string(154) "SELECT *  FROM maiburg.mai_modules  WHERE modules_selectable = 'ja' AND modules_active = '1' AND modules_safetitle = 'nieuws' ORDER BY modules_description"
LECOL | Sponsorproject Samarita

Werkvakantie Samarita: ook wij hebben een steentje mogen bijdragen

28-08-2014

Samarita - stichting die zich inzet voor de (arme) naasten in Roemenië - heeft de handen weer ineen geslagen om een werkvakantie te organiseren. Dit jaar was dat opnieuw Tirgu Mures om daar een aantal projecten uit te voeren in en rond het ouderenhuis Casa Diaconala, zoals een houten vloer restaureren. Hieronder een kleine impressie van hoe het allemaal is gegaan, geschreven door Ties Terlouw:

"In Roemenië werkt niet alles zoals in Nederland, van te voren was afgesproken dat de Bocskai-room (de ruimte waar de vloer geschuurd moest worden) helemaal leeg zou zijn, de muren gewit en de raamkozijnen geschilderd. Echter toen wij aankwamen, moest dit allemaal nog gebeuren. Zo hebben we op dinsdagavond de ruimte leeggehaald, zodat woensdagmorgen vroeg gestart kon worden met het verven en het witten. Ook bleek er een podium aanwezig te zijn, op de vraag of die ook opgeknapt moest worden, werd met een ja geantwoord. Er waren nog meer problemen, er zaten kwartholplinten op, kaalschuren was onmogelijk. In de vloer zaten kieren van 2 cm, vullen met voegenkit leek onmogelijk. Zo is na enig beraad besloten dat er nieuwe deklatten uit Nederland moesten komen, zo zou de vloer een stuk strakker worden en met diezelfde deklatten wilden we de kieren gaan dichten.

Terwijl er rondom mij geverfd en gewit werd, ben ik woensdag aan de slag gegaan met het verwijderen van de plinten en het schuren van de podia. Na een lange dag en een morgen hard werken, kon er donderdagmiddag gestart worden met schuren. Ook dit bleek niet overal even makkelijk te gaan. In de vloer zat behoorlijk wat hoogteverschil wat behoorlijk extra schuurwerk opleverde. Het schuren vorderde gestaag en op zaterdagmiddag was de helft van de kamer gestopt. Op zondag en maandag hadden we rustdagen, op dinsdag ben ik verder gegaan met het schuren en aan het einde van de dag was de vloer afgepolijst met korrel 120.

Woensdagmorgen is de vloer in de primer gezet en woensdagmiddag is hij voor de eerste keer afgelakt met de 2-componentenlak. Op donderdag heb ik de deklatten geplaatst en zodoende kon deze ’s middags voor de tweede keer afgelakt worden. De vloer kon zo vrijdag lekker drogen en ’s avonds laat, nadat we terugkwamen uit het restaurant zijn de podiums, het orgel, de vleugel en nog enkele zware voorwerpen weer teruggeplaatst en het resultaat mag er zijn!

Ook de Roemenen waren ontzettend blij met het resultaat. Deze ruimte wordt als ontmoetingsruimte voor de bejaarden gebruikt. Daarnaast kan hij ook verhuurd worden voor congressen, conferenties en bruiloften en op die manier kan er weer een beetje geld verdiend worden voor het bejaardentehuis."

Als sponsor zijn wij blij een klein steentje te hebben kunnen bijdragen. Knap werk verricht allemaal! Complimenten! Als u geïnteresseerd bent in de rest van hun projecten en in wat uitgebreidere verhalen, kunt u terecht op hun website www.samarita.nl

        

    

    

Terug