string(154) "SELECT *  FROM maiburg.mai_modules  WHERE modules_selectable = 'ja' AND modules_active = '1' AND modules_safetitle = 'nieuws' ORDER BY modules_description"
MAIBURG | 40 jaar Maiburg - Thermopal

40-jarig handelsjubileum Maiburg-Thermopal

29-11-2015

Een stukje historie

In 1955 neemt ondernemer Hermann D. Krages de productielocatie van Zefa-Plaatfabriek in Leutkirch im Allgäu over onder de naam Thermopal GmbH. Krages, zoon van de Bremer houtinkoper Louis Krages, was op dat moment ook al in bezit van twee andere fabrieken die hardboard produceerden. In Leutkirch werd tot op dat moment met name hardboard beplakt met HPL. Eind 50’er jaren kon men in de fabriek de eerste gemelamineerde plaatmaterialen produceren. In 1962 werd besloten om een eigen spaanplaatproductie te bouwen. In 1976 waren er vervolgens 10 persen in bedrijf, die dagelijks gezamenlijk ongeveer 100.000m² gemelamineerde platen produceerden. Rond deze tijd, in 1975 werden vanuit –toen nog- J. Maiburg Industrie- en Handelsonderneming de eerste contacten met Thermopal gelegd.

Van schoenfabriek naar groothandel

In 1886 vindt de oprichting plaats van de schoenenfabriek, welke de voorloper van het huidige bedrijf Maiburg was. Al snel breidde het bedrijf haar activiteiten uit met de levering van materialen voor de schoenindustrie, welke destijds in Waalwijk en omgeving was geconcentreerd. De handel in schuurmateriaal werd voor en tijdens de oorlog een van de belangrijkste bedrijfsactiviteiten van de firma Maiburg. Nadat de wederopbouw plaats heeft gevonden, is uit kostenoverwegingen een omslag gemaakt van massieve keukens (inclusief schuurwerk) naar gemelamineerd spaanplaat, wat ervoor zorgde dat Maiburg haar omzet in schuurbanden omlaag zag gaan. Het was de aanleiding voor het bedrijf om in 1975 eens te gaan praten bij Thermopal.

          

Van een paar platen naar gemiddeld 6 vrachtwagens per week

Maiburg legde zodoende een paar platen op voorraad in een naastgelegen schoenfabriek. De verkoop kreeg een vlucht toen meubelproducent Lundiform Maiburg dwong tot opname van 6 à 7 decors voorraad. Het aantal vooraaddecors werd langzaam aan verder uitgebreid tot de opslagcapaciteit te klein bleek. In 1978 opende Bas Maiburg dan ook een eigen houthal achter het bedrijfspand in het centrum van Waalwijk. Deze stap betekende ook de officiële oprichting van het bedrijf Maiburg Hout B.V.

De firma Pfleiderer GmbH komt voor het eerst in beeld in 1983. Hermann Krages GmbH gaat failliet en Pfleiderer neemt 1/3 belang in de productielocatie Leutkirch. Nadat de overige aandeelhouders enkele jaren later besluiten het aandeel te verkopen, wordt Thermopal een volledige –maar nog altijd zelfstandige- dochteronderneming binnen de Pfleiderer groep.

Door een alsmaar groeiende klantenkring valt bij Maiburg begin jaren '90 het besluit tot de bouw van een nieuw magazijn voor (decoratief) plaatmateriaal op industrieterrein "Haven". Hiermee beschikt Maiburg Hout over een moderne opslagruimte van 50.000 m³. Later verplaatst het bedrijf ook haar overige logistieke- en kantoorruimten naar deze locatie. 

Op het gebied van plaatmaterialen vindt in 2001 uitbereiding plaats door de fusie van Maiburg Hout met T&K Plaat. T&K wordt dan geïntegreerd in de organisatie in Waalwijk. Door deze overname verkreeg het bedrijf exclusiviteit Thermopal in Nederland.

Samenvoeging met Duropal HPL

De wereldwijde crisis treft ook Pfleiderer en betekent een veelomvattende herstructurering van het concern. Naast een andere financieringsstructuur werkt het bedrijf vanaf 2010 ook aan de voorbereidingen voor een nieuwe strategie onder het overkoepelende merk Pfleiderer. Thermopal wordt hiermee een volwaardige dochteronderneming van de Pfleiderer groep. Ook het assortiment van de drie gerenommeerde merken Thermopal, Wodego en Duropal wordt op dit moment samengevoegd tot één geheel. Deze samenvoeging betekent dat Maiburg, naast Thermopal, vanaf dat moment het gehele Pfleiderer-programma aanbiedt:

• Duropal HPL-producten
• Thermopal en Wodego gemelamineerde producten
• Diverse dragermaterialen en specials

De geschiedenis van 40 jaar Thermopal bij Maiburg spreekt voor zich en toont aan dat Maiburg altijd vooruitstrevend en voortvarend te werk is gegaan. Als 5e generatie ziet de huidige directeur Bas Maiburg de toekomst samen met één van haar topmerken Pfleiderer vol vertrouwen tegemoet.

Jubileumactie

Maiburg is trots op haar langdurige handelsjubileum met Thermopal en besteed hier deze maanden graag aandacht aan d.m.v. een leuke actie voor klanten. Neem voor meer informatie contact met ons op of bestel uw Pfleiderer-materialen eenvoudig via onze webshop.

Bekijk de actie hier

 

     

Terug