text.skipToContent text.skipToNavigation

Lichtgewicht plaatmateriaal.

Bij iedere toepassing in onder andere de interieurbouw, standbouw, keukens, scheepsbetimmering en meubelindustrie is het belangrijk dat de gebruikte materialen de juiste producteigenschappen hebben. Soms is een laag gewicht daarbij een belangrijke eis, maar wil men natuurlijk geen concessies doen aan ontwerp en uitstraling. Daarom worden er naast standaard plaatmaterialen ook lichtgewicht houtsoorten aangeboden.

Van standaard MDF zijn er light en ultralight varianten. Bepaalt door lichtgewicht hout en soms ook een andere persing. Voor de deurenindustrie zijn er oplossingen in spaanplaat. Bijvoorbeeld kanalenspaanplaat. In de plaat zitten holle ruimtes; de zogenaamde kanalen. Hierdoor is niet de hele plaat gevuld en wordt het gewicht bespaart. Een andere opbouw van de plaat kan ook, denk daarbij aan honingraatplaat of greenpanel. In multiplex wijkt men dan vaak uit naar een populieren multiplex, dit is de lichtste houtsoort multiplex.

Lichtgewicht MDF

Lichtgewicht MDF is makkelijk hanteerbaar, te bewerken en te verwerken. Het wordt voornamelijk gebruikt als er meubels of onderdelen zijn die veel verplaatst worden of naar een andere etage moeten worden getild.

Lichtgewicht spaanplaat populieren

Het voordeel van deze plaat is zijn lichte gewicht wat in sommige constructies een vereiste is en tevens voor betere hanteerbaarheid zorgt. Voorbeelden waarbij het gewicht en vereiste is, zijn kasten, werkbladen en andere meubelstukken.

Toepassingen lichtgewicht plaatmateriaal

Lichtgewicht plaatmateriaal wordt voornamelijk gebruikt als er meubels of onderdelen zijn die veel verplaatst worden of naar een andere etage moeten worden getild. In werkbladen zien we hierin ook een trend ontstaan. Met name voor de dikkere elementen wijkt men vaak uit naar een lichtere oplossing. Naast de interieurinrichting voor meubels en inbouwelementen wordt het ook veel gebruikt in de winkel- en beursbouw, net als in de hotel- en scheepsinrichting.

Merken lichtgewicht plaatmateriaal

Lichtgewicht plaatmateriaal is dus zowel mogelijk in MDF, spaanplaat en populieren. Het MDF lichtgewicht levert Maiburg van Econ en Unilin. Multiplex populieren is uit voorraad leverbaar van eveneens Econ en Panguaneta.

BalanceBoard

Een ecologische spaanplaat van Pfleiderer is samengesteld uit een mix van hout en biomassa.

Afmetingen: 2655x2100, 5310x2100mm.
Diktes: 16, 18, 19, 22, 25, 28, 38mm. 
Volumegewicht: 500kg/m³ ±10%.
  • Tot 35% is hout vervangen door snel aangroeiende grondstoffen (eenjarige planten).
  • Klimaatbescherming door CO²-binding in eenjarige planten.
  • Gewichtsreductie tot ongeveer 30%. Voordeel voor logistiek en ARBO/montage.
  • Volledig recyclebaar en geen giftige afvalstoffen.
  • Uitstekende eigenschappen; stabiliteit en verwerkbaarheid.
  • Op aanvraag PEFC-/FSC-gecertificeerd leverbaar.

BalanceBoard gemelamineerd

Afmetingen: 2655x2100, 5310x2100mm.
Diktes: 16, 18, 19, 22, 25, 28, 38mm.
Kleuren/decors: keuze uit bijna de gehele Duropal/Thermopal DST-colletie.
Volumegewicht: 500kg/m³ ±10%.
BalanceBoard gemelamineerd
 
 

BalanceBoard 2-zijdig beplakt met Duropal-HPL

Afmetingen: 2650x2070, 5310x2070mm.
Dikte HPL: 0,8mm
Dikte paneel: 20,6mm.
Structuren: AH, LI, MO, MP, NH, RU, TC, VV.
Volumegewicht: 500kg/m³ ±10%. BalanceBoard 2-zijdig beplakt met Duropal HPL
 

Populier multiplex beplakt met HPL

Populier-multiplex, AW 100 vochtvast verlijmd, aan beide zijden afgewerkt met Duropal-HPL c.q. Duropal-HPL Metallic. Voor zeer hoge eisen aan vochtbestendigheid en stabiliteit bij gering eigen gewicht.

Toepassingsgebieden: In vochtige zones en bij hoge statische eisen aan het plaatmateriaal bij tegelijkertijd robuust oppervlak. In de winkel- en algemene interieurinrichting, bij badmeubels alsook in de scheepsinrichting vanwege het lage specifieke gewicht, de voertuigbouw en voor beurs- en expositiesystemen.

Populier multiplex informatie

Afmetingen: 3050x1300mm en 2440x1220mm
Dikte HPL: 0,8mm.
Diktes paneel: 16,6 / 19,6mm.
Kleuren/decors: keuze uit bijna de gehele Duropal/Thermopal DST-colletie.
Structuren: AH / LI / MO / MP / NH / RU / TC / VV.
Volumegewicht: 450kg/m³.
Populier multiplex