text.skipToContent text.skipToNavigation
Even geduld, we verzamelen alles voor je! Even geduld, we verzamelen alles voor je!
true

Kurkvulling voor de schoenindustrie.

Kurkvulling is een product welke in de schoenindustrie en schoenreparatie sector nog gebruikt wordt. Het is een mengsel van kleine kurkkorrels in een lijmmengsel op basis van celluloid.

Kurkvulling wordt gebruikt om de inbal van de schoen uit te vlakken. Onder inbal verstaat men de ruimte onder de binnenzool tussen de zwikinslag. In de regel wordt dit alleen toegepast bij schoenen welke in de “Goodyear “ maakwijze zijn vervaardigt. Bij deze maakwijze bevind zich op de binnenzool een opstaande rand.

De schacht wordt tot aan de rand van de binnenzool gezwikt en gelijmd. Vervolgens wordt hij aan de rand vast gekramt en binnengenaaid. Het overtollige leder wordt weggesneden. Door de opstaande rand heeft men tussen de zwikinslag een open ruimte die ongeveer 5 mm diep is. Deze ruimte wordt opgevuld met de vloeibare kurkvulling welke na droging uithardt. Hierdoor ontstaat als het ware een voetbed uit kurk welke zich in het dragen zal aanpassen aan de voet. Vervolgens wordt bij deze maakwijze de schoen verlijmd met de loopzool en nog geheel of gedeeltelijk afgelapt. Bij lijmgezwikte schoenen ( AGO ) of doorgenaaide schoenen (Blake), wordt zelden kurkvulling tussen de zwikinslag aangebracht.

Maiburg Kurkvulling

De kurkvulling wordt in de schoenindustrie geleverd in blikken van 30 liter. Voor de schoenreparateurs leveren we de kurkvulling in blikken van 1 liter.


 

Aandachtspunten

  • Doordat het bij dit product om een mengsel gaat van lichte kurkkorrels en ‘zware’ lijm zal het lijmmengsel naar de bodem van het blik zakken. Wij adviseren dan ook om het blik op zijn kop weg te zetten.
  • Doordat het blik tijdens gebruik open staat verdampt het oplosmiddel snel en wordt de kurkvulling te droog om goed uit te kunnen smeren. Wij leveren hiervoor een lijm Intercoll L1928 waarmee de kurkvulling weer smeuïg te maken is.
  • De kurkvulling wordt door middel van een plamuurmes opgebracht. Om plakken aan het mes te voorkomen word dit mes vaak in zeepsop gedompeld.
  • Kurkvulling valt onder gevarenklasse 3 , Brandbaar.
  • BELANGRIJK: Dit produkt bevat brandgevaarlijke en licht ontvlambare oplosmiddelen. De dampen hiervan kunnen, samen met de lucht, een explosief mengsel vormen. Daarom tijdens en na het gebruik goed ventileren. In de werkruimtes en de ruimtes ernaast geen open vuur of licht gebruiken. Vonkenvorming vermijden. Niet roken! Niet lassen! Maatregelen nemen tegen elektrostatische ontladingen.