text.skipToContent text.skipToNavigation
Even geduld, we verzamelen alles voor je! Even geduld, we verzamelen alles voor je!
true

Contactlijmen rubber- transportbandenindustrie.

Assortiment contactlijmen

Binnen deze industrie hebben wij een programma lijmen voor het verlijmen van rubber onderling en rubber met metaal. Deze verlijmingen vinden plaats bij transportbanden, bekleden van metaalwalsen met rubber en bekledingen van trommels.

De hoofdtypes voor deze verlijmingen zijn onze polychloropreenlijmen Helmitin 14026 en Helmitin 14030. Het verschil in deze lijmen is de samenstelling van de oplosmiddelen. Helmitin 14026 bevat een mengsel van organische brandbare oplosmiddelen. Helmitin 14030 bevat een mengsel van chloorkoolwaterstoffen en onbrandbare oplosmiddelen.

Beide lijmen zijn 2 componenten contactlijmen, ieder met zijn bijbehorende verharder. Bij de Helmitin 14026 hoort Swifthardener 9503 en bij de Helmitin 14030 hoort Swifthardener 9502. Alleen de combinatie Helmitin 14030 samen met Swifthardener 9502 geeft een onbrandbaar systeem welke bijvoorbeeld in de mijnbouw mag worden toegepast.

Beide lijmen hebben plus- en minpunten. De Helmitin 14026 is minder schadelijk, terwijl de Helmitin 14030 toxisch is, maar weer een betere verlijming geeft bij lagere omgevingstemperaturen en lage temperatuur van de te verlijmen materialen.

Voor beide lijmen is het percentage verharder wat moet worden toegevoegd 5%. Het verhogen van de procentuele mengverhouding brengt geen verbetering in de sterkte. Het beïnvloed alleen de potlife-tijd negatief, die zal namelijk korter worden.

Bij het verlijmen van rubber onderling adviseren wij om het rubber goed te ruwen en ontvetten met Wakol Löser 10 alvorens de lijm aan te brengen. De eerste laag brengt men het beste aan 15 minuten na het aanmaken van de lijm. De droogtijd tussen de eerste en de 2e laag lijm is minimaal 15 minuten.

Het is beslist noodzakelijk om tweemaal te lijmen om een gelijkmatige lijmopbrengst te krijgen, vaak zelfs driemaal, bijvoorbeeld bij een canvas tussenlaag. Men kan dit visueel bepalen; de lijmlaag glanst als er voldoende is opgebracht. Na het sluiten van de verbinding moet deze krachtig worden aangeklopt of geperst.

Bij het verlijmen van rubber op metaal adviseren wij om het metaal te reinigen en ontvetten met Wakol Löser 10. Daarna onze metaalprimer Swiftprime 2903 aanbrengen. Deze minimaal 30 minuten laten drogen en binnen maximaal 24 uur droogtijd te lijmen met de aangemaakte Helmitin lijm.
Eigenschappen Helmitin 14026 Helmitin 14030
Basis Polychloropreen Polychloropreen
Kleur Zwart Zwart
Viscositeit circa 2500-4500 mPas circa 3700 mPas
Dichtheid 0,85 g/cm3 1,45 g/cm3
Houdbaarheidsduur 12 maanden 12 maanden
Potlife tijd circa 3 uur circa 3 uur

Helmitin 14026

Helmitin 14026 is een tweecomponenten contactlijm, bestand tegen diverse temperaturen, weekmakers en vocht. De relevante waarden zijn afhankelijk van de samenstelling van het rubber en de belasting op het onderdeel. De Helmipren 14026 kan toegepast worden voor het samenvoegen en repareren van lopende banden, het voeren van stalen containers en het aanbrengen van een rubberlaag op stalen rollen. Beschikbaar in 0,6kg en 2,5kg.

Helmitin 14030

Helmitin® 14030 is een niet ontvlambare tweecomponentenlijm. Deze lijm zorgt voor een uitstekende hechting onder extreme aanbrengomstandigheden en biedt tegelijkertijd een korte droogtijd. Na het uitharden van de lijm kunnen de verbonden delen uitstekende weerstand bieden tegen temperaturen, weekmakers en vocht.

Swiftcol 2100

De Swiftcol 2100 is een ééncomponenten Polychloropreen contactlijm. Deze lijm is zeer bestendig tegen hoge temperaturen maar dit is echter voornamelijk afhankelijk van de mechanische spanning van de verbinding. Geschikt voor het verlijmen van rubber, leder, textiel en dergelijke op hout en metaal.

Swiftcol 2142

De Swiftcol 2142 is een 2 componenten polyurethaanlijm welke met 10 % verharder Helmitin 49631 wordt aangemaakt. De potlife-tijd is circa 1 dag. Deze lijm wordt toegepast bij het verlijmen van kunststof en thermoplastische rubbers. Het rubber wordt geruwd en gehalogeneerd met Helmitin T-FL. Na een droogtijd van minimaal 1 uur kan er gelijmd worden In de regel wordt deze lijm gespoten.

Helmitin GPV

De Helmitin GPV is een 2 componenten polyurethaanlijm welke met de kwast wordt opgebracht. Verwerking als bij Swiftcol 2142. Wordt veel toegepast bij het maken van snaarverbindingen bij Kunststof transportbanden. Verkrijgbaar in 0,65kg en 15kg. 

Helmitin T-FL

Helmitin T-FL is een halogeneermiddel voor het primeren van thermoplastische rubbers alvorens een verlijming met een polyurethaanlijm tot stand te brengen. Tussen primeren en lijmen een droogtijd van minimaal 1 uur aanhouden.

Swiftline 9121

Cyanoacrylaat lijm ofwel secondelijm. Voor het verlijmen van rubber, elastomeren en kunststoffen onderling als op metaal en glas.

Cyano-acrylaat C2

De Maiburg Cyano-Acrylaat C-2 is een secondenlijm. Cyanoacrylaatlijm C2 is door zijn specifieke eigenschap geschikt om bijna elk materiaal binnen enkele seconden te verlijmen. De treksterkte kan oplopen tot 30 N/mm2. Cyanoacrylaatlijm C2 is bijzonder geschikt verlijmen van plastics, rubbers, hout, papier, karton, leder, metalen en vele andere materialen. Niet geschikt voor PE, PP en Teflon. Beschikbaar in 20gr en 50gr.

Swiftprime 2903

Swiftprime 2903 is een metaalprimer, speciaal ook voor staal. Primer op schoon staal aanbrengen. Eventueel in 2 lagen, er dient een homogene zwarte laag opgebracht te worden. Tussen de lagen een droogtijd van 30 minuten aanhouden, binnen een dag verwerken.

Sicomet Aktivator

Spuitbus voor het versnellen van de cyano-acrylaat C2 lijm.