string(160) "SELECT *  FROM maiburg.mai_modules  WHERE modules_selectable = 'ja' AND modules_active = '1' AND modules_safetitle = 'geschiedenis' ORDER BY modules_description"
MAIBURG | Schuurtechniek ? Lijmen - Hout - Lecol

Maiburg, meer dan 130 jaar een familiebedrijf

Maiburg in Waalwijk is een gerenommeerde handelsonderneming in schuurmaterialen, lijmen, plaatmaterialen en parketbenodigdheden.
 
De huidige reputatie van de levering van kwalitatief hoogstaande producten, klantvriendelijk dienstverlening en betrouwbaarheid is er een die gedurende de geschiedenis van het bedrijf opgebouwd en zorgvuldig bewaakt is. In het gebied van de Langstraat, bekend van de economische gerichtheid op de schoenenindustrie, heeft ook dit bedrijf zijn oorsprong in deze bedrijfstak. Vandaag de dag is de schoenindustrie nog steeds een van de pijlers van dit bedrijf.

Het bedrijf is reeds vijf generaties in handen van dezelfde familie. De leiding over het bedrijf is van ouder op kind doorgegeven. De oorsprong van Maiburg kan gevonden worden in de oprichting van de schoenenfabriek de Firma Van der Heijden en Van Grinsven in 1886 door C.G. van der Heijden.

Film - Maiburg Geschiedenis

Een indruk van 5 generaties Maiburg krijgt u in ons geschiedenisoverzicht als filmversie. Hierin laten we kort de hoogtepunten zien uit meer dan 130 jaar historie. Bekijk de film hieronder.

Mijlpalen

Om u een compleet beeld te geven van de lange geschiedenis van de Maiburg Groep worden hierna de belangrijkste mijlpalen tevens als tekst beschreven.

1886: Oprichting schoenenfabriek

In 1886 vindt de oprichting plaats van de schoenenfabriek Firma Van der Heijden en Van Grinsven door C.G. van der Heijden, de overgrootvader van de huidige directeur Frans Maiburg. Na de dood van Carolus Gerardus van der Heijden in 1893 vertrok de partner Van Grinsven uit de firma en werd deze voortgezet door de weduwe van Carolus van der Heijden, Anna van Westen. Tien jaar later, na haar overlijden in 1903, nam hun oudste dochter Johanna van der Heijden de fabriek over.

1903: Uitbreiding activiteiten met materialen voor schoenenindustrie

Johanna van der Heijden zette samen met haar echtgenoot Sebastian Maiburg de schoenfabriek voort gedurende het begin van de twintigste eeuw. Zij verbreedden hun aandacht door, naast schoenen te maken, ook te gaan handelen in materialen die gebruikt werden in de schoenindustrie.

1920-1932: Agentuurschappen

In de jaren ‘20 verwierf het bedrijf diverse agenturen. Belangrijk in die tijd en voor de verdere groei van het bedrijf zijn het agentuurschap van de (schoen)machinefabriek Moenus (1925), SIA (1931) en Helmitin (1932).

Begin jaren ’30 zocht SIA, een Zwitserse producent van schuurpapier- en linnen, naar mogelijkheden om hun afzetmarkt in de schoen- en lederindustrie in Nederland te vergroten. De kennismaking tussen de firma C.G. van der Heijden en SIA leidde tot een agentuurschap. Dit handelscontact is een zeer waardevolle gebleken, daar vandaag de dag de Maiburg Groep en SIA nog steeds handelspartners zijn.

Ook de overeenkomst met het bedrijf Helmitin, die in 1932 wordt aangegaan, zou een zeer vruchtbare blijken. De producten die Helmitin op de markt bracht, waren van bijzonder goede kwaliteit en de verkoopresultaten dienovereenkomstig.

1932: Oprichting S. Maiburg B.V. 

In 1932 wordt besloten om de onderneming voort te zetten onder de naam Maiburg, die immers door alle familieleden werd gedragen. De volledige bedrijfsnaam werd firma S.Maiburg B.V. De nadruk binnen het bedrijf kwam steeds meer te liggen op de handelsactiviteiten als toeleverancier van de schoenindustrie. De schoenfabriek werd na een brand in 1931 niet meer herbouwd. De twee zonen van het echtpaar, Johan en Carel, namen na hun overlijden het bedrijf onder dezelfde naam over.

1944: Oprichting J. Maiburg Industrie- en Handelsonderneming

In 1944 besluiten de broers Johan en Carel om de werkzaamheden van de onderneming te splitsen zodat ieder zijn eigen weg kan gaan. De bedrijfsactiviteiten worden zodoende verdeeld en Carel behoudt de handel in schoenmachines, terwijl Johan zich meer richt op de schuur- en linnenindustrie en het leveren van diverse producten aan de schoenindustrie. Johan Maiburg zet dit voort onder de naam N.V. J. Maiburg Industrie- en Handelsonderneming, waarbij het kantoor werd gevestigd in Leidschendam en de magazijnen in Waalwijk bleven.

1948: Productieafdeling schuurbanden

De handel in schuurmateriaal was voor en tijdens de oorlog een van de belangrijkste bedrijfsactiviteiten van de firma Maiburg. Na de oorlog zou dit een grotere vlucht nemen omdat tijdens de wederopbouw een grote behoefte ontstond aan schuurbanden. Het handmatige schuren werd steeds meer vervangen door schuurmachines. Bij de hantering van deze machines werd gebruik gemaakt van schuurbanden. Hoewel SIA een eigen bandenproductie had, werd in Nederland om speciale afmetingen gevraagd. In overleg met SIA werd in Waalwijk in 1948 een productieafdeling voor schuurbanden gestart.

1953: Chemische fabriek

In 1953 wordt een nieuwe chemische fabriek geopend op het bedrijfsterrein in Waalwijk. Contact met het bedrijf Wakol Chemie uit Pirmasens leidde tot een overeenkomst waarbij niet alleen producten van Wakol werden verkocht, zoals neuzenlinnen, maar er ook onder licentie lijm geproduceerd zou worden in de fabriek in Waalwijk

1958: Maicol Chemie

Ondanks enkele tegenslagen groeide de handelsonderneming in de jaren vijftig gestaag en regelmatig moest het pand aan de Grotestraat worden verbouwd door de toenemende behoefte aan bedrijfsruimte. Voor de noodzakelijke uitbereidingen werden de naastgelegen percelen opgekocht. Zo konden magazijnen gerealiseerd worden die het mogelijk maakten dat levering van producten altijd binnen 48 uur kon plaatsvinden. In 1958 werd deze fabriek ondergebracht in een aparte vennootschap onder de naam Maicol-Chemie, als onderdeel van de firma J. Maiburg.

1978: Maiburg Hout

Eind jaren '70 zijn nieuwe materialen, zoals gemelamineerde spaanplaat, in opkomst. Maiburg haakt snel in op deze trend en start met de import en verkoop van plaatmaterialen en aanverwante artikelen. Bedrijven waarmee al snel een handelsovereenkomst werd bereikt waren Depalor uit Frankrijk en Thermopal uit Duitsland. Het succes was niet van korte duur, en een nieuwe kernactiviteit werd geboren welke in 1978 leidde tot de oprichting van Maiburg Hout B.V.

1987: 4e Generatie aan het roer

Op 1 januari 1987, na reeds 16 jaar werkzaam te zijn geweest in het bedrijf, nam Frans Maiburg officieel het stokje over van zijn vader. Onder leiding van Frans Maiburg wordt het bedrijf qua omzetgrootte, assortiment aan producten en afzetmarkten uitgebreid. De onderneming gaat zich in eerste instantie concentreren op drie bedrijfsactiviteiten: spaanplaat, lijmen en schuurpapier.

1990: Nieuwbouw magazijn plaatmateriaal

Door een alsmaar groeiende klantenkring valt begin jaren '90 het besluit tot de bouw van een nieuw magazijn voor (decoratief) plaatmateriaal op industrieterrein "Haven". Al snel blijkt dat de oppervlakte van 4.800 m² niet voldoende is en wordt het magazijn met nog eens 2.600 m² uitgebreid. Hiermee beschikt Maiburg Hout over een moderne opslagruimte van 50.000 m³.

1998: Assortimentsuitbreiding met toebehoren voor parket

Om verder te penetreren in de vloerbedekkingmarkt wordt in 1998 de groothandel Lecol Chemie B.V. overgenomen. Hierdoor krijgt Maiburg de beschikking over een breed assortiment voor de installatie, afwerking en het onderhoud van parket en andere vloerbedekkingen. Een bijkomend voordeel is de synergie met de bestaande bedrijfsactiviteiten op het gebied van schuurmateriaal en lijmen.

1999: Nieuw onderkomen

Een ingrijpende gebeurtenis, in het licht van de geschiedenis van het familiebedrijf, vindt plaats in 1999. Door de groei van de onderneming en de daarmee samenhangende stijgende behoefte aan magazijn- en kantoorruimte en verbetering van de logistieke omstandigheden, wordt besloten om het bedrijf te verplaatsen naar het industrieterrein aan de haven in Waalwijk. Na 113 jaar wordt de locatie in de binnenstad, aan de Grotestraat nr. 108, verlaten.

Op het industrieterrein “Haven” in Waalwijk wordt een nieuw kantoor, nieuwe magazijnen en een bandenmakerij gebouwd. De nieuwe locatie biedt vele mogelijkheden om onder meer de service aan en toegevoegde waarde voor klanten structureel te verbeteren. De uitstraling van het nieuwe kantoor kan worden gezien als het visitekaartje van het bedrijf. De stijl waarin het kantoor dan ook gebouwd wordt, is geïnspireerd op de bouwstijl van de internationaal bekende architect Richard Meier.

2001: Fusie Maiburg Hout en T&K Plaat

Op het gebied van plaatmaterialen vindt in 2001 uitbereiding plaats door de fusie van Maiburg Hout met T&K Plaat. T& K, net als Maiburg een bedrijf dat handelt in decoratieve plaatmaterialen, wordt dan geïntegreerd in de organisatie in Waalwijk.

2008: Overname Kah Schuur-en slijptechniek B.V.

In 2008 worden van Kah Schuur-en slijptechniek B.V. uit Coevorden de voorraden en bedrijfsactiviteiten overgenomen en geïntegreerd in de Maiburg organisatie, wat ook op het gebied van schuurtechniek een belangrijke verbreding van het aantal schuurproducten betekent.

2011: al 125 jaar veel meer dan…….

In 2011 bereikt Maiburg een nieuwe mijlpaal. Dan kan gevierd worden dat het 125 jaar geleden is dat de basis voor het huidige en succesvolle Maiburg bedrijf is gelegd. Wij zijn trots op het bereiken van deze unieke mijlpaal. Maiburg ontvangt tijdens de jubileumviering het predicaat Hofleverancier uit handen van Dhr. Kleijngeld, Burgemeester van Waalwijk. 

2018: Overname Adpro van Dop Professionele Lijmen.

Maiburg, lijmspecialist en o.a. distributeur van H.B. Fuller lijmen in de houtverwerkende industrie, neemt per 1 mei 2018 de activiteiten van ADpro van Dop over. Hiermee zet het bedrijf een belangrijke stap in de verpakkings-, etiketteer- en papierverwerkende industrie. 

Onze geschiedenis spreekt voor zich en toont aan dat wij vooruitstrevend en voortvarend te werk gaan. Als 5e generatie ziet de huidige directeur Bas Maiburg de toekomst vol vertrouwen tegemoet!