string(154) "SELECT *  FROM maiburg.mai_modules  WHERE modules_selectable = 'ja' AND modules_active = '1' AND modules_safetitle = 'nieuws' ORDER BY modules_description"
ECOBoards plaatmateriaal ontvangt als eerste het NIBE biobased keurmerk

Biobased keurmerk voor ECOBoards

25-07-2016


ECOBoards is het eerste product dat het BioBased keurmerk van het NIBE heeft verkregen! Het biobased gehalte van de ECOBoards platen is minimaal 95% en behoort daarmee tot de top qua biobased gehalte.

Doel van het BioBased keurmerk

Het NIBE krijgt veel vragen vanuit de markt over biobased bouwen. Aan de hand van de vragen hebben we gemerkt dat er veel onduidelijkheid is over wat biobased nou precies is. Daarom heeft het NIBE besloten om een methodiek te ontwikkelen waarmee bouwproducten aan de hand van biobased criteria beoordeeld, vergeleken en geclassificeerd kunnen worden. Daarbij komt alleen de top van de markt in aanmerking voor het BioBased keurmerk.

Doel van het keurmerk is het om biobased materialen herkenbaar te maken, door middel van een logo met daarbij genoemd het percentage van de biobased content van het product. Het keurmerk moet een bijdrage leveren aan de transitie van een fossil-based naar een biobased economie.

Wat maakt ECOBoards biobased
ECOBoard plaatmateriaal is als eerst gecertificeerd voor het BioBased keurmerk omdat het voor maar liefst voor 95- 97% uit biomassa bestaat zoals stro of andere landbouwoverschotten. Het is dan ook een voorbeeld van biobased materiaal en een gezond en ecologisch alternatief voor P6 spaanplaat, MDF of OSB. Daarnaast is ECOBoards plaatmateriaal gecertificeerd voor het DUBOkeur en het CE 2+.

Wat is ECOBoards?
Stro is eigenlijk als een kleine boom dat al gekapt is en dat terug zal groeien binnen één jaar of 6 maanden, afhankelijk van de locatie. Door deze biomassa om te zetten in biobased materialen zoals ECOBoards zal 0.45 kg Carbon (C) opgeslagen worden voor elke kg Productie. Door deze biomassa om te zetten in biobased materialen zoals ECOBoards zal er tijdelijk Koolstof (C) worden opgeslagen.

ECOBoard plaatmateriaal wordt voornamelijk gebonden door de natuurlijke lignine van de cellulose vezels zelf waaraan slechts 3-5 % additief wordt toegevoegd maar zonder formaldehyde lijm of andere VOC’s. Hierdoor kunnen de overschotten van ECOBoards en/of bij einde leven worden hergebruikt als grondstof voor nieuwe ECOBoards zonder dat daar veel energie voor nodig is Zo blijft de Carbon opgeslagen > het perfecte voorbeeld van technische circulaire economie en/of bij compostering het perfecte voorbeeld van biologische circulaire economie.

Meer informatie
ECOBoards past uitstekend in projecten waar het thema duurzaam bouwen belangrijk is. Maiburg is officieel dealer van ECOBoards en kan u uitgebreid informeren over dit prachtige product en alternatief voor onder andere spaanplaat, MDF en multiplex.  

Terug