisen mutiplex Fins berken
 

INTERESSE IN PRODUCTEN MET M1-CERTIFICERING OF VRAGEN?
Heb je vragen over M1 Finse emissieklasse of ben je op zoek naar producten met een lage emissie? Neem contact op met onze afdeling verkoop door te bellen naar 0416 566570 (voor plaatmateriaal) of 0416 566540 (voor overige producten) of stuur een mail naar verkoop@maiburg.nl.   

 

EEN GEZOND INTERIEUR CREËREN
MET PRODUCTEN MET LAGE EMISSIE.

Maiburg levert o.a. constructieve- en decoratieve plaatmaterialen, lijmen, egaliseermiddelen, lakken en impregneeroliën voor houten vloeren en meubels. De impact op het milieu en de gezondheid van deze producten is afhankelijk van gebruikte grondstoffen, type en hoeveelheid oplosmiddel, en het totaal aan emissies van vluchtige organische stoffen. In alle productgroepen bieden wij meerdere producten waarmee je een verschil kunt maken.
 

CONSTRUCTIEF EN DECORATIEF PLAATMATERIAAL 

Plaatmaterialen welke veel worden toegepast zijn spaanplaat, MDF, multiplex, HPL, gemelamineerd spaanplaat en OSB. In al deze productgroepen hebben wij ook alternatieven welke bijzonder goed scoren op gebied van formaldehyde-emissie. Een paar voorbeelden zijn:
 
Kokisen multiplex Fins berken, M1 gecertificeerd; zeer emissie-armOSB populieren lichtgewicht spaanplaat met MDF-dek, zonder toegevoegde formaldehyde, grondstof snelgroeiend populieren hout uit plantagesECOBoards, grondstof biomassa reststromen zoals tarwestro, 
formaldehydevrij verlijmd (NAF)
Medite Clear MDF, zonder toegevoegde formaldehydeKoskisen multiplex, Phenol coated
(betonplex look), zeer emissie-arm
Koskisen Eco, multiplex met gekleurde transparante coating, zeer emissie-arm
Panguaneta Pure Glue multiplex, biobased formaldehydevrij verlijmd, lichtgewicht, snelgroeiend populieren hout uit plantages

LIJMEN VOOR INDUSTRIE EN BOUW

Voor constructieve lijmen ben je bij Maiburg ook aan het juiste adres. Een groot deel van ons Rakoll-assortiment is volledig oplosmiddelvrij. Een uitblinker is onze H.B. Fuller Rakoll 4933 welke daarnaast 100% formaldehydevrij is. Zowel dit product als ons Illbruck-assortiment afdicht- en lijmkitten beschikt over een EC1 plus certificering 'zeer emissie-arm'.
 
   
Rakoll 4933 PVAc-lijm, 100% formaldehydevrij, watergebaseerd,
EC1 plus certificering zeer emissie-arm 
Illbruck afdicht- en lijmkitten
EC1 plus certificering zeer emissie-arm

INSTALLATIE VLOERBEDEKKING

Maiburg en Lecol zijn ook specialist op gebied van de installatie van alle typen vloerbedekking: houten vloeren en parket, tapijt, PVC design vloer, linoleum, vinyl en kurk. Denk aan voorbehandeling (primer, voorstrijkmiddel, vochtscherm), tussenvloer, egaliseermiddel en vloerbedekkingslijm. Bijna ons complete Wakol-assortiment is oplosmiddelvrij en heeft een zeer lage emissie. Maar ook voor trainingen en projectondersteuning zoals een uitgebreide ondervloer controle met advies en garantie behoren tot onze klantgerichte service.
 
   
Diverse voorstrijkmiddelen, primers, vochtschermen, oplosmiddelvrij en
zeer emissie-arm
Voor elke ondervloer en project de geschikte egaline, verschillende daarvan ook stofarmVoor elk type loerbedekking en project de ideale lijm. Veelal oplosmiddelvrij en zeer emissie-arm

BESCHERMEN EN ONDERHOUDEN VAN HOUTEN VLOEREN EN MEUBELS

Van het merk Loba bieden Maiburg en Lecol een compleet assortiment producten voor het afwerken, beschermen en onderhouden van hout. Loba-producten geven hout een duurzame bescherming waarbij tevens de natuurlijke uitstraling behouden blijft. Een aantal producten zijn volledig oplosmiddelvrij en/of zeer emissie-arm. 
 
Lobasol 2K high solid transparante en gekleurde impregneerolie. Uitstekende slijtvastheid. Op plantaardige basis, 100% bio based. 100% vaste stof en oplosmiddelvrij Lobadur 2K Invisible Protect AT parketlak.
Werkt supersnel en slechts 2 lagen nodig. De unieke onzichtbare bescherming geeft uitstekende bescherming tegen krassen en slijtage. Bij gebruik krijgt de ultramatte afwerking geef GEEN glansplekken 
Het Lecol onderhoudsassortiment heeft voor iedere vloer een geschikt product voor dagelijkse reiniging en onderhoud. De meeste producten zijn op waterbasis en oplosmiddelvrij
 

INTERESSE IN PRODUCTEN MET LAGE EMISSIES?

Heb je vragen over producten en het terugdringen van emissies in jouw interieur(product)? Wij helpen je graag verder. Neem contact op met onze afdeling verkoop door te bellen naar 0416 566570 of stuur een mail naar verkoop@maiburg.nl.