text.skipToContent text.skipToNavigation

Cementlijmen: contactlijm op basis van natuurlijke rubbers.

Cementlijm is een contactlijm op basis van natuurlijke rubbers. De lijm onderscheid zich door zijn hoge kleefkracht en wordt voornamelijk ingezet bij het maken van tijdelijke verbindingen. De lijm heeft namelijk het effect van een ritssluiting. Je kunt de delen eenvoudig weer lostrekken en opnieuw verbinden door weer aan te drukken. Deze eigenschap wordt veel gebruikt in schoenateliers waar de onderlinge delen eerst met cementlijm worden samengeplakt (gepositioneerd) alvorens ze aan elkaar vast te stikken. Ditzelfde geldt voor naaiateliers bij het vervaardigen van leder kleding. Een andere prettige eigenschap van deze lijm is, dat hij eenvoudig weer van het leder is los te rollen. Hierdoor krijg je zuivere verbindingen zonder lijmresten.

De lijm geeft ook een zeer flexibele lijmverbinding zonder harde lijmnaden. Door deze eigenschap werd hij in het verleden ook vaak ingezet bij het verlijmen van het voeringmateriaal aan het leder. Tegenwoordig gebruikt men daar meestal een Latex lijm voor, en wordt de lijm aangebracht met een walsmachine of lijmspuit.

Toepassingen Cementlijmen

  • Verlijmen van lederdelen voor het positioneren zoals boven besproken.
  • Lijmen van voering materialen, zoals voeringleder, textiel en synthetische materialen met een geweven rug.
  • Omboeken van leder delen in de klein lederindustrie ( vervaardiging van portemonnees , portefeuilles e.d.) en riemen en tassenindustrie.
  • Cacheren ( samenvoegen ) van bovenvermelde materialen onderling of met karton.

Maiburg assortiment

Binnen ons programma voeren wij 2 soorten cementlijm:

Cementlijm I-L

Deze wordt meestal ingezet in de confectie industrie. Deze cementlijm is verkrijgbaar in blikken van 1, 6 en 12 liter. 

Cementlijm I- versterkt

Cementlijm I-versterkt: Deze is wat dikker en krachtiger dan de Cementlijm I-L. en wordt voor alle vernoemde toepassingen ingezet. Deze cementlijm versterkt is verkrijgbaar in blikken van 1, 6 en 12 liter.