BEPERKING VLUCHTIGE ORGANISCHE STOFFEN DRAAGT BIJ AAN
VEILIGE WERK-, WOON EN VERBLIJFSRUIMTE!
Hoge concentraties vluchtige organische stoffen kunnen negatieve invloed hebben op de gezondheid.Informatie, tips, certificeringen en producten om de hoeveelheid VOS-uitstoot te beperken.
WAT ZIJN VLUCHTIGE ORGANISCHE STOFFEN (VOS)?
Het zijn chemische stoffen die een sterke geur kunnen hebben en bij kamertemperatuur makkelijk verdampen of gasvormig zijn. VOS zitten in veel producten. Denk aan (was)benzine, verf, lijm, schoonmaakmiddelen, boenwas, cosmetica , luchtverfrisser, nagellakremover, matrassen en bouwmaterialen. Ze worden daarin gebruikt als bijvoorbeeld oplosmiddel , katalysator , of geurstof. Zonder deze VOS zouden lijm en verf bijvoorbeeld niet smeerbaar zijn. Of luchtverfrissers en schoonmaakmiddelen geen bloemen- of dennengeur hebben. Voorbeelden van VOS zijn: benzeen, tolueen, formaldehyde, glycolen en terpenen. Verder is van sommige van deze stoffen bekend dat zij schadelijke effecten op de menselijke gezondheid kunnen hebben.ZIJN VLUCHTIGE ORGANISCHE STOFFEN SCHADELIJK?
Vluchtige organische stoffen (VOS/VOC) verdampen makkelijk en blijven vervolgens in de lucht hangen. Ze kunnen in eerste instantie stankoverlast veroorzaken. Als je er veel van inademt, kun je last krijgen van duizeligheid, hoofdpijn, vermoeidheid of irritatie van de neus, keel en ogen. Het goede nieuws is dat de hoeveelheden VOS snel verminderen doordat ze zich snel verspreiden door de lucht. Het is daarom belangrijk om bij het gebruiken van producten die veel VOS bevatten goed de ruimtes te ventileren. En producten met VOS in goed geventileerde ruimtes te laten uitdampen.Huidcontact met producten die veel VOS bevatten (bijvoorbeeld verf, terpentine en wasbenzine) kunnen tot eczeem leiden. VOS reageren in de buitenlucht met stikstofoxides (bijvoorbeeld van uitlaatgassen) onder invloed van zonlicht tot ozon (O3), wat schadelijk is voor de gezondheid van mens, plant en dier.
Producten die in Nederland te koop zijn moeten voldoen aan de Warenwet. Producenten moeten dus zorgen dat ze veilig zijn. Afspraken over de VOS die gebruikt mogen worden zijn vastgelegd in het oplosmiddelenbesluit en de REACH Verordening (1907/2006/EG) (per stof). Er is ook een Europese verfrichtlijn (2004/42/EG) die per 2010 eisen stelt aan de hoeveelheid VOS in bepaalde verfproducten. Zo beschermt de Europese regelgeving de gezondheid van mensen.