string(154) "SELECT *  FROM maiburg.mai_modules  WHERE modules_selectable = 'ja' AND modules_active = '1' AND modules_safetitle = 'nieuws' ORDER BY modules_description"
Tips & Tricks bij HPL Verlijmen - Maiburg | Schuurtechniek - Lijmen - Hout- Lecol

Tips & Tricks bij HPL Verlijmen

22-07-2016

Een veel voorkomende bewerking binnen de interieur- en standbouw en meubelindustrie is verlijming van HPL op dragermateriaal. Een ogenschijnlijk eenvoudige bewerking maar we zien het nog vaak mis gaan. We kunnen er inmiddels een boek over schrijven. We geven u een aantal tips en tricks om de kans op fouten te reduceren.

HPL is uit papier opgebouwd en bevat dan ook houtvezels. Deze vezels kunnen reageren op temperatuur en luchtvochtigheid waardoor uitzetting of krimp ontstaat. Beiden kunnen veel problemen voor het uiteindelijke werkstuk met zich meebrengen. HPL zoekt daarbij naar de zwakste schakel, t.w. de verlijming. Bij uitzetting werkt de HPL zich omhoog. Het gevolg: grote blazen in het werkstuk. Bij krimp ontstaan er juist scheuren of openstaande naden. Allen uiteraard ongewenst.

Onze lijmexpert Jamie van de Louw hierover; “Om deze problemen tot het minimum te beperken is het belangrijk om HPL vóór verwerking te laten acclimatiseren en zoveel mogelijk in de conditie te brengen die het later ook zal hebben”. Een extra tip bovendien; “Wanneer er bij kleine blazen nog voldoende lijm aanwezig is en de HPL niet te veel is uitgezet, kan men de lijm opnieuw activeren d.m.v. warmte. En de blaas kan daarna alsnog geperst worden”.

Ervaart u een probleem bij welke verlijming dan ook, neem dan contact met ons op voor een vrijblijvend advies. Maiburg kan de HPL-verlijming bovendien van u overnemen. U heeft de materialen al geplakt en wel in huis vanaf 3 werkdagen! Dat scheelt u behoorlijk wat tijd en dus kosten. Lees meer over de Maiburg Persservice

Terug