text.skipToContent text.skipToNavigation

Spaanplaat.

Spaanplaat is een plaat voor constructieve en niet-constructieve toepassingen. De spaanplaat kan geleverd worden in een dikte variërend van 8 mm tot 38 mm.  De samenstelling van de houtspaanplaat zorgt ervoor er geen neiging tot rekken of krimpen is. Dit komt doordat de samenstellingen van de plaat geen uitgesproken lengte- of breedterichting en een onder- of bovenzijde hebben. Kenmerkend aan de spaanplaat is dat het zeer eenvoudig machinaal of handmatig te bewerken is en dat de grote vlakken goed te lijmen zijn. 

Met de volgende zaken moet je rekening houden: Standaard houtspaanplaat is zonder verdere afwerking vochtgevoelig. Het zuigt het vocht op en gaat uitzetten. De schroefvastheid is redelijk tot goed te noemen mits je de juiste schroeven gebruikt. Afwerken als schilderen, beitsen en lakken is goed mogelijk mits de juiste voorbereiding en middelen worden toegepast maar wordt weinig gedaan.

spaanplaat-plaatmateriaal

Opbouw spaanplaat

Spaanplaat bestaat uit snippers hout gemaakt van rondhout, zaagsel en resthout. Circa 20-30% is rondhout, 40-50% zaagsel/snippers en 20/30% resthout (gerecycled). Deze snippers, ook wel spaanders, worden door middel van een bindmiddel lijm (kunsthars) samengevoegd tot een spaanplaat.

 

Spaanplaat vochtwerend

De spaanplaat vochtwerend verlijmd is niet watervast. De spaanplaat zet na contact met water of vocht nog wel uit, echter de uitzetting is minimaal omdat de vochtwerende verlijming de spaandeeltjes bij elkaar houdt. De kleur van de vochtwerende spaanplaat is meestal groen. Dit is een kleurstof die wordt toegebracht om de platen herkenbaar te maken van ander plaatmateriaal.

Spaanplaat brandvertragend

Spaanplaat brandvertragend is spaanplaat waaraan minerale zouten worden toegevoegd waardoor deze meer of minder brandvertragend worden. Om de mate van brandvertragendheid te bepalen wordt er gerekend met een factor van dikte x 1,5. Dus bijvoorbeeld: 18mmx1,5= circa 30 minuten brandvertragend. 

Om de herkenbaarheid van brandvertragende platen zichtbaar te maken, worden de platen meestal rood ingekleurd. De Europese classificatie die hiervoor gehanteerd wordt is EN 13501.

Spaanplaat gemelamineerd

De spaanplaat gemelamineerd is verkrijgbaar in de merken Alvic, Econ, Kaindl en Pfleiderer. Melamine is een geïmpregneerde papierlaag die aan de buitenkant van de dragerplaat wordt aangebracht. De gemelamineerde spaanplaat kan voor vele doeleinden gebruikt worden. Het wordt voornamelijk voor verticale toepassingen in kasten, keukens en afscheidingen gebruikt. Voor horizontaal gebruik adviseren wij HPL. Deze is in veel gevallen in kleurkoppeling met gemelamineerd plaatmateriaal verkrijgbaar. 

Spaanplaat afmetingen:

De maatvoeringen in ons spaanplaat-assortiment zijn: Maatvoeringen van 650mm tot 2500mm breedte en lengte tot 14.000 m¹ (contiroll).

Meest gangbare afmetingen in ons voorraadprogramma zijn:  

Spaanplaat diktes:

De diktes in ons spaanplaat-assortiment zijn als volgt: 
 

Spaanplaat kleuren:

Naast de kleuren spaanplaat wit en spaanplaat zwart bestaat het assortiment uit meerdere kleuren die hier te zien zijn.
 

Kwaliteit:

  • P2 volgens EN312
  • P2+ volgens EN312
  • P5 volgens EN312
  • Brandvertragend P2 volgens EN312
  • ESA P2 volgens EN312 - geleiding volgens DIN 61340-5-1
  • FSC®-gecertificeerd
  • PEFC™-gecertificeerd